Коефіцієнти радіаційного ризику Kp різних органів (тканин) при рівномірному опромінені всього організму людини

 

№ зп. Орган, тканина Kp
Яєчники або сім'яники 0,24
Молочні залози 0,15
Легені 0,12
Червоний кістковий мозок 0,12
Щитовидна залоза 0,03
Інші органи та тканини 0,34
Організм у цілому 1,0

Вплив іонізуючого випромінювання на організм людини може бути зовнішнім, внутрішнім (коли радіоактивна речовина потрапила в організм людини при вди­ханні чи з їжею) та комбінованим. Ступінь радіаційного ураження залежить від виду випромінювання, тривалості та дози опромінення, фізико-хімічних властивостей ра­діоактивної речовини та індивідуальних особливостей організму людини.

Іонізуюче випромінювання проникаючи в організм людини, передає свою енер­гію органам та тканинам шляхом збудження та іонізації атомів і молекул, що входять до складу клітин організму. Це веде до зміни хімічної структури різноманіт­них з'єднань, що призводить до порушення біологічних процесів, обміну речовин, фу­нкції кровотворних органів, змін у складі крові тощо. Радіаційні ураження можуть бути загальними та місцевими (променеві опіки шкіри, слизових оболонок і т. п.).

В табл. 2.17 наведені характерні біологічні та функціональні порушення в організмі людини залежно від сумарної поглинутої дози при одноразовому загаль­ному опроміненні.

Таблиця 2.17








Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 1115;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.