Задача 5. Розрахунок режимів різання при фрезеруванні

 

Фрезерування – один із найбільш продуктивних методів обробки. Головний рух (рух різання) під час фрезерування – обертальний, його виконує фреза, рух подачі – зазвичай прямолінійний, його виконує фреза або заготовка.

Фрезеруванням можна одержати деталь точністю за 6…12 квалітетом, шорсткістю до Rа = 0,8 мкм. Фрезерування здійснюється за допомогою багатолезового інструмента – фрези. Фрези за виглядом розрізняють: циліндричні, торцеві, дискові, прорізні й відрізні, кінцеві, фасонні; за конструкцією – цільні, складені та збірні. При торцевому фрезеруванні (обробка торцевою фрезою) діаметр фрези D повинен бути більшим за ширину фрезерування В, тобто D = (1,25 ÷ 1,5)∙B. Для забезпечення продуктивних режимів роботи необхідно застосовувати зміщену схему фрезерування (є симетрична схема), для чого вісь заготовки зміщується щодо осі фрези.

Під час циліндричного фрезерування розрізняють зустрічне фрезерування, коли вектор швидкості (напрямок обертання фрези) спрямований назустріч напрямку подачі; і попутнє фрезерування, коли вектор швидкості і напрям подачі спрямовані в один бік. Зустрічне фрезерування застосовують для чорнової обробки заготовок з ливарною кіркою, з великими припусками. Попутнє фрезерування застосовують для чистової обробки нежорстких, попередньо оброблених заготовок з незначними припусками.

Глибина різання (фрезерування) t в усіх видах фрезерування, за винятком торцевого фрезерування і фрезерування шпонок, являє собою розмір шару заготовки зрізу під час фрезерування, вимірюваний перпендикулярно до осі фрези. При торцевому фрезеруванні й фрезеруванні шпонок шпонковими фрезами глибину вимірюють у напрямку, рівнобіжному осі фрези.

Під час фрезерування розрізняють подачу на один зуб Sх, подачу на один оберт фрези Sо [мм/об.] і подачу за хвилину Sм [мм/хв.], що знаходяться за допомогою співвідношення:

Sм= Sо × n = Sz ×z × n, мм/хв.

де n – частота обертання фрези, об./хв.;

z – кількість зубів фрези.

При чорновому фрезеруванні призначають подачу на зуб; при чистовому фрезеруванні – подачу на один оберт фрези.

Швидкість різання – колова швидкість фрези, визначається властивостями ріжучого інструмента. Її можна розрахувати за емпіричною формулою [6], [7] чи вибрати за таблицями нормативів [4], [5].








Дата добавления: 2014-12-01; просмотров: 2939;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.