Робоче місце

Основні принципи ергономичної організації робочого місця - комфорт і мінімізація навантажень. Як би дивно це не звучало, але сидіти на стільці шкідливо для організму. На табуретці чи звичайному стільці без шкоди для здоров'я можна провести не більш 15 хвилин у день. Сидіння, що зводить ризик до нуля, повинне бути постачено підлокітниками і підголівником, що знімають навантаження з м'язів плечового пояса. Пружна спинка анатомічної форми зменшує навантаження на хребет. У результаті конструкція рівномірно підтримує тіло по всій площі його зіткнення з кріслом.

Цікава розробка Glide-tec, що дозволяє кріслу імітувати положення "сповзаючу людина" за рахунок сидіння, що уперед висувається, і одночасного відхилення спинки. Так досягається максимальне розслаблення. Той же пристрій дає можливість настроїти й інші опції стільця - висоту і глибину сидіння, а також ступінь посадки, у залежності від ваги і росту людини.

Сидяча тривала робота шкідлива людині в принципі: ви чи сутулитеся подаєтеся вперед і ваш хребет деформується, травмуючи диски; ви піднімаєте плечі і згинаєте руки, тримаючи їх у напрузі – і природно, вони починають хворіти. Віджимаючи судини, ви перевантажуєте серце; ну а про хронічні розтягання сухожиль кистей рук і постійно погіршується зору можна не говорити. Поза, а отже, і здоров'я залежать від розмірів і дизайну робочого місця.

Серед столів найбільше ергономічною визнана криволінійна кутова форма. За рахунок увігнутості велика частина їхньої площі виявляється використовуваної, оскільки попадає в зону охоплення руками людини, що рівна 35-40 см. Але якщо край столу закруглений занадто чи плавна його поверхня Г-образної форми, то прийдеться тягтися за паперами. Площа стільниці гарного столу не може бути менше 1 квадр. метру. Висота від підлоги до стільниці, як правило, повинна дорівнювати рекомендованим європейськими нормами 74 см.

Для повноцінної роботи офісного співробітника також необхідні різного роду надбудови, лотки, підставки, а також інші функціональні аксесуари. Але важливо не захаращувати ними стіл. Краще скористатися начіпними полками чи тумбочками на колесах, що допоможуть організувати робоче місце за принципом "усе під рукою", коли необхідні для щоденної роботи полиці, тумби, шафи знаходяться на відстані витягнутої руки.

Робота з клавіатурою. Неправильне положення рук при друкуванні на клавіатурі приводить до хронічних розтягань кисті. Важливо не стільки відсунути клавіатуру від краю столу й обперти кисті об спеціальну площадку, скільки тримати лікті паралельно поверхні столу і під прямим кутом до плеча. Клавіатура повинна розташовуватися в 10-15 см (у залежності від довжини ліктя) від краю столу. У цьому випадку навантаження приходиться не на кисть, у якій вени і сухожилля знаходяться близько до поверхні шкіри, а на більш "м'ясисту" частину ліктя. Глибина столу дозволяє цілком покласти лікті на стіл, відсунувши клавіатуру до монітора. Робоча площа для роботи з комп'ютером повинна відповідати стандартам ANSI на ширину і глибину робочих поверхонь.

Розташування монітора. Монітор, як правило, розташовується надмірно близько. Існує кілька наукових теорій, по-різному визначальні значимі фактори й оптимальні відстані від ока до монітора. Наприклад, рекомендується тримати монітор на відстані витягнутої руки. Однак, більшість учених вважає, що людина сам повинна вирішувати, наскільки далеко буде стояти монітор. Саме тому конструкція столів повинна дозволяти змінювати глибину положення монітора в широкому діапазоні.

Таке розташування меблів дозволяє виключити непотрібні витрати енергії і направити всі сили на виконання своїх обов'язків. Спеціальними дослідженнями доведено, що завдяки дотриманню норм ергономіки заощаджується близько 30% робочого часу і, відповідно, на стільки ж збільшується продуктивність праці.








Дата добавления: 2015-09-28; просмотров: 647;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.