Термічний ККД та холодний коефіцієнт

Термічний ККД—вказує на ефективність перетворення підведеної теплоти у зовнішню корисну роботу:

 
 

де кількість підведеної теплоти до термодинамічної системи від верхнього джерела теплоти, Дж/кг; кількість відведеної теплоти від термодинамічної системи до нижнього джерела теплоти, Дж/кг; питома зовнішня корисна робота, виконана машиною за цикл, Дж/кг.

Термічний ККД зручно підраховувати за допомогою фігур в TS-координатах.

Якщо в TS-координатах, у масштабі, побудувати конкретний цикл теплової машини, то числові значення площ фігур дорівнюватимуть числовим значенням підведеної і відведеної теплоти і теплоті, що перетворюється у зовнішню корисну роботу. Існують загальні методи підвищення термічного ККД , що полягають у збільшенні без зміни ; у зменшенні без зміни ; в одночасному збільшенні і зменшенні .

Холодний коефіцієнт (ХК)—вказує на ефективність даної холодильної машини і дорівнює відношенню відведеної теплоти від нижнього джерела теплоти (холодильна потужність) до роботи, підведеної ззовні для здійснення циклу:

де кількість теплоти, що відводиться від машини до верхнього джерела теплоти, Дж/кг; кількість теплоти, що підводиться до машини від нижнього джерела теплоти Дж/кг; питома робота, затрачена ззовні для здійснення машиною циклу, Дж/кг. Холодильний коефіцієнт може бути меншим від одиниці, більшим від одиниці, або рівним їй.

Цикл холодильної машини—обернений цикл, який зображається проти годинникової стрілки.


Термічний ККД і ХК характеризують ефективність теплових машин та термотрансформаторів.

 








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 516;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.