Типи змін в балансі, зумовлені господарськими операціями

Бухгалтерський баланс змінюється під впливом господарських операцій.

Є чотири типи господарських операцій, які призводять до змін, або тільки у структурі господарських засобів, або тільки у структурі джерел їх утворення, або в структурі господарських засобів та джерел їх утворення одночасно.

Продемонструємо ці зміни на прикладі діяльності ПП «Ірина»

І-й тип операцій (+А –А) активний– це операції, під впливом яких відбуваються зміни тільки в активі балансу, при цьому одна стаття активу збільшується, друга зменшується на одну і ту ж суму, підсумкова сума балансу не зміниться. Рівність між активом та пасивом балансу зберігається.

Наприклад: В касу підприємства з поточного рахунку отримано 5050 грн. для виплати заробітної плати. У даній господарській операції беруть участь дві статті активу балансу: каса та поточний рахунок у банку. На поточному рахунку зменшиться сума на 5050, а в касі – збільшиться на 5050. Рівність балансу не порушилась.

ІІ-й тип операцій (+П –П) пасивний - це операції, під впливом яких відбуваються зміни тільки в пасиві балансу, при цьому одна стаття пасиву збільшується, друга зменшується на одну і ту ж суму, підсумкова сума балансу не зміниться. Рівність між активом та пасивом балансу зберігається.

Наприклад: Розрахувалися з постачальниками за рахунок кредиту банку в сумі 7000. У даній господарській операції беруть участь дві статті пасиву балансу: розрахунки з постачальниками та кредит банку. Сума кредиту банку збільшиться на 7000, а зобов’язання по розрахунках із постачальниками зменшиться на 7000. Рівність балансу не порушилась.

ІІІ-й тип операцій (+А +П) активно-пасивний в сторону збільшенняце операції, під впливом яких відбуваються зміни і в активі, і в пасиві балансу в сторону збільшення. Підсумкова сума балансу збільшиться і в активі, і в пасиві, але рівність між активом і пасивом балансу зберігається.

Наприклад: Оприбутковано на склад матеріали на суму 12000 від постачальників, розрахунки за які не проведено. Беруть участь 2 статті балансу: матеріали (актив) та розрахунки з постачальниками (пасив). В результаті операції збільшується сума матеріалів на складі на 12000 та зростає зобов’язання перед постачальниками ще на 12000. Сума кінцевого балансу збільшиться на 12000 і в активі, і в пасиві.

ІV-й тип операцій (–А –П) активно – пасивний в сторону зменшенняце операції, під впливом яких відбуваються зміни і в активі, і в пасиві балансу в сторону зменшення. Підсумкова сума балансу зменшиться і в активі, і в пасиві, але рівність між активом і пасивом балансу зберігається.

Наприклад: Із каси виплачена заробітна плата працівникам виробництва. У сумі 5050. Беруть участь 2 статті балансу: каса (актив) та розрахунки за заробітною платою (пасив). В результаті операції зменшується сума готівки у касі на 5050 та зменшується зобов’язання по виплаті заробітної плати на 5050. Сума кінцевого балансу зменшиться на 5050 і в активі, і в пасиві.

 









Дата добавления: 2017-05-18; просмотров: 7491;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.