Класифікація засобів підприємства за складом і розміщенням.

(заняття 3, 4)

 

План:

  1. Предмет і метод бухгалтерського обліку, його характеристика.
  2. Класифікація засобів підприємства за складом і розміщенням.

 

1. Предметом бухгалтерського обліку є все те, що пов’язане з отриманням необхідної інформації про суб’єкт господарювання, його господарську діяльність та ресурси. У вузькому розумінні, предметом обліку є сукупність процедур, пов’язаних з виявленням, вимірюванням, реєстрацією, накопиченням, узагальненням, зберіганням та передачею інформації про господарську діяльність користувачам для прийняття рішень. Таке визначення предмета відповідає сутності бухгалтерського обліку, задеклароване і законодавчо закріплене та відображає технологічний процес інформаційного забезпечення, метою якого є надання користувачам правдивої інформації про фінансовий стан і діяльність підприємства. Можна вважати процес створення (виробництва) суспільного продукту, його обмін, розподіл і споживання. Суспільний продукт – це продукт будь-якого господарюючого суб’єкта, виготовлений для обліку (для ринку).

Предмет бухгалтерського обліку вивчає стан і використання засобів підприємства в процесі господарської діяльності та джерела їх утворення.

Метод бухгалтерського обліку(від гр. methodos – дослідження)-це сукупність способів і прийомів, за допомогою яких забезпечується суцільне і об’єктивне відображення об’єктів обліку.

Основними елементами методу бухгалтерського обліку:

Документація - це спосіб суцільного і безперервного відображення об’єктів господарських засобів та їх джерел шляхом використання бухгалтерських документів.

Інвентаризація - це опис фактичної наявності госп.засобів, товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів шляхом обміру, зважування, підрахунку. Результат інвентаризації обов’язково оформляють документально, співставляють з даними б.о.

Оцінка -це спосіб вартісноговимірювання господарських засобів в єдиному грошовому вимірнику. Математичне вираження цього способу : кількість помножити на вартість.

Калькуляція – це спосіб накопичення витрат з метою визначення собівартості продукції, робіт та наданих послуг. На практиці калькуляцію оформляють у вигляді таблиці – кошторис витрат.

Рахунки б.о. - спосіб поточного групування і узагальнення в процесі роботи підприємства, економічно-однорідних об’єктів, для обліку наявності і руху господарських засобів та їх джерел.

Подвійний запис – це принцип відображення госп.операцій на двох бухгалтерських рахунках в одній і тій же сумі.

Баланс –спосіб узагальненого групування і відображення госп.засобів і джерел їх утворення у грошовій оцінці на певну визначену дату. Особливість – рівність між загальною вартістю господарських засобів і джерел їх утворення.

Звітність – це певна система звітних форм, в яких знаходять відображення сукупність взаємопов’язаних показників, які відображають результати діяльності суб’єктів господарювання.

 

2. Для управління діяльністю підприємства необхідно знати, якими господарськими засобами воно розпоряджається, де ці засоби розміщені, як вони функціонують у процесі діяльності і за рахунок яких джерел вони утворилися та для чого призначені. Всі засоби підприємства розподіляють на дві групи:

1) за складом і розміщенням;

2) та джерелами утворення.

 

 

 

 

 

Майно підприємства – це основні й оборотні засоби, що належать підприємству, розмір яких відображається у бухгалтерському балансі.

Оскільки майно відображають в активі балансу, то прийнято майно називати активами.

Активи (від лат. activus – активний, діяльний) - цересурси, контрольовані підприємством у результаті минулих подій, використання яких, як очікується приведе до отримання економічних вигод у майбутньому.

 

І. До необоротних активів відносять:

- основні засоби - це будівлі, споруди, обладнання, машини, будинки, транспортні засоби, багаторічні насадження, тварини, інші активи. Вони використовують підприємством у незмінній натуральній формі, тривалий час, в експлуатації знаходяться більше 1 року і вартість яких більше 1 тис. грн. ОЗ обліковуються за первинною вартістю. В процесі експлуатації вони зношуються, сума зносу обліковується окремо, вона зменшує первинну вартість ОЗ і якщо від первинної вартості відняти суму зносу отримуємо залишкову вартість (балансову).

Первинна вартість – сума зносу = залишкова вартість.

О.З. – це засоби, які беруть участь у процесі виробництва більш тривалий час і свою вартість переносять на створений продукт у вигляді амортизаційних відрахувань;

- нематеріальні активи - це активи, які не мають матеріальної речової форми, використовуються більше 1 року і приносять прибуток підприємству. Це ліцензія, патент, права на торгову марку, права користування природними ресурсами, авторські права, програмне забезпечення для ЕОМ. Вони обліковуються за первинною вартістю, окремо сума зносу і мають залишкову вартість;

- капітальні інвестиції – вкладення у будівництво, у придбання основних засобів, у створення довгострокових біологічних активів;

- фінансові активи - це вкладення у цінні папери, інше підприємство на період більше одного року, з метою збільшення власного капіталу та інших вигод для підприємства;

- довгострокова дебіторська заборгованість – нам повернуть гроші не раніше ніж через 12 місяців;

- інші необоротні активи.

 

ІІ. Оборотні активи –це активи,які беруть участь у процесі виробництва, свою вартість переносять на створений продукт повністю, на протязі одного циклу, можуть змінювати свою форму (сировина і матеріали).

До оборотних активів відносять:

- виробничі запаси - це сировина і матеріали, купівельні напівфабрикати та комплектуючі вироби, паливо, тара і тарні матеріали, будівельні матеріали, запасні частини;

- МШП - малоцінні швидкозношувані предмети (спецодяг);

- поточні біологічні активи - поросята, телята;

- незавершене виробництво;

- грошові кошти в касіта на поточних, валютних рахунках в установах банку - це кошти, які можна вільно використовувати для поточних операцій. Це кошти, які знаходяться в касі підприємства в межах lim., на рахунках в банку;

- дебіторська заборгованість - це заборгованість нашому підприємству інших підприємств (нам винні);

- векселі одержані - заборгованість покупців за відвантажену продукцію, яка забезпечена векселями;

- витрати майбутніх періодів, які мали місце в поточному році або попередніх звітних періодах, але відносяться до наступних звітних періодів. Наприклад: передплата періодичних видань, наперед оплачена орендна плата, витрати на освоєння нових видів продукції.

Відмітною ознакою активів є те, що їх можна перевірити фактично, встановити де і в чиєму розпорядженні вони знаходяться, на які цілі використані.









Дата добавления: 2017-05-18; просмотров: 438;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.01 сек.