Секторні.

Долота ІНМ випускають трьох видів:

• ріжучої дії;

• стираючої дії;

• зарізні (торцеві).


а) б) в) а — ІНМ 214,3 MC-1; б — ІНМ 188 MC-1; в — ІНМ 292,9 MC-2; Рисунок 4.80 — Долота ІНМ («ИСМ»)

 


Корпус доліт ІНМ виготовляється суцільнокатаним з наступним фрезеруванням лопатей (секторів) або з привареними лопатями.

Для оснащення (лопатей) секторів таких доліт використовують циліндричні вставки (штирі) діаметром 8-12мм з плоскими або напівсферичними робочими торцями, виготовленими на основі штучних алмазів з твердого сплаву "Славутич", в склад якого входять дрібнокристалічні алмази та карбід вольфраму (аналогічно матриці імпрегнованих алмазних доліт). Породоруйнівні елемен­ти (циліндричні вставки) кріпляться до корпусу долота методом паяння, тобто їх впаюють в корпус долота в попередньо підготовлені гнізда (отвори).

Форма робочої поверхні цих елементів, кількість і схема їх розташування, а також марка матеріалу «Славутич» залежать від типу долота.

► Лопатеві (ріжучої дії) долота ІНМ (рис. 4.81) призначені для буріння сверд­ловин у м'яких і середньої твердості пластичних породах. Ці долота за зовнішнім виглядом та конструкцією подібні до лопатевих 6ИРГ.

Калібрувальні лопаті виконуються укороченими з трапецієподібним профілем і армуються на боковій поверхні твердосплавними штирями з плоскою робочою головкою. Штирі запресовуються і не виступають на поверхню лопаті.

 

1-породоруйнівні елементи; 2-основні лопаті; 3-корпус; 4-перехідник; 5-калібрувальні лопаті; 6-насадки Рисунок 4.81 — Схема долота ІНМ ріжучої дії (типу М)

 

 


► Секторні (стираючої дії) долота ІНМ (рис. 4.82) призначені для буріння свердловин у м'яких, середніх і твердих, слабо абразивних породах.

А-А  


 

1—вставки сферичної форми («Славутич»); 2—вставки клиноподібної форми («Славутич»); 3—твердосплавні штирі; 4—проріз; 5—гідромоніторний вузол; 6—промивні канали Рисунок 4.2 — Загальний вигляд та схема стираючого долота ІНМ

 

 

В секторних долотах ІНМ торцева профільна поверхня розділена на сектори радіальними промивними каналами та оснащена штирями із сплаву "Славутич". Виліт штирів над поверхнею сектора досягає 3-5мм. На калібрувальній поверхні штирі також утоплені. При бурінні в м’яких породах штирі працюють як різці, здійснюючи різання та сколювання. В перемежованих за твердістю і породах середньої твердості працюють зерна алмазів, руйнуючи породу мікрорізанням.

► Зарізні долота ІНМ (рис. 4.83) призначені для забурювання нових стовбурів при ліквідації аварій, а також орієнтованих свердловин.

1— вставки («Славутич»); 2— корпус; 3—сектор робочої поверхні; 4— радіальні канавки; 5—промивні канали Рисунок 4.83 — Схема зарізного долота ІНМ

 

 

 


Долота ІНМ виготовляють діаметрами від 91,4 до 391,3 мм та приєднуються до бурильної колони за допомогою замкової різьби.

Долота ІНМ у порівнянні з лопатевими і фрезерними мають вищу зносостійкість, а у порівнянні з алмазними — нижчу вартість, кращу прохідність у стовбурі свердловини, меншу чутливість до динамічних навантажень і т. ін. Ці переваги дозволяють долотам ІНМ конкурувати з іншими долотами у відповідних умовах. При дотриманні умов експлуатації таких доліт, ними можна досягти проходки в декілька сотень метрів. До недоліків таких доліт можна віднести досить вузьку область застосування (в основному при бурінні неабразивних порід М, МС та С) та великий момент на обертання долота.








Дата добавления: 2015-06-10; просмотров: 735;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.009 сек.