Структура і головні принципи побудови автоматизованої системи проектування

Термін походить від англійського Computer Aided Design -скорочено CAD і означає проектування за допомогою комп'ютерів. У літературі широко вживається термін CAD-система, яка містить у собі комп'ютер (тобто апаратну частину - hard ware), системне і прикладне програмне забезпечення (soft ware) і, звичайно, - користувач, інженер-проектувальник. До речі, комп'ютер у CAD-системі повинен мати доволі високі технічні характеристики, вищі за стандартні, бізнес-класу. Продуктивність комп'ютера, його архітектура, зв'язок з іншими ЕОМ, кількість й номенклатура зовнішніх пристроїв визначають технічну продуктивність системи проектування.

Системне програмне забезпечення керує організацією обчислювального процесу і повинно задовольняти вимоги режиму діалогового опрацювання інформації.

Ефективність CAD-системи значною мірою визначається можливостями прикладного програмного забезпечення, під котрим звичайно розуміють набір програм, які реалізують вирішення на комп'ютері конкретних задач проектування. Аналіз застосування CAD-систем показує, що вони використовуються для виготовлення робочої конструкторської документації, дизайнерських розробок, інженерних розрахунків технологічної підготовки виробництва і моніторингу якості продукції. З кожним роком складність прикладного програмного забезпечення зростає, а це, в свою чергу, ще більше підвищує вимоги до технічної досконалості апаратної частини комп'ютера. Крім того, значно підвищились вимоги до професійної підготовки інженера-користувача.

Ефективність застосування CAD-систем при розробці конструкторської документації забезпечується такими її можливостями:

· наявністю засобів модифікації: копіювання, повороту, переносу, вирівнювання, масштабування, побудови дзеркального зображення та ін.

· використанням готових фрагментів креслень, конструктивних і геометричних елементів, уніфікованих конструкцій, стандартних виробів;

· веденням діалогу з комп'ютером у звичних для конструктора термінах і зі звичними для нього об'єктами (графічними зображеннями);

· наявністю мовних засобів опису типових моделей-представників креслень об'єктів, коли процес створення конкретного креслення виробу зводиться до завдання розмірів — система параметризації;

· одержанням креслень високої якості, оформлених за стандартами ЕСКД шляхом виведення на плотери, принтери та інші пристрої.

· можливостями використання локальних та глобальних комп’ютерних мереж.

Головними принципами побудови CAD-систем є:

адаптованість системи до різноманітних задач, тобто розширення можливостей її використання;

інформаційна єдність усіх частин, що припускає єдність бази даних для різноманітних призначень;

інваріантність - максимальна незалежність складових частин та системи. Наприклад, система електронних пристроїв може бути використана як графічна підсистема в системі керування роботизованим комплексом та як графічна підсистема в системі керування контрольно-вимірювальним пристроєм при моніторингу.

можливість розширення CAD-систем шляхом доповнення нових складових частин і розвиток існуючих.

Побудова таких систем значно спрощується, якщо вони створюються на базі універсального, відкритого середовища проектування для реалізації графічних можливостей САПР. Прикладами такого середовища є системи КОМПАС-3D і AutoCAD — універсальні графічні система, в основу структури якої покладено принцип відкритої архітектури, що дає змогу адаптувати й розвивати функції програм стосовно конкретних задач і вимог.

Основне завдання, що вирішується системою КОМПАС-3D від компанії Аскон — моделювання виробів з метою скорочення термінів проектування і швидкого запуску у виробництво. Це можливо за рахунок:

· швидкого отримання конструкторської і технологічної документації, необхідної для випуску виробів (складальних креслень, специфікацій, деталювань і т.д.);

· передачі геометрії виробів в розрахункові пакети;

· передачі геометрії виробів в пакети, що управляють устаткуванням з ЧПУ;

· створення додаткових зображень виробів (наприклад, для складання каталогів, створення ілюстрацій до технічної документації і т.д.).

Основні компоненти КОМПАС-3D — власне система тривимірного твердотільного моделювання, креслярсько-графічний редактор і модуль проектування специфікацій.

Креслярсько-графічний редактор (КОМПАС-ГРАФІК) призначений для автоматизації проектно-конструкторських робіт в різних галузях промисловості: у машинобудуванні, архітектурі, будівництві, складанні планів і схем, тобто скрізь, де необхідно розробляти і випускати креслярську і текстову документацію.

Система тривимірного твердотільного моделювання призначена для створення тривимірних асоціативних моделей окремих деталей і складальних одиниць, що містять як оригінальні, так і стандартизованные конструктивні елементи. Параметрична технологія дозволяє швидко одержувати моделі типових виробів на основі вже спроектованого прототипу.

В 2009 році компанією Аскон було представлено версію КОМПАС-3D V11

Лінія програмних продуктів:

Система управління інженерними даними й життєвим циклом виробу ЛОЦМАН:PLM

Система тривимірного моделювання КОМПАС-3D

Графічний редактор для креслення КОМПАС-График

Система автоматизації технологічної підготовки виробництва КОМПАС-Автопроект

Прикладні бібліотеки, спеціалізовані системи проектування, електронні довідники.









Дата добавления: 2015-02-19; просмотров: 856;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.