Вибір і установка столу

Стіл повинний бути по можливості великим. Це головна умова, тому що коли місця ледь вистачає для розміщення всієї периферії, то про ергономіку можна просто забути. Висота його повинна бути десь на рівні середини живота при прямій посадці, коли пятка і носок стоять на підлозі, а стегно рівнобіжне підлоги і спина пряма.

Глибина - так щоб відстань до екрана монітора була достатнью, але не менш 50 см. Ширина залежить від кількості периферійних пристроїв і іншого, що повинно на ньому знаходитися. Ну і, звичайно ж, чим масивніше - тим краще, стійкість ворог вібрації, а вібрація - ворог техніки.

Дуже непогано поставити 2 столи під прямим кутом друг до друга, другий праворуч, щоб робоча рука з мишкою спокійно лежала на ньому. Тут є 2 підходи: поставити 2-й стіл під праву чи руку сісти обличчям до вершини кута, ними утвореного, особливо другий підхід актуальний, коли мало місця і столи вузькі, чи при роботі в основному з клавіатурою.

Між столом і стіною за ним повинне бути вільний простір. По-перше, навіть півтораметрової глибини стіл припускає, що задня частина монітора буде звішуватися за нього, а по-друге (це вже не ергономіка, а проста зручність) буде забезпечений вільний підхід до задньої стінки системного блоку, від якої відходять усі кабелі.

Оптимально сидіти обличчям до двері (в офісі), щоб за спиною було закрите жалюзі вікно. Другий варіант - вікно ліворуч, системний блок прикриває монітор від відблисків.

Пару слів про так звані "комп'ютерні" меблі. Єдина їх перевага - вони здатні дати щось, що віддалено нагадує зручну посадку на дуже маленькій площі. Для невеликих людей.

Більш зручним розміщенням є розміщення під прямим кутом двох великих столів. Монітори при організації робочих місць на кілька людей стоять впритул друг до друга, а це дуже погано. Так ще і задньою частиною. Весь підхід розрахований на людей середнього росту.

Оптимальним є виготовлення робочого столу на замовлення, з обліком не тільки габаритів, але й особистих переваг працюючого за ним, зразкового набору усього, що необхідно розставити і т.д.

Вибір і установка крісла (стільця)

Якщо від столу залежить зручність розташування компонентів і своїх рук, то від того, на чому і як ми сидимо, залежить положення і зручність ніг, а, головне, хребта. Зневажати хребтом не можна - він дуже швидко і помітно на це реагує. Виробляється величезна кількість офісних стільців і крісел, чия ціна цілком може бути в районі $1000 тільки за рахунок зручності, а не ексклюзивних матеріалів. Утім, цілком можна вибрати придатне крісло в районі $200. Тоді все досить просто: ці вироби вже оснащені колесиками, фізіологічною спинкою і пристроєм для настроювання їхньої висоти.

Єдина рекомендація в такому випадку - частіше змінювати положення. Тобто посидівши якийсь час нахилившись до клавіатури, треба відкинутися на спинку і т.д.

Довго сидіти в одному положенні шкідливо!

Це викликає застій крові не тільки в кінцівках, але і у внутрішніх органах... Можна, однак, обійтися і старим кріслом чи просто стільцем. Тоді треба пам'ятати наступне. Якщо стілець (крісло) зовсім незручне, краще його відразу викинути, будь воно хоч червоного дерева. Не забувайте - при тій кількості часу, що професіонал проводить у комп'ютера, ВСЕ має значення. Отже, сіли прямо. Все зручно, все під рукою. Попечатали? Тепер відкинемося назад, розвалимося, покачаємося на задніх ніжках. Важливо, щоб і в цьому положенні все було під рукою і зручно.

Ніщо не повинно відволікати від роботи, ніщо не повинно шкодити здоров'ю. Якщо Ви - професіонал, то проведете тут дуже велику частину свого життя. Повинно бути зручно завжди .

У продовження теми, це відноситься і до столу, і до стільця, і до клавіатури з мишею. Нога повинна стояти на підлозі повною ступнею. Для неї це найбільш здорове положення. Рука майже завжди повинна і ліктем, і зап'ястям і усім, що між ними, лежати на чому-небудь. У тому випадку, якщо Ви сидите за двома столами, складеними кутом, положення рук при печатці на клавіатурі найбільш гарне. Коли працюєте мишею, рука завжди повинна стосуватися столу і ліктем, і зап'ястям, і передпліччям. Це положення, коли м'язи плечового пояса найменш навантажені, це профілактика шийного остеохондроза, тому що напружені м'язи плечей весь час небагато перекошують шийний відділ хребта, що дуже швидко дає про себе знати.

Якщо крісло не анатомічне, то дуже бажано підкладати під поперек подушечку - це профілактика остеохондроза поперекового. Добре, якщо є підголівник - це знімає напругу з м'язів шиї. Також непогано мати для розгону крові масажери з дерев'яних кульок, що у великій кількості продаються, але використання його - справа смаку, крім того, не слід використовувати його постійно. Взагалі ж, основна його задача - змусити Вас перевертатися в кріслі. При раціональному використанні вони перешкоджають застою крові в органах малого тазу, а це не багато не мало, як профілактика розладів у половій сфері.

Вибір і установка монітора і правила роботи з ним :

Хоча в справі збереження здоров'я дріб'язків не буває, монітор, мабуть, найбільше впливає на нього. Економія на моніторі неприпустима. Зір зіпсувати легко, але вкрай складно відновити.

З вибором зараз стало набагато легше, ніж пару-трійку років тому. Велика частина моніторів плоскі і підтримують високі частоти регенерації. Крім того, монітори, що відповідають ТСО99, мають електрменеджеруовідне покриття на екрані і металевий кожух з дірочками під декоративним пластмасовим корпусом, що при правильному заземленні усуває статику і сильно знижує випромінювання, а також перешкоджає налипанню пилу. При відсутності такого кожуха випромінювання від тильної сторони монітора перевищує випромінювання від екрана, тобто на монітори сусідів по приміщенню теж треба звернути увагу. Відповідність монітора останнім стандартам безпеки зовсім не гарантує, що він цілком нешкідливий. Доказом тому служить той простий факт, що стандарти постійно переглядаються вбік жорсткості вимог до устаткування.

Плоский монітор зовсім не розкіш і потрібний не тільки дизайнерам для максимальної реалістичності картинки. Для ока дуже шкідливо увесь час виконувати настроювання на різкість у межах невеликого діапазону. Тому, наприклад, також шкідливо читати в транспорті, утримуючи у фокусі постійно вібруючу книжку. При опуклому моніторі при переміщенні ока від центра екрана до периферії м'яза хрусталика виконують приблизно таку ж роботу. Їхня втома приводить у підсумку до спазму, і можна втратити до 3х одиниць зору тільки за рахунок цього спазму акомодації, без яких-небудь органічних змін. На щастя, така втрата зору може компенсуватися вищенаведеною гімнастикою для очей, іноді допомагає носіння окулярів +1...2. У запущених випадках краще звернутися до фахівця-офтальмолога, є більш діючі методики, але вони підбираються індивідуально.

Про частоту регенерації зрозуміти простіше. М'язи зіниці набудовуються на зміну яскравості висвітлення, і якщо воно відчутно міняється 60 разів у секунду, то неважко уявити собі, яку роботу їм приходиться проробляти для підстроювання. Ця робота звичайно не сприймається свідомістю, але це не значить, що її немає. Перевірити, чи сприймаєте саме Ви мерехтіння екрана саме на цій частоті можна так: подивитися вбік від екрана, так щоб побачити його під кутом близько 45 градусів. Бічний зір більше чуттєво до мерехтіння. .

Отже, вибираємо плоскоекранний монітор з частотою розгорнення не менш 100 Гц (або TFT панель) і гарну відеокарту.

Ставимо монітор так, щоб верхній край активної області був на 15-20 сантиметрів нижче рівня ока. А тепер треба повернути його у вертикальній площині так, щоб від верхнього і нижнього края до очей було приблизно однакова відстань. Коли за спиною вікно - джерело відблисків - іноді монітор опускають "обличчям униз", щоб від них позбутися. Це шкідливо: очам постійно приходиться наводити різкість і вони швидше утомлюються.

Відстань до монітора повинна бути досить великою. Якщо це 14-15", то від 50 см до метра, якщо 17" - від 80 см до півтора метрів, і так далі. Використовувати широкі панелі і тертися носом об монітор шкідливо, і от чому: при цьому постійно рухається шия, про забезпечення більш-менш однакової відстані від очей до монітора не йде навіть мови, і, крім того, чим ближче до монітора, тим більше могутній потік електромагнітного випромінювання впливає на очі і взагалі голову.

Цей пункт теж викликав досить багато заперечень, багато хто звикли дивитися на екран з більш близької відстані. Краще присунути монітор ближче, ніж вдягати окуляри при невеликому погіршенні зору, тому що при роботі в окулярах, за численними спостереженнями, очі втомлюються більше, ніж без них. Усе вищесказане відноситься до моніторів з ЕЛТ трубкою. LCD монітор сприймається як книга, і комфортна відстань до нього, як до книги при читанні - від 24 до 50 см у залежності від гостроти зору при діагоналі 15-18". При великих розмірах - в залежності від специфіки роботи, зараз такі монітори ще мало поширені. І ще - поки не доведена наявність шкідливих випромінювань від TFT панелей. Для 15" монітора оптимальне розширення 800*600, для 17" - 1024*768 при зазначених вище відстанях. Не занадто велике розширення забезпечує до того ж і більш високу частоту регенерації звичайно. Вищесказане відноситься до роботи з текстом, при роботі з зображеннями іноді корисні високі розширення.

Останнім часом дурною модою серед веб-дизайнеров стало використання дуже дрібних шрифтів фіксованого розміру, що так і притягають до екрана і нормально смотрятся тільки в розширенні 640*480.

Досить велике значення має колірна гама. З погляду мінімалізації випромінювання оптимальний інтерфейс командного рядка - контрастні білі букви на чорному тлі, адже чорні крапки на моніторі майже нічого не випромінюють. Однак багатьох такий розклад давить психологічно. І от отут повинний відзначити, що з психологічної точки зору колірні переваги розрізняються дуже сильно не тільки в різних людей, але й у тої самої людини в залежності від настрою, чи життєвої позиції й іншого. Настільки, що навіть є спеціальний психологічний тест, по цих перевагах визначальний досить багато параметрів. Загальні ж рекомендації прості: фонові кольори повинні бути неяскравими й у приємній для Вас колірній гамі, шрифти контрастними і достатнім розміром. Варто витратити небагато часу і настроїти інтерфейс під себе, це веде до підвищення комфортності роботи.

Отже, забезпечимо собі достатню і рівномірну відстань від очей до будь-якої точки монітора, комфортні настроювання. Небагато треба часу, щоб звикнути до вищеописаних оптимальних умов, і потім інші умови стануть просто дратувати. І це правильно.

Не рекомендується установлювати впритул до монітора аудіо-колонки і джерела безперебійного живлення, тому що ці пристрої є джерелом наведень і псують якість зображення. У запущених випадках це виявляється помітним на око тремтінням картинки. Навіть якщо воно не помітно у випадку екранування монітора і джерел наведень, не виключено, що на підсвідомому рівні тремтіння все-таки сприймається. Тому краще все-таки рознести зазначену периферію з монітором десь на півметра. Особливо актуальна ця порада у світлі застосування сучасної 5.1 акустики зі стовпчиком центрального каналу, що багато хто ставлять на монітор. Раніше самими провокаційними були в цьому плані джерела безперебійного живлення, виконані у виді підставки під монітор.








Дата добавления: 2015-09-28; просмотров: 988;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.