А класу

Максимець Надія

 

 

2014р

 

 

Організаційно – підготовчий етап

 

Мета проекту:розробка та виконання проекту за самостійним пошиттям спідниці під керівництвом вчителя.

Завдання проекту:узагальнити теоретичні знання,практичні навички тавміння отримані на уроках трудового навчання для створення швейного виробу-спідниці

Очікування результату:виявити свої здібності у швейній справі;розвинути свої пізнавальні інтереси; здобути нові навички у практиці та виготовити власний виріб

 

 

 

 

Історія виникнення спідниць

Згідно історії моди, спідниця в якості предмета гардероба жінки з'явилася п'ять століть тому. Однак, подоба спідниці вже було у древніх людей. Яскравим прикладом служить пов'язка на стегнах або схенті, які можна вважати прототипом міні-спідниці. Тільки в ті часи одяг не ділилася на жіночу і чоловічу, і однакові предмети гардероба носили обидві статі.

Поява спідниці як предмета саме жіночого гардеробу відносять до 16 століття. Її відмінність від сукні або туніки полягало в способі кріплення: спідниця кріпилася на талії. В Іспанії, законодавцеві мод, перші спідниці шилися на щільному чохлі зі вставкою дерев'яних, або металевих обручів. Такі спідниці були вузькими в талії і розширеними донизу. Ніяке швейне обладнання тоді ще не використовувалося, і всі спідниці шили вручну. У Франції спідниці були легше, оскільки для пошиття використовувався полегшений матеріал. А пізніше всіх мода на каркасні спідниці прийшла в Німеччину і назва «спідниця» проникло в російську мову саме з німецького.

У середині 17 століття каркасна форма виходить з моди і на зміну приходять прямі спідниці з фалдами, а також спідниці, задрапіровані з боків. У 18 столітті з'являється новий винахід – спідниця на фіжмах (гнучкі пластинки з металу, зібрані в каркас). Пізніше в моду входять прозорі сукні, що відрізняються легкістю і м'якими лініями. Природно, принтери з текстилю тоді ще не існували і способи забарвлення були простішими, ніж зараз. Незважаючи на це, кожна жінка могла вибрати колір і візерунок спідниці на свій смак.

У середині 18 століття знову приходить мода на розкішні предмети гардероба. З'являються спідниці з криноліном (волосяним чохлом). Пізніше і вони вдосконалюються, виникають прямі спідниці, прикрашені тканиною і бантовими складками. А вже в 1913 році в моду входять завужені спідниці, винайдені Полем Пуаре.

У 20 столітті мода на спідниці знову міняється: корсети скасовуються, скорочується довжина. Знаменита Коко Шанель вводить в моду елегантні спідниці середньої довжини, а також плісировані спідниці. Використовуючи оверлоки ціна на які на той час була доступною, модельєри виготовляли спідниці з різними вставками. Пізніше, після Другої Світової, з'являється знаменитий костюм з твіду з вузькою спідницею.

 

 

Стилі спідниць

1. Спідниця в стилі хіппі

Це, як правило різнобарвна, довга, ближче до селянського, "простуватому" стилю спідниця. Стиль хіппі - це стиль простоти і свободи, внутрішньої розкутості, молодості. Саме тому вони досить популярні останнім часом серед молоді. Чорна або біла майка, блузка і довга спідниця з різнокольорових клаптів, ну і звичайно простенька на плоскій підошві взуття - це і є стиль хіпі.

2. Спортивний стиль спідниці

Саме поняття спортивний стиль – це здорове, красиве, натреноване тіло. Спідниці спортивного стилю - це одяг для струнких, підтягнутих дівчат,які мають бездоганну фігуру. Яскравим прикладом такої спідниці є одяг наших дівчат легкоатлетів. Як правило, при пошитті спідниці спортивного стилю, використовується простий крій з "фірмовим" почерком: численні варіанти відтермінування швів потовщеними контрастнимі нитками; використання всіляких шнурівок, зав'язок; накладних кишень і хлястиків; ну і звичайно рясне застосування металевої фурнітури. Найбільш підходящий матеріал для таких спідниць - джинсова тканина різної щільності і кольорів. Крім джинсової тканини можна застосовувати і плащові, вельветові тканини.

3. Ділові спідниці

"Офісні" спідниці - це прямі, лагідні спідниці, - олівець, доповнені мінімальним набором декоративних оздоблювальних елементів: складками, шліцами, шнурівками і непомітною фурнітурою. Те ж саме стосується малюнку і кольору тканини: однотонні, приглушені неяскраві кольори; елегантна дрібна смужка, клітинка. У діловому костюмі спідниця повинна бути неодмінно пряма, злегка облягати стегна, і має бути завужена донизу. Допустимі розрізи, але не більше 10 см. Довжина спідниці до середини коліна або трохи вище, до щиколотки залежно від особливостей фігури, росту.

4. Спідниці в романтичному стилі

Романтичний стиль підкреслює, насамперед, жіночність, чуттєвість і ніжність. Одяг в такому стилі містить в собі дух побачень, квітів і любові. Романтичний стиль одягу - це легкість летять, струмуючих тканин насичених або пастельних тонів, дрібних рюш і мережив, бантів, оборок, штучних квітів. Використовуються навісні петлі, гудзики опуклі круглі або овальні на ніжці. Основою спідниці романтичного стилю є прилеглий, що підкреслює фігуру силует. Лінії силуету м'які, легкі, плавні. У романтичному стилі гарні всі види оздоблень, побудовані на підкресленні летять властивостей матеріалу. У цьому стилі тіло відкривається сміливіше, можливі різноманітні художні підрізи, розрізи, драпірування. Спідниці по низу можуть бути симетричними і асиметричними.

5. Морський стиль

Морський стиль - вічна тема, яка залишається модною і затребуваною в усі часи. Морський стиль використовується дуже часто в дитячому одязі, а й дорослі люблять такий одяг, особливо на відпочинку біля моря, в літній час. Характерними рисами спідниці зшитою в морському стилі - спідниця зі складками з трикотажної тканини білого, синього кольору. Синьо-біла смужка - візитна картка такого стилю. Смужки можуть бути горизонтальними, вертикальними і навіть діагональними.

6. Спідниці класичного стилю

Класичний стиль має певні канони. Спідниці обов'язково повинні виглядати скромно і дуже просто. Не повинні кидатися в очі. Відтінки і колір тканини не повинні бути помітними, а скоріше скромними, не яскравими: сірий колір, чорний і його відтінки, відтінки коричневого, приглушені фіолетові, зелені. Класичні спідниці можуть бути будь-якої довжини, за винятком надто короткою. Оптимальна довжина трохи вище коліна або ж до колін. Дуже елегантно виглядає спідниця-тюльпан. Такі класичні спідниці дуже красиво облягають і підкреслюють фігуру. Спідниці можуть мати зовсім невеликий розріз на лінії ноги. У класичному стилі не використовуються достатокових складок, особливо воланів.

7. Ретро спідниці 60-х

Це довга, зазвичай зібрана або з хвилястим подолом спідниця. У стилі ретро спідниця-кльош, пряма спідниця-футляр або спідниця-олівець. Прямі спідниці з завищеною талією, нижче коліна, із зустрічною складкою або розрізом ззаду або спідниця широка біля талії, з невеликими складками, і вузька внизу. Ретро стиль це не тільки старомодна модель спідниці або плаття, це і інші прикмети образу 60-х: взуття на невисокому тонкому каблучку; яскрава червона або рожева помада, великі сонцезахисні окуляри в товстій оправі, зачіска 60-х - безладний пучок волосся або легка косичка збоку.

 

Конструкційний етап








Дата добавления: 2014-12-24; просмотров: 2142;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.