Файлова система ZFS

ZFS (Zettabyte File System) – одна з найвідоміших файлових систем, спочатку створена в Sun Microsystems для операційної системи Solaris, перенесення якої на інші платформи викликало сплеск діаметрально різних емоцій у розробників.

Ознайомимося в загальних рисах з її особливостями і властивостями:

1. 128-бітна файлова система, що дає можливість зберігання практично необмежених обсягів інформації. На практиці це означає, що ZFS теоретично може зберігати обсяги інформації, які перевищують сьогоднішні технологічні можливості, за умови використання поточного підходу до організації зберігання даних.

2. Дуже велика увага приділяється цілісності та надійності зберігання, як для користувача даних, так і метаданих ФС, для цього використовуються просунуті алгоритми хешування.

3. Підтримка снапшотів (snapshot – Знімок файлової системи; моментальний знімок, копія файлів і директорій файлової системи на певний момент часу) і пулів зберігання (storage pools), завдяки чому ZFS поєднує в собі можливості файлової системи і системи управління томами (нова концепція storage-пулів).

4. Підтримка автоматичного розпізнавання і об'єднання (виключення) файлів-дублікатів.

5. Можливості для виборчого стиснення і/або шифрування окремих файлів або файлових систем.

6. Традиційно вважається, що ZFS – це досить продуктивна файлова система. Зокрема, конкретні цифри дуже сильно залежать від типу задачі, на якій проводиться подібне порівняльне тестування продуктивності.

7. І багато-багато іншого, так як, – ZFS надзвичайно велика у своїх можливостях та особливостях ФС, і перерахувати всі їх тут просто не представляється можливим.

 

Звичайно, якщо дивитися на ці можливості окремо, то вони багато в чому не нові і зустрічаються в тому чи іншому вигляді в інших файлових системах, але такий єдиний комплекс з наведених можливостей вперше представлений тільки в ZFS, що і робить її настільки унікальною і цікавою на даний момент.








Дата добавления: 2015-09-28; просмотров: 672;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.