Лекція № 6: Рахунки синтетичного та аналітичного обліку. Оборотні відомості

(заняття 21, 22)

 

План:

1. Рахунки (першого порядку) синтетичного обліку.

2. Рахунки (другого порядку) субрахунки.

3. Рахунки аналітичного обліку.

4. Узагальнення даних поточного обліку:

а) оборотні відомості по рахунках синтетичного обліку;

б) оборотні відомості по рахунках аналітичного обліку.

 

1. Групування засобів, їх джерел і господарських процесів здійснюється на рахунках з більшим або меншим ступенем деталізації. Рахунки бухгалтерського обліку, які відкриваються на підставі статей балансу для обліку господарських засобів та їх джерел, містять загальні (синтетичні) показники у грошовій оцінці. Так, рахунок 10 «Основні засоби» відображає наявність і рух основних засобів підприємства (земельні ділянки, будинки, машини та обладнання, транспортні засоби.

Синтетичними (від лат.syntesis, що означає зведення, об’єднання в єдине ціле окремих елементів, частин) називають рахунки, призначені для обліку економічно однорідних груп засобів, їх джерел, господарських процесів і результатів діяльності у грошовому вимірнику.

Облік, що здійснюється за допомогою синтетичних рахунків називається синтетичним обліком. Він необхідний для одержання узагальненої інформації про діяльність підприємства, узагальнення цієї діяльності та планування. Для оперативного керівництва підприємством і контролю за збереженням і раціональним використанням ресурсів цієї інформації замало. Потрібна детальніша інформація про наявність і зміни кожного виду засобів, джерел, здійснення певних господарських процесів. Так, потрібна інформація як про загальну вартість виробничих запасів та їх використання, так і про запаси конкретних видів матеріальних цінностей за їх найменуваннями, сортами, розмірами тощо; в обліку розрахунків по оплаті праці, крім узагальненої інформації, потрібні відомості про розрахунки з кожним окремим працівником і т.д.. таку інформацію одержують за допомогою аналітичних рахунків.

2. Субрахунок –це синтетичний рахунок другого порядку.

  1. Аналітичними (від лат.analisisрозкладанняцілого на складові частини)називають рахунки, призначені для обліку наявності змін конкретних видів засобів, їх джерел і господарських процесів.

Облік, що здійснюється за допомогою аналітичних рахунків називається аналітичним обліком. Кількість аналітичних рахунків по відповідному синтетичному рахунку визначається кожним підприємством залежно від наявності об’єктів, що підлягають обліку. Для прикладу візьмемо синтетичний рахунок 20 «Виробничі запаси». Для більшої деталізації інформації по цьому рахунку передбачено ведення наступних субрахунків: 201 «Сировина і матеріали», 203 «Паливо», 205 «Будівельні матеріали», 207 «Запасні частини». Але і цієї інформації замало. Субрахунок рахунок 205 «Будівельні матеріали» покаже загальну кількість однорідних об’єктів, що називаються будівельними матеріалами. Для ще більшої деталізації він має аналітичні рахунки: 20501 «Цегла біла», 20502 «Цегла червона», 20503 «Цемент М-400», 20505 «Цемент М-500»… Кількість аналітичних рахунків у структурі субрахунків визначається на кожному підприємстві самостійно, в залежності від кількості об’єктів, для обліку.

В аналітичному обліку, поряд з грошовим, використовують натуральні і трудові вимірники.

Синтетичні і аналітичні рахунки тісно взаємопов’язані між собою, оскільки на них на підставі одних і тих же господарських операцій, але з різним ступенем деталізації відображаються суми: на синтетичному рахунку – загальна сума, а на аналітичних рахунках до нього – часткові суми. Коли дебетується або кредитується синтетичний рахунок, то одночасно дебетуються і кредитуються відповідні аналітичні рахунки до нього. Звідси, обороти і залишки аналітичних рахунків в підсумку повинні дорівнювати оборотам і залишку синтетичного рахунка , який їх об’єднує відсутність такої рівності свідчить про наявність помилок у бухгалтерських записах, які треба знайти і негайно виправити.

 

Задача: за даними бухгалтерського обліку станом на 01.08. поточного року на складах фірми «Полісся» значиться матеріалів на загальну суму 329900 грн., в тому числі по складу №1 (завідуючий Петренко) – на суму 1582000 грн.; по складу №2 (завідуючий Іванова) – на суму 90252 грн.; по складу №3 (завідуючий Степанов) – 81448 грн.

В серпні місяці надійшло від постачальників матеріалів на суму 30000 грн., в тому числі на склад №1 на суму 7500 грн., на склад №2 – 18000 грн., на склад №3 – 45000 грн.

В цьому ж місяці було відпущено на виробництво матеріалів на суму 22000 грн., в тому числі зі складу №1 на суму 12000 грн., зі складу №2 – 5300 грн., зі складу №3 – 4700 грн.

Побудувати схеми синтетичного і аналітичних рахунків, відобразити рух матеріалів протягом серпня місяця.

 


Сировина і

Д матеріали» К

 
 


S’ - 329900

 
 


1) 30000 2) 22000

 
 


Од – 30000 Ок - 22000

 
 


S’’ - 337900

 








Дата добавления: 2017-05-18; просмотров: 873;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.