СТОРОННІ ТІЛА У ДИХАЛЬНИХ ШЛЯХАХ

Сторонні тіла у дихальних шляхах, а саме у гортані, трахеї і бронхах, трапляються частіше у маленьких дітей через схильність брати дрібні предмети у рот. У дорослих сторонні тіла потрапляють у дихальні шляхи під час сп'яніння, сильного кашлю.

Клінічна картина

У момент аспірації стороннього тіла виникають сильний кашель і напад асфіксії внаслідок рефлекторного спазму дрібних бронхів. Обличчя хворого стає ціанотичним, пульс частішає, інколи з'являється блювання.

При потраплянні сторонніх тіл у гортань спостерігаються різка охриплість, інколи афонія, утруднене дихання і кашель.

При потраплянні сторонніх тіл у трахею спостерігаються періодичні напади кашлю, під час якого чути характерний звук клапана, що закривається, а при ушкодженні слизової оболонки — виділення мокроти з домішкою крові.

При потраплянні стороннього тіла в бронхи виникають сильний кашель, задишка, біль і стискання в грудях.

Сторонні тіла можуть спричинити у дихальних шляхах виразку, пролежень або прорив стінки з подальшим розвитком гнійного медіастиніту, сепсису.

Лікування

Сторонні тіла видаляють з гортані спеціальними щипцями під контролем ларингоскопа, з трахеї — через бронхоскоп. У складніших випадках для видалення сторонніх тіл з трахеї і бронхів проводять трахеостомію.

 

 








Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 847;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.