Вивчення захисних властивостей місцевості

Загальновійськовий бій може вестися із застосуванням звичайної зброї, а з урахуванням можливості зруйнування об'єктів ядерної енергетики, хімічного виробництва, наявності у деяких країн зброї масового ураження - і в умовах її застосування, тому вивчення захисних властивостей місцевості є одним з найважливіших завдань захисту особового складу від цієї зброї. Захисні властивості місцевості - це властивості місцевості, які ослабляють дію уражаючих факторів зброї масового ураження та звичайної зброї і визначаються, головним чином, характером рельєфу, рослинного покриву та метеоумовами.

Вивчення захисних властивостей рельєфу. На рівнинній відкритій місцевості ударна хвиля ядерного вибуху розповсюджується у всі сторони рівномірно, а на горбистій і, особливо, гірській місцевості з віддаленням від епіцентру вибуху послаблюється нерівномірно. На зустрічних до вибуху схилах її дія посилюється, а на зворотніх - знижується. Тому для визначення захисних властивостей рельєфу необхідно враховувати напрямок і розміри значних хребтів, глибоких річних долин, ярів, балок, лощин зі стрімкими схилами. Ці характеристики можна отримати з карти за накресленням і густотою горизонталей, їх конфігурацією, позначками висот і пояснювальними підписами.

Форми рельєфу зумовлюють нерівномірне радіоактивне зараження окремих ділянок. На висотах понад 100 м на прямих схилах рівень радіації буде в 2 рази більшим, ніж на зворотних.

Після сформування зони радіоактивного зараження в результаті дії вітру і дощу відбувається перерозподіл радіоактивного пилу на місцевості. На вершинах і навітрених схилах горбів рівень радіації різко знижується, у той час як у низинах, на узліссях і в густих чагарниках радіоактивний пил накопичується, що значно збільшує зараження.

Надійними природними схованками можуть бути печери, гроти, шахти, штольні, тунелі та інші підземні споруди. Невеликі підрозділи можуть ховатися в ярах, ямах, вимоїнах, канавах.

В населених пунктах схованками можуть бути міцні кам'яні і залізобетонні будівлі та підземні споруди (метро, каналізаційні та водогінні трубопроводи).

Вивчення захисних властивостей лісу. Для оцінки захисних властивостей лісу необхідно враховувати породу, густоту, висоту і товщину дерев. Для цього необхідно прочитати на карті умовні знаки та цифрові характеристики, які вказуються на масиві лісу. Знаючи такі характеристики, можна зробити висновки про можливе зменшення уражаючих факторів зброї масового ураження і прийняти заходи щодо захисту від неї.

Великі масиви лісу послабляють дію ударної хвилі ядерного вибуху в 2-3 рази, а дія світлового випромінювання знижується в 6-8 разів порівняна з відкритою місцевістю. Рівень радіація^^Н відповідно, і доза опромінення особового складу на 20-40 ніж на відкритій місцевості.

Найкращі захисні властивості від впливу ядерної збш^^Е молодий густий ліс та високий листяний чагарник, тому ощиН старіший ліс, тим ймовірніше збільшення травм особового оіізд від падіння старих дерев.

Вивчення і оцінка захисних властивостей місцевоеЗ? проводяться з урахуванням поставленого бойового завдання і в кожному випадку висновки про місцевість мають свої особливості. Наприклад, для оцінки місцевості в обороні необхідно встановити:

Вплив місцевості на вибір переднього краю оборони і позицій в її глибині.

Наявність і характер природних перешкод перед переднім краєм оборони та їх вплив на вибір противником напрямків атаки, особливо наступу його танків.

Ділянки місцевості, які підвищують стійкість оборони, і напрямки, які обмежать застосування деяких видів бойової техніки противником.

Густоту і напрямок доріг, які можуть бути використані противником для наступу, і можливість руху підрозділів противника поза дорогами.

Під час підготовки до наступу визначаються:

Захисні властивості місцевості та їх вплив на організацію захисту від ядерної зброї під час наступу.

Маскувальні властивості місцевості та їх вплив на потайне зосередження, розгортання і маневр під час бою.

Наявність і стан дорожньої мережі, можливості руху поза дорогами.

Наявність природних перешкод у напрямку наступу та їх вплив на хід бою.

Дії підрозділів при застосуванні противником зброї масового ураження викладені у настановах і статутах, але крім цього особовий склад у бою, на марші і при розташуванні на місці повинен знати та уміло використовувати захисні властивості місцевості.

11.8

 

Розділ 12








Дата добавления: 2015-10-29; просмотров: 1082;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.008 сек.