Вивчення умов прохідності місцевості

Прохідність місцевості характеризується можливістю пересування по ній підрозділів і його бойових та транспортних машин і вивчається стосовно поставленого бойового завдання. Прохідність місцевості залежить від наявності автомобільніх доріг з покриттям, які забезпечують пересування військ за любої погоди і пори року. Швидкість руху підрозділів автомобільними дорогами без покриття, фунтовими дорогами, а також поза дорогами залежить від характеру рельєфу, гідрографії, грунтово-рослинного покриву, наявності і характеру природних перешкод. Крім того, на прохідність суттєво впливають метеорологічні умови і пори року.

Умови прохідності вивчаються, як правило, за топографічною картою, проте з неї не завжди можна отримати повні відомості. Тому відомості умов прохідності місцевості доповнюють і уточнюють розвідкою місцевості, а також за спеціальними картами, аерофотознімками, довідниками та описами місцевості.

Вивчення умов прохідності залежно від поставленого бойового завдання виконується в такій послідовності.

Перш за все необхідно встановити наявність і стан мережі доріг у районі дій підрозділів або в напрямку руху, наявність і стан дорожніх споруд і умови руху поза дорогами, перешкоди на шляху руху, шляхи їх об'їзду, а також можливості покращення прохідності місцевості. Після цього оцінюють прохідність місцевості, розраховують середню швидкість на маршруті та на окремих ділянках, враховуючи прохідність кожного елемента місцевості.

Так, для колісних машин і бронетранспортерів ліс буде прохідним, якщо відстань між деревами не менша 6-8 м, при цьому фунт твердий, а місцевість рівнинна. Танки проходять ліс, звалюючи дерева, діаметр стовбурів яких у сантиметрах не перевищує половини ваги танка в тоннах, а відстань між деревами не менша 8 м. На заболочених ділянках із стрімкістю схилів 10° і більше такий ліс непрохідний для колісних і гусеничних машин. Швидкість руху гусеничних машин через густий чагарник зменшується вдвічі, а для автомобілів рух неможливий. На місцевості, яка вкрита високотрав'яною рослинністю або купинами швидкість руху знижується на 25%. Болота після дощу, як правило, непрохідні для автомобілів і важкопрохідні для гусеничних машин, проте взимку вони стають прохідними для танків, якщо промерзають на 30-40 см, а для автомобілів - на 20 - ЗО см.

Прохідність місцевості бойовою технікою визначається характером грунту і його стану. Так, пересування бойової техніки поза дорогами, де переважають глинисті грунти, у суху погоду можливе у всіх напрямках, після сильних дощів і весною - майже неможливе.

Гранична стрімкість схилів, яку може подолати бойова техніка, теж залежить від характеру грунту і його стану.

машин, а більше 25° - для танків важкодоступна, а для автомобілів майже недоступна.

При цьому необхідно враховувати стан погоди і пору року Взимку, після випадання снігу, прохідність місцевості значно знижується. Особовий склад може рухатись пішки (без лиж), якщо товщина снігу не перевищує 20-25 см. Рух бойової техніки на місцевості зі стрімкістю схилів до 5° можливий, якщо товщина снігу не більше: для танків - 60-75 см, для автомобілів - 25-30 см.

Взимку на прохідність бойової техніки дорогами з твердим покриттям також впливатимуть сніг і ожеледиця на крутих підйомах і спусках.








Дата добавления: 2015-10-29; просмотров: 1173;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.