Лекція № 5: Поняття про рахунки бухгалтерського обліку, їх будова та класифікація

(заняття 13, 14)

 

План:

1. Економічна суть та призначення рахунків бухгалтерського обліку, їх будова та класифікація.

2. Подвійний запис на рахунках бухгалтерського обліку.

3. Визначення оборотів, сальдо в рахунках.

4. План рахунків.

 

1. Бухгалтерський баланс надає важливу інформацію про певні ресурси підприємства. В ньому відображаються активи і джерела їх утворення у грошовій оцінці на певну дату (відображаються залишки), але на підприємстві кожного дня здійснюється багато господарських операцій, які викликають зміни в активах, власному капіталі і зобов’язаннях. Ці операції потребують точного обліку і тому для поточного обліку застосовують систему рахунків бухгалтерського обліку. Записи на них вносять на підставі складених і опрацьованих документів.

Рахунки бухгалтерського обліку – це спосіб групування поточного обліку та контролю засобів підприємства і господарських процесів.

Рахунки, на яких відображаються засоби за складом і розміщенням тобто активи підприємства (відкриті на підставі статей активу балансу) називаються активними рахунками.

Рахунки, на яких відображаються джерела утворення, тобто власний капітал і зобов’язання (відкриті на підставі статей пасиву балансу) називаються пасивними рахунками.

Залежно від характеру облічуваних об’єктів записи на рахунках можуть здійснюватись у різних вимірниках, але з обов’язковим використанням грошового вимірника з метою узагальнення різних засобів і процесів.

Збільшення та зменшення активів та джерел їх утворення у результаті господарських операцій відображаються на рахунках окремо. Саме тому бухгалтерський рахунок будується у вигляді двосторонньої таблиці.

Д(дебет) «Назва рахунка» К(кредит)

 
 

 


На бухгалтерських рахунках відображається початковий стан господарських засобів, який називають початковим залишком (сальдо початковим S’). Після початкового сальдо на рахунках відображають господарські операції.

Сума, на яку збільшилися чи зменшилися господарські засоби за звітний період без включення початкового сальдо (місяць, квартал…) називається оборотом (О дебетовий, О кредитовий).

Після підрахунку оборотів, підраховується кінцевий залишок (сальдо кінцеве S”)

 

2.Бухгалтерські рахунки відкриваються на основі статей балансу. По відношенню до бухгалтерського балансу рахунки поділяються на активні і пасивні.

Активні рахунки – це рахунки на яких ведеться облік наявності та руху активів підприємства. Сальдо в таких рахунках завжди дебетове, збільшення активів відображається по дебету, зменшення по кредиту, кінцеве сальдо дебетове, або закрите.








Дата добавления: 2017-05-18; просмотров: 675;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.