Загальна характеристика бухгалтерського обліку

 

1. Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» передбачає, що державне регулювання бухгалтерського обліку та фінансової звітності в Україні здійснюється з метою: створення єдиних правил ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності, які є обов’язковими для всіх підприємств, гарантують і захищають інтереси користувачів; удосконалення бухгалтерського обліку та фінансової звітності.

Структура регулювання бухгалтерського обліку в Україні така: перший рівень (основа) – загальні положення закону; другий рівень – Стандарти і План рахунків, що ґрунтуються на Законі, затверджені Мінфіном і зареєстровані в Мін’юсті; третій рівень – накази та листи Мінфіну, що роз’яснюють як, застосовувати кожний Стандарт у тій чи іншій конкретній ситуації.

 

2. Поняття облік у широкому розумінні означає спостереження, вимірювання та реєстрацію певних природних і суспільних явищ. Він впливає на суспільство, об’єктом особливої уваги є господарська діяльність, основу якої становить виробництво матеріальних благ, надання послуг. Процес виробництва, надання послуг проводиться з метою одержання прибутку.

Підприємства займаються господарською діяльністю, яка складається з багатьох різноманітних операцій, які здійснюються за встановленим порядком у суворій послідовності зумовленій технологією виробництва та організацією роботи підприємства.

Господарська діяльність – це будь-яка діяльність, що пов’язана з виробництвом, обміном і споживанням матеріальних і нематеріальних благ.

Господарські операції – це факти господарського життя (дії, події), які викликають зміни в засобах підприємства.

Господарські процеси – це цілеспрямована діяльність підприємства по виробництву тієї чи іншої продукції та наданню тієї чи іншої послуги.

До таких процесів належать:

- постачання (закупівля сировини, матеріалів);

- виробництво (засоби виробництва - машини, обладнання, сировина; предмети споживання – взуття, одяг, харчі);

- реалізація (продаж матеріальних благ, надання послуг).

Створені в процесі виробництва матеріальні блага розподіляються, відбувається їх облік і споживання. Ці неперервні процеси утворюють процес відтворення, для нормального здійснення, якого необхідне постійне спостереження. З метою контролю господарської діяльності ведеться облік. За допомогою обліку відображається та контролюється стан та рух, господарські процеси пов’язані з виробництвом, розподілом, споживанням матеріальних благ.

Необхідність обліку витікає передусім з потреб виробництва і є важливою функцією управління.

Господарський облік – це кількісне відображення та якісна характеристика господарської діяльності з метою контролю за виконанням бізнес-плану та управління діяльності.

Господарський облік контролює різноманітні та складні процеси.

Для забезпечення отримання різнобічної інформації необхідної для здійснення управління використовують 3 взаємопов’язані види обліку.

Оперативний (оперативно-технічний) – використовується для спостереження і контролю за окремими операціями і процесами на найважливіших ділянках господарської діяльності з метою керівництва ними в міру їх здійснення. Здійснюється безпосередньо на місці (цех, склад, відділ). Здійснюється контроль за деякими показниками, а не за всією господарською діяльністю; його мета – це швидке одержання інформації, про хід виробництва, реалізацію продукції, контроль за явкою працівників на роботу. Показники використовуються для забезпечення контролю, щоб виправити становище, простота та доступність одержуваних даних (в усній формі) по телефону, факсу, довідками тощо

Статистичний облік – реєструє, групує, узагальнює масові суспільні явища за якісно однорідними ознаками, виявляє, аналізує, кількість та якість їх змін, виявляє закономірності й темпи суспільного розвитку. Наприклад: перепис обладнання, розмір середньої заробітної плати працівників, кількість виготовленої продукції, кількість працівників за віковою категорією.

Бухгалтерський облік –є основним видом обліку, застосовується на всіх підприємствах незалежно від форм власності.

3. Бухгалтерський облік – це процес виявлення, вимірювання, реєстрації, накопичення, зберігання та передачі інформації про діяльність підприємства зовнішнім і внутрішнім користувачам для прийняття рішень.(Із Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні». 16.09.1999р. під № 996 – 14.)

Мета б.о. є надання користувачам для прийняття рішень повної, правдивої та неупередженої інформації про фінансовий стан та діяльність підприємства.

Особливості б.о. – він є суцільний і безперервний в часі, суворо документований – всі записи в обліку проводяться з вказівкою хто і за що несе відповідальність, узагальнення даних відображається в єдиному грошовому вимірнику.

Бухгалтерський облік складається з:

Фінансовий облік – комплексний системний облік майна, госп. д-сті п-ства через суцільне, повне і безперервне відображення госп. процесів за звітний період. Його ведуть відповідно до законодавства країни та міжнародних і національних стандартів б.о. Здійснюється для формування вартісних показників д-сті п-ства і виявлення зовнішніх показників зв’язків із постачальниками, покупцями, банками, інвесторами, акціонерами.

Податковий облік – окремий функціональний облік з метою посилення контрольно-аналітичної функції обліку правильності нарахувань та сплати податків. Здійснюється для формування показників валових витрат з метою обчислення прибутку і податку.

Фінансовий і податковий облік регулюються законодавством. Він обов’язковий для всіх суб’єктів господарювання й оприлюднюється у фін. звітності та деклараціях, підлягає аудиту.

Управлінський облік – процес підготовки інформації, необхідної керівництву для потреб внутрішнього менеджменту поточної виробничої д-сті п-ства. Здійснюється для формування показників всередині п-ства за центрами відповідальності.

4. Для відображення кількісних та якісних змін, які відбуваються із господарськими засобами та джерелами їх утворення в бухгалтерському обліку використовують вимірники( вимірник це одиниця виміру об’єктів обліку..:

Натуральні – використовуються для обліку кількості матеріальних цінностей, об’єм виконаних робіт у виробництві та наданні послуг. Вони характеризують фізичні властивості облікових об’єктів, лише для однорідних (довжину, вагу, об’єм та обліковують у кг, м, л, м2, м3) Натуральні вимірники можуть показувати не тільки розмір облікованих об’єктів, але і їх якісну сторону. Н.п. муку на заводі обліковують у тоннах, центнерах, кілограмах, це кількісне вираження і за ґатунком: І, ІІ, вищий – це якісне обліковування товару.

Трудові –використовується для визначеннякількості робочого часу і вимірюється в днях, годинах, хвилинах. Застосовується для нарахування зарплати, при визначенні продуктивності праці.

Грошовий –застосовується для відображення засобів підприємства, доходів, витрат, прибутку, збитків. Він є універсальний.









Дата добавления: 2017-05-18; просмотров: 672;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.009 сек.