ЭЛЕКТРОНИКА

У трансформаторах, електричних машинах та електричних апа­ратах магнітні силові лінії вміщуються у магнітному колі — магнітопроводі, якшо він ненасичений, що відповідає номіналь­ному режиму. Але якщо сила струму може зрости і перевищити номінальну, тоді магнітне поле може зрости настільки, що не буде вміщуватися у магнітопроводі, бо магнітопровід стане на­сиченим. Такий режим називають перевантаженням.

Перевантаження характеризується тим, що частина магнітного поля, яка не вмістилася у магнітопроводі, потрапляє у повітря з дуже великим магнітним опором. Внаслідок цього значно збіль­шуються неефективні витрати магнітної енергії і зменшується коефіцієнт корисної дії електричного пристрою. Це має місце при пуску асинхронних двигунів, коли великий пусковий струм супроводжується малою силою тяги, тому що магнітопровід пе­ренасичений. Якщо пристрій працює на змінному струмі, то при насиченні осердя зменшується реактивний опір обмотки прис­трою, що призводить до збільшення значення сили струму, а це шкідливо для пристрою. Так, побутові трансформатори, які пе­ретворюють подану на них напругу на нижчу, не можна вико­ристовувати для підвищення напруги, оскільки вони мають малий магнітопровід, який навіть у режимі холостого ходу перенасичу­ється. Тому обмотка низької напруги споживає у режимі холостого ходу надмірну силу струму, а напруга на вторинній обмотці має значення нижче за номінальне.

 

ЭЛЕКТРОНИКА








Дата добавления: 2015-02-13; просмотров: 550;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.