Біосинтез вуглеводів

Існує два основні шляхи біосинтезу вуглеводів із відносно нескладних метаболітів. Один із них полягає у відновленні вуглекислого газу до глюкози. Цей процес, характерний для зелених рослин – фотосинтез. Він здійснюється за рахунок сонячної енергії за допомогою хлорофілу.

СО2 + 2Н2О

У печінці, нирках і скелетних м’язах існує шлях біосинтезу вуглеводів – глюконеогенез. Це синтез глюкози з піровиноградної або молочної кислот. Глюкогенез є процесом оберненим гліколізу.

Процеси обміну вуглеводів в організмі знаходяться під контролем великої групи факторів, які забезпечують їх нормальний перебіг.

Постійний рівень глюкози у крові регулюється печінкою, яка може поглинати або виділяти глюкозу у кров в залежності від її концентрації в крові та на відповідь дії гормонів. Підвищення глюкози в крові після прийому вуглеводної їжі активує ферментативний процес синтеза глікогена в печінці, а зниження її рівня підсилює розклад глікогена в печінці до глюкози з послідовним виділенням її у кров.

Важливу роль в регуляції постійного вмісту глюкози в крові мають гормони, головним чином інсулін і глюкагон, які проявляють протилежну дію. Інсулін підсилено виділяється підшлунковою залозою при підвищенні глюкози в крові після прийому їжі та стимулює надходження глюкози в скелетні м’язи, печінку, жирову тканину. Глюкагон підсилено виділяється при зниженні глюкози у крові й запускає процес розщеплення глікогену в печінці, виділення глюкози в кров. При зменшенні концентрації глюкози в крові скелетні м’язи та печінка в якості джерела енергії починають використовувати жирні кислоти.

При значній кількості вуглеводів в їжі або при інтенсивному розкладі глікогену в печінці рівень глюкози підвищується, що характеризується як стан гіперглікемії. Підвищення концентрації глюкози в сечі називається глюкозурією. Зниження рівня глюкози в крові нижче норми називається гіпоглікемією.

На концентрацію глюкози у крові впливають наступні процеси: надходження вуглеводів з їжею, утворення глікогену в печінці і м’язах, окиснення глюкози в тканинах, синтез вуглеводів із ліпідів та білків, виділення глюкози з сечею, характер м’язової роботи.

 








Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 7192;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.