Молекулярні комп'ютери

Недавно компанія Hewlett-Packard оголосила про перші успіхи у виготовленні компонентів, з яких можуть бути побудовані могутні молекулярні комп'ютери. Вчені з HP і Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі (UCLA) оголосили про те, що їм вдалося змусити молекули ротаксану переходити з одного стану в інший - власне кажучи, це означає створення молекулярного елемента пам'яті.

Наступним кроком має стати виготовлення логічних ключів, здатних виконувати функції І, АБО та НІ. Весь такий комп'ютер може складатися із шару провідників, прокладених в одному напрямку, чергуючи шар молекул ротаксана з шаром провідників, спрямованих у зворотню сторону. Конфігурація компонентів, які складаються з необхідного числа комірок пам'яті і логічних ключів, створюється електронним способом. За оцінками вчених HP, подібний комп'ютер буде в 100 млрд. раз економічнішим від сучасних мікропроцесорів, займаючи в багато разів менше місця.

Сама ідея цих логічних елементів не є революційною: кремнієві мікросхеми містять мільярди таких же. Але переваги в споживаній енергії і розмірах здатні зробити комп'ютери всюдисущими. Молекулярний комп'ютер розміром з піщину може містити мільярди молекул. А якщо навчитися робити комп'ютери не тришаровими, а тривимірними, переборовши обмеження процесу плоскої літографії, що застосовується для виготовлення мікропроцесорів сьогодні, переваги стануть ще більші.

Окрім того, молекулярні технології обіцяють появу мікромашин, здатних переміщатися і створювати механічні зусилля. Причому для створення таких пристроїв можна використовувати навіть традиційні технології травлення. Коли-небудь ці мікромашини будуть самостійно займатися зборкою компонентів молекулярного чи атомного розміру.

Перші досліди з молекулярними пристроями ще не гарантують появи таких комп'ютерів, однак це саме той шлях, що визначений всією історією попередніх досягнень. Масове виробництво діючого молекулярного комп'ютера цілком може початися між 2005 і 2015 роками.

 








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 1123;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.