Державний бюджет України

Держа́вний бюдже́т Украї́ни — план формування та використання фінансових ресурсів для забезпечення завдань і функцій, які здійснюються відповідно органами державної влади, органами влади Автономної Республіки Крим, органами місцевого самоврядування протягом бюджетного періоду

Конституція України встановила державні функції, вико­нання яких покладено на державні органи, які поєднані у спе­ціальні системи. Для виконання таких функцій державним ор­ганам необхідні фінансові та матеріальні ресурси, які в умовах товарно-грошових відносин мають грошовий характер.

Витрати кожного державного органу на виконання державних функцій покриваються з одного джерела - загальнодержавних фінансів, які поєднуються у централізованому фонді - Держав­ному бюджеті. Бюджет - це розпис доходів і витрат держави, підприємства, установи, організації, родини або окремої особи на певний (бюджетний) період. Розпис доходів і витрат передба­чає розробку загального плану створення (формування) та вико­ристання ресурсів з метою забезпечення виконання функцій кожного органу окремо. Такому плану складності додає той факт, що грошей у бюджеті у цілісному вигляді ніколи не буває, після їх надходження на бюджетний рахунок, вони у найкоротший термін використовуються на фінансування відповідних пот­реб. Таким чином, бюджет є головним фінансовим планом,щопоєднує доходи і витрати за обсягом, термінами та суб'єктами.

У державі бюджет виконує низку основних функцій: пере­розподіляє національний дохід, стабілізує процеси суспільного виробництва, здійснює державну соціальну політику. Під час їх виконання бюджет отримує такі характеристики: економічну - бюджет впливає на економіку, а її реальний стан - на бюджет­ні показники, політичну - вищий представницький орган дер­жави - Верховна Рада - затверджує обсяги доходів та видатків бюджету, чим ставить уряд під свій контроль на час його вико­нання, правову - бюджет затверджується у формі закону Укра­їни - вищого за юридичною силою та обов'язковістю виконан­ня нормативно-правового акта.

Бюджет - план формування та використання фінансових ресурсів для забезпечення завдань і функцій, які здійснюються органами державної влади, органами влади Автономної Респуб­ліки Крим та органами місцевого самоврядування протягом бюджетного періоду.

Суспільні відносини, що складаються у процесі формування та виконання Державного бюджету регулюються бюджетним правом. Такими відносинами є фінансові відносини у сферах державного бюджету України, визначення бюджетного устрою, повноважень держави, Автономної Республіки Крим та адмініс­тративно-територіальних одиниць у галузі бюджету, прав окре­мих державних органів щодо здійснення таких повноважень, розмежування доходів та видатків між різними ланками бюд­жетної системи, а також спеціальний порядок складання, роз­гляду, затвердження й виконання бюджетів, складання звітів про їх виконання.

Бюджетне право займає особливе, панівне місце у системі фінансового права, а більшість інших інститутів лише забезпе­чують його розвиток або є його «продовженням». Поряд з цим бюджетне право має деякі особливі характеристики, що «обме­жують» його значення та розповсюдження. Так, бюджетне пра­во регулює фінансові відносини лише між державними органа­ми, підприємствами, установами, організаціями.

Бюджетне право - сукупність фінансово-правових норм, що регулюють суспільні відносини, які складаються у процесі формування та використання державною бюджету.

Сукупність учасників бюджетних відносин, а також принци­пи і організація Їх функціонування складають бюджетну систе­му України. Структура цієї системи визначається бюджетним устроєм, який Грунтується на державному (адміністративно-те­риторіальному) устрої країни.Бюджетний устрій - це органі­зація і принципи побудови бюджетної системи, її структури, взаємозв'язок між окремими ланками бюджетної системи. Чин­ний Бюджетний кодекс України (далі - БК) ґрунтується на такому понятті, але не містить визначення бюджетного устрою, обмежившись визначенням бюджетної системи.

Бюджетна система становить сукупність бюджетів, побудо­вану з урахуванням принципів закріплених БК. Такими прин­ципами відповідно до ст. 7 є: принцип єдності бюджетної сис­теми України, звітності; принцип збалансованості, принцип са­мостійності, принцип повноти, принцип обґрунтованості, принцип ефективності, принцип субсидіарності, принцип ці­льового використання бюджетних коштів, принцип справедли­вості і неупередженості; принцип публічності та прозорості, принцип відповідальності учасників бюджетного процесу.

До складу бюджетної системи України входять Державний бюджет та місцеві бюджети. Місцевими бюджетами визнаються бюджет Автономної Республіки Крим, обласні, районні бюдже­ти, бюджети районів у містах та бюджети місцевого самовряду­вання. Бюджетами місцевого самоврядування визнаються бюд­жети територіальних громад сіл, селищ, міст та їх об'єднань.

Поряд з цим для аналізу і прогнозування економічного і со­ціального розвитку держави використовують зведений бюджет, який є сукупністю основних показників бюджетів.

Зведений бюджет України включає показники Державного бюджету України, зведеного бюджету Автономної Республіки Крим та зведених бюджетів областей та міст Києва і Севасто­поля.

Бюджетна система України - сукупність Державного бюд­жету та місцевих бюджетів, побудована з урахуванням еконо­мічних відносин, державного і адміністративно-територіальних устроїв і врегульована нормами права.








Дата добавления: 2014-12-13; просмотров: 1124;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.