ДОДАТКИ

Додаток А

Критерії та показники громадянськості учнів підліткового віку

Критерії Показники
Ставлення до держави ціннісне ставлення до Конституції; до законів держави; до символів держави; до прав і обов’язків дорослих і дітей
Ставлення до Батьківщини усвідомлення своєї належності до українського народу; ціннісне ставлення до України, рідного краю; до народних звичаїв і традицій; до свого роду, родини; ціннісне ставлення до української мови, послугування нею; ставлення до рідної природи як місця життєдіяльності людини
Ставлення до інших людей повага до людей; гуманізм; толерантність; милосердя, доброта; чесність і порядність; готовність прийти на допомогу; совість
Ставлення до себе як громадянина усвідомлення себе громадянином держави; громадянська гідність; відповідальність; громадянський обов’язок; працелюбність; вимогливість до себе

 

Додаток Б

Рівні сформованості громадянськості учнів підліткового віку

 

Нульовий рівень - байдуже ставлення до Конституції, до законів, до символів держави, до прав і обов’язків дорослих і дітей, до України, рідної землі, рідного краю, до народних звичаїв і традицій, до свого роду, родини, до державної мови, до рідної природи; визначені громадянські чесноти, що виявляються у ставленні до інших людей та до себе як громадянина, відсутні або ж знівельовані.

Недотримання законів, правових норм держави та вимог Конституції, ставлення до України, родини байдуже, несформованість визначених громадянських якостей, що виявляються у ставленні до людей і самого себе; безініціативність, громадська бездіяльність.

Низький рівень - ситуативний, нестійкий вияв громадянськості школяра. Залежно від обставин виявляється позитивне чи байдуже ставлення до Конституції, законів і символів держави, до прав і обов’язків дітей, до рідної землі, мови, природи, до наявності чи відсутності громадянських чеснот, що виявляються у ставленні до людей себе як громадянина.

Ситуативне дотримання основних законів держави, правил поведінки, не завжди позитивне ставлення до символів держави, прав і обов’язків дітей, бережне ставлення до роду і родини, але відносно до України виявляється не завжди, ситуативний вияв поваги до людей, гуманізму, толерантності, чесності і порядності у ставленні до людей. Дії і вчинки не завжди співвідносяться з громадянською гідністю, відповідальністю, обов’язком, вимогливістю до себе. Безініціативність, ігнорування участі в органах самоврядування.

Середній рівень -стійкий репродуктивний вияв громадянськості, яка з одного боку, є задоволенням потреби у визнанні, а з іншого - збуджується моральними і матеріальними стимулами. Позитивне ставлення до Конституції, законів і символів держави, до прав і обов’язків дітей; до України як держави-нації, рідного краю, мови, природи, народних звичаїв і традицій; наявність громадянських чеснот, що виявляються у ставленні до людей і самого себе.

Дотримання основних законів держави і правил поведінки, вияв бережного ставлення до свого роду, родини, України. Ситуативний вияв громадянських якостей, що виявляються у ставленні до інших людей та власних. Вони залежать від обставин та учителя. Ініціативність і якість виконання громадських доручень залежить від ситуації та дорослих.

Високий рівень -стійкий вияв громадянськості з високою частотністю самостійності та ініціативи в діях і вчинках. Позитивне ставлення до Конституції, законів і символів держави, до прав і обов’язків дітей; до України як держави-нації, рідного краю, мови, природи, народних звичаїв і традицій; наявність розвинених громадянських чеснот, що виявляються у ставленні до людей і самого себе.

Розвинена потреба у дотриманні основних законів держави, правових норм суспільства, позитивне ставлення до її символіки, вияв бережного ставлення до свого роду, родини, мови та природи. Високий розвиток громадянських якостей, що виявляються у ставленні до інших та вимогливість до себе як громадянина. Активна участь в органах самоврядування, інших громадських організаціях. У діяльності домінують творчі елементи.

 








Дата добавления: 2015-04-01; просмотров: 896;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.