Людина як біологічний та соціальний суб'єкт.

Продукти і характер їжі Коефіцієнт засвоення,%
білки жири вуглеводи
Овочі -
Картопля  
Фрукти, ягоди, горіхи
Борошно I і II сорту, хлібобулочні вироби, макаронні вироби, рис, манна крупа
Обойне борошно, хліб, бобові, крупи
Цукор - -
Кондитерські вироби, мед, варення
Рослинні масла, маргарин - -
Молоко, молочні продукти, яйца
М'ясо, м'ясні продукти, риба і рибні продукти  
Змішана їжа 84,5 95,6
Тваринна їжа (в середньому)
Рослинна їжа (в середньому) 80-83 96,5

Легкоперетравлюваність їжі характеризується ступенем напруги секреторної і рухової функції органів травлення в процесі травлення їжі. Використовуючи різні способи і методи кулінарної обробки їжі (подрібнення, збивання, теплова обробка та ін.), нутрієнти стають доступнішими для ферментів.

До важкоперетравлюваної їжі відносяться бобові, гриби, багате на сполучну тканину м'ясо, незрілі фрукти, пережарені і досить жирні страви і ін.
Показники легкоперетравлюваності і засвоєння їжі іноді не збігаються. Наприклад, яйця, зварені круто, засвоюються краще, ніж зварені всмятку Але, яйця, зварені круто, перетравлюються важче, ніж яйця з зварені всмятку

Жиринадовго затримуються в шлунку і зменшують збудження харчового центру, усуваючи відчуття голоду Рослинні жири підвищують активність ферментів, стимулюють розщеплення жиру в організмі.

Молоко перетравлюється в коагульованому вигляді. В дитячому організмі в шлунковому соці присутній спеціальний фермент, який коагулює молоко Після 10-років цей фермент зникає, але у багатьох дорослих його функцію беруть на себе інші ферменти У людей з високою кислотністю шлункового соку молоко в шлунку згортається і засвоюється нормально. У людей із секреторною недостатністю шлунка молоко коагуліровати не може. Воно транзитом проходить в кишечник і там підлягає гниттю Виникає метеоризм, пронос і т. Навіть у людей з нормальною шлунковою секрецією молоко може не згортатися в шлунку, якщо споживати разом з іншими продуктами. Тому молоко рекомендують вживати окремо Концентрований молочний білок погано засвоюється у тих, хто не може засвоювати молоко.

 

Людина як біологічний та соціальний суб'єкт.








Дата добавления: 2015-04-05; просмотров: 884;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.