Струми витікання і електропровідність діелектрика

Одним з ускладнень при вивченні електропровідності діелектриків є накладення на струм електропровідності експоненціально спадаючих з часом

 
 

струмів зміщення, які зумовлені упорядкованим зміщенням зв’язаних зарядів у діелектрику до моменту встановлення рівноважного стану в процесі поляризації.

В чистому вигляді електропровідність діелектрика проявляється після закінчення поляризаційних струмів, коли через діелектрик протікає тільки незмінний в часі наскрізний струм.

Слід зауважити, що для уніфікації і забезпечення можливостей порівняння результатів різних вимірювань відлік наскрізного струму проводиться через одну хвилину після під’єднання напруги.

Струми витікання при електронній і іонній поляризації не вдається зафіксувати приладами через їхню швидкоплинність.

Рис.

При уповільненій поляризації струми зміщення існують протягом тривалого часу і називаються абсорбційними струмами.

Абсорбційні струми при постійній напрузі виникають в момент комутації і припиняються з часом, а при змінній напрузі протікають весь час. З врахуванням струму електропровідності і струму зміщення щільність струму витікання складає:

jвит= jнаскр+ jабсор.

Як було сказано вище, електропровідність діелектриків характеризується такими фізичними характеристиками, як питома провідність g, що дорівнює відношенню густини наскрізного струму до напруженості електричного поля, чи питомий опір r, величина обернена питомій провідності, що є основним технічним параметром діелектричних матеріалів, а тому вплив зовнішніх факторів на електропровідність діелектриків слід розглядати з точки зору їхнього впливу на концентрацію вільних носіїв заряду та рухливість останніх у діелектрику.

 








Дата добавления: 2015-02-10; просмотров: 1710;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.