Шахтні сховища

Підземні сховища шахтного типу (ріс.17.4) – це комплекс споруд, що складається з таких елементів:

1) підземних виробок-резервуарів для зберігання нафтопродуктів;

2) розкривають виробок;

3) виробок допоміжного призначення;

4) наземних споруд;

5) технологічного обладнання.

Виробки-резервуари – це окремі тунелі або камери, що відходять від магістральних виробок, або систему горизонтальних взаємопов'язаних виробок. В залежності від ємності сховища і стійкості порід поперечний переріз виробок-резервуарів має круглу, склепінчасту або трапецеидальную форму. Їх висота становить від 4 (глинистий сланець) до 13 (граніт) метрів.

Під розкриває вироблення розуміють вертикальні або похилі стволи, пов'язані з горизонтальними виробками – штольнями. Які вироблення призначені для з'єднання виработок-резервуарів з поверхнею, розміщення трубопроводів і експлуатаційного обладнання. Залежно від гірничо-геологічних умов які вироблення бувають вертикальними, горизонтальними і похилими.

У виробках допоміжного призначення знаходяться навколостовбурні і підземні насосні станції. Наземні споруди шахтних сховищ відрізняються від аналогічних виробничих комплексів наземних нафтобаз наявністю припливно-витяжних вентиляційних систем, розташовуваних в під- шахтному будівлі.

До технологічного устаткування сховищ відносяться приймальні та витратні трубопроводи, насоси, буферні наземні резервуари, вимірювальні пристрої кількості нафтопродуктів, прилади відбору проб та інші.

Принципова схема шахтного сховища приведена на рис. 17.5. Нафтопродукт, що надходить в даному випадку залізницею, зливається у вироблення-резервуар 1 самопливом. Для його відкачування зі сховища в приямку (зумпфі) 2 розташовують погружной насос, що виконує роль підпірного. Основний же напір, необхідний для доставки нафтопродукту на поверхню землі, розвиває продуктовий насос 3, розташований в насосній камері 4. При цьому нафтопродукт може відвантажуватися або безпосередньо (через залізничну естакаду 9), або через буферні резервуари 8 (звідки він відкачується наземної насосною станцією 7 і подається, наприклад, на автоналівние стояки 6).

Рис. 17.4. Схеми шахтних сховищ з вертикальною (а), похилою (б) і горизонтальною (в) виробкою

1 - товща непроникних порід; 2 - вироблення-ємність; герметична перемичка; 4 - вертикальна розкриває вироблення; оголовок; 6 - похила розкриває вироблення; 7 - гирло; 8-горизонтальна розкриває вироблення; 9 - портал

 

 

Рис. 17.5. Принципова схема шахтного сховища нафтопродуктів

1 - виробка-резервуар; 2 - приямок; 3 - продуктовий насос; 4 - насосна камера; 5 - стовбур; 6 - автоналівние стояки; 7 - наземна насосна станція; 8 - буферні резервуари; 8 - залізнична естакада

 








Дата добавления: 2015-02-25; просмотров: 707;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.