Газоподібні наркотичні речовини.

Закис азоту – звеселяючий газ. Форма випуску – металеві сірого кольору балони 1 і 10л. Без запаху, не вибухає, але може підтримувати горіння в поєднанні з ефіром, киснем. Інертний газ, не вступає у хімічні реакції в організмі, виділяється легенями у незміненому стані. Для наркозу використовується у поєднанні з киснем у співвідношенні 1:1-1:4. Без кисню токсичний. Широко використовується в анестезіологічній практиці у якості компонента комбінованої анестезії у поєднанні з іншими анестетиками, м’язовими релаксантами, анальгетиками. Викликає швидке введення в анестезію і швидке пробудження. Не дає достатньої глибини наркозу, що не дозволяє використовувати його як моно наркоз при великих і травматичних втручаннях. Недостатньо пригнічує рефлекси і не забезпечує міорелаксації. Використовується також як моно наркоз для знеболення пологів, абортів, екстракції зубів, знятті дренажних трубок. Може проводитися в умовах машини швидкої допомоги хворим з тяжкою травмою, опіками, інфарктом міокарду. Газ подають за допомогою портативного наркозного апарату. Протипоказання: необхідна обережність при виражених явищах гіпоксії, тяжких захворюваннях нервової системи, хронічному алкоголізмі, стані алкогольного сп’яніння (можливе збудження, галюцинації).

Циклопропан – дає потужний наркотичний ефект (в 7-10 разів сильніший за закис азоту). Наркозна дія і пробудження настає швидко. Не подразнює слизову оболонку дихальних шляхів. Не знайшов широкого використання завдяки можливості пригнічення дихання, порушення серцевої діяльності і артеріальної гіпотензії. Високовибухонебезпечний.








Дата добавления: 2015-04-21; просмотров: 1091;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.