Зетта-повінь настає

Комп'ютерний світ проходить болісний процес еволюційного переходу від обчислювальних систем в їх, якщо так можна сказати, «чистому вигляді» через системи обробки даних і далі до систем управління інформацією. Болісність цього процесу полягає в тому, що на кожному з його етапів ускладнюються не тільки кошти, а й предмет обробки.

З часів клинопису і понині, роблячи короткі записи або створюючи багатотомні романи, люди й не підозрювали, що вони створюють зразки неструктурованих даних. Для того щоб дані стали структурованими, потрібно було винайти комп'ютер.

Коли з'явилися перші комп'ютери, вони використовувалися безпосередньо, відповідаючи своїй назві – як засіб автоматизації розрахунків. Аж до 70-х років застосування комп'ютерів обмежувалося вирішенням математичних завдань, тому достатньо було представляти дані у вигляді масивів чисел, що не представляло особливих труднощів. Потім необхідність оперування даними з більш складною структурою призвела до появи систем управління базами даних. Цей етап розпочався в 70-ті роки і протягнувся до сучасності. На перших двох етапах участь людини обмежувалося підготовкою даних та аналізом кінцевих результатів.

Щоб далі оперувати великими обсягами інформації, наведемо одиниці виміру для зберігання, обробки і передачі даних у різних Міжнародних стандартах, де рекомедуется використовувати спеціальні префікси для десяткових та бінарних ступенів (російською мовою). За пропозицією Міжнародної електротехнічної комісії (МЕК), назва «Эксабайт» загальноприйнята, але невірно, так як приставка экса- означає множення на 1018. Правильною для 260 є двійкова приставка эксби-.

 

Вимірювання в байтах
ГОСТ 8.417-2002 Приставки СИ Приставки МЭК
Назва Символ Ступінь Назва Ступінь Назва Символ Ступінь
байт Б 100 - 100 байт B Б 20
килобайт кБ 103 кило- 103 кибибайт KiB КиБ 210
мегабайт МБ 106 мега- 106 мебибайт MiB МиБ 220
гигабайт ГБ 109 гига- 109 гибибайт GiB ГиБ 230
терабайт ТБ 1012 тера- 1012 тебибайт TiB ТиБ 240
петабайт ПБ 1015 пета- 1015 пебибайт PiB ПиБ 250
эксабайт ЭБ 1018 экса- 1018 эксбибайт EiB ЭиБ 260
зеттабайт ЗБ 1021 зетта- 1021 зебибайт ZiB ЗиБ 270
йоттабайт ЙБ 1024 йотта- 1024 йобибайт YiB ЙиБ 280
                         

 

Дослідження Університету Південної Кароліни встановило, що загальний обсяг збережених даних до 2007 року склав 295 ексабайт (295 міліардів гігабайтів).

Дослідники прийшли до таких цифр грунтуючись на даних, що зберігаються в 60 аналогових або цифрових форматах, починаючи від паперу або книг і закінчуючи даними на серверах і кредитних картах. Це оцінка обсягу зберігання даних з 1986 до 2007 років, яка склала 295 ексабайт.

"Якби ми зібрали всю інформацію і помістили її на сторінки книг, то ми б покрили території США або Китаю трьома шарами книг", – сказав Мартін Гілберт з Університету Південної Каліформіі в передачі BBC Science in Action.

У доповіді говориться, що відбулася революція, яка перенесла дані з аналогових на цифрові формати. У 2000 році 3/4 всіх даних у світі були в аналогових форматах, але всього лише 7 років потому 94% інформації зберігалось вже в цифрі.

На думку вчених, загальний обсяг інформації, вироблений людьми до 2007 року, будучи записаним на компакт-диски, може утворити стопку висотою більше орбіти Місяця. До 2020 року, за оцінкою дослідницької компанії IDC, "цифровий всесвіт" буде в 44 рази більше, ніж у 2009-му, тобто стопка дисків до цього часу дорівнювала б половині відстані до Марса.

Бурхливе зростання кількості цифрової інформації директор однієї з дослідницьких лабораторій компанії Intel професор Джим Хелд пояснює збільшенням кількості інтернет-сервісів, поширенням мобільних телефонів з якісними відеокамерами і збільшеними вимогами корпоративних інформаційних систем. На доказ своєї думки Хелд навів такі приклади: "Walmart (найбільша торговельна мережа США) додає по мільярду записів на хвилину в свої бази даних. Відеосервіс YouTube зберігає більше даних, ніж всі комерційні телеканали передають за рік".

У 2014 р. обсяг глобального Інтернет-трафіку досягне 767 ексабайт, збільшившись вчетверо. Такі дані дослідження «Індексу розвитку візуальних мережних технологій за 2009-2014 рр..», Проведеного компанією Cisco. У ньому зокрема повідомляється, що до 2014 р. обсяг глобального Інтернет-трафіку зросте більш ніж у чотири рази і досягне 767 ексабайт, тобто перевищить 3/4 зеттабайт. Це на 100 ексабайт більше рівня, прогнозованого на 2013 р., і в 10 разів перевищує загальний обсяг трафіку в IP-мережах в 2008 р.

Більшою мірою вся ця лавина інформації – плід невгамовної тяги людей до мультимедіа, особливо, до відео. До 2015 року понад 90% даних у "всесвітній павутині" будуть припадати на відеоконтент. Це створить величезне навантаження на мережі та потребують оптимізації архітектури безпеки, а також підвищення якості послуг передачі даних.

Предбачаючи такий наплив «океана» інформації можна сказати, що ми стоїмо на порозі приходу «Епохи Великих Даних». І якщо говорити про файлові системи (яким і присвячений наш невеликий огляд) – забудьте про NTFS або ext3 в цьому контексті, вони фізично не здатні ефективно обслуговувати сучасні сховища на десятки і сотні петабайт.








Дата добавления: 2015-09-28; просмотров: 733;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.