Лекція № 4: Баланс підприємства

(заняття 9, 10)

 

План:

1. Баланс підприємства, його зміст, побудова, призначення.

2. Типи змін в балансі, зумовлені господарськими операціями.

1. Баланс – це не просто складова методу б.о., це найважливіший документ господарської звітності. Він є суттєвим джерелом інформації для управління, планування, організації виробництва та контролю, тому потрібно вміти його читати і критично оцінювати.

Слово «баланс» (від лат. bis – двічі, lans – чаша терезів) означає дві чаші, як символ рівноваги, тобто рівність підсумків активу і пасиву.

Ми розглядали класифікацію засобів за складом та розміщенням і джерелами утворення. Важливою особливістю є те, що ці засоби розглядаються одночасно в двох взаємопов’язаних групуваннях. Такі групування проводяться періодично (як правило за місяць) в грошовій оцінці і відображаються в спеціальній таблиці, яка називається балансом. Згідно з П(С)БО 1 "Загальні вимоги до фінансової звітності ":

Баланс - це звіт про фінансовий стан підприємства, який відображає на певну дату його активи, зобов’язання і власний капітал.

Він являє собою спосіб економічного групування та узагальненого відображення у грошовому вимірнику наявних господарських засобів (активів) і джерел їх утворення на певну дату.

Особливістю балансу є рівність між загальною вартістю господарських засобів і джерел їх утворення. Бухгалтерський баланс будується у вигляді двосторонньої таблиці.

 

Баланс

Актив Сума Пасив Сума
Склад і розміщення господарських засобів   Джерела утворення засобів і цільове призначення їх  
       

Сторона балансу, на якій відображаються активи підприємства (за складом і розміщенням) називається активом балансу –це ліва сторона.

Сторона балансу, на якій відображаються джерела утворення цих засобів називається пасивом балансу –це права сторона.

Активи і джерела утворення об’єднуються за економічно-однорідними ознаками у розділи. Сукупність статей активу чи пасиву бухгалтерського балансу, які об’єднано в економічно однорідні групи господарських засобів та джерел їх утворення називають розділами. У розділи входять статті балансу. Стаття балансу - кожний рядок балансу активу і пасиву.

Коли підприємство починає працювати, то воно повинно мати матеріальні та грошові кошти і джерела їх утворення, які відображаються в балансі і називається цей баланс початковим або вступним. Коли підприємство ліквідується складається ліквідаційний баланс. По балансу аналізують фінансовий стан підприємства, наявність дебіторської та кредиторської заборгованості, аналізують зміни за звітний період, можна визначити, яким видом діяльності займається підприємство.

Актив балансу складається з 3 розділів:

І. необоротні активи (основні засоби, нематеріальні активи, незавершене капітальне будівництво, довгострокові фінансові інвестиції, довгострокова дебіторська заборгованість, відстрочені податкові активи);

ІІ. оборотні активи (виробничі запаси, готова продукція, товари, грошові кошти, незавершене виробництво, дебіторська заборгованість);

III. Необоротні активи, утримувані для продажу, та групи вибуття








Дата добавления: 2017-05-18; просмотров: 547;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.