Файлова система Btrfs

Btrfs – це новітня файлова система, яка в даний момент дуже активно розвивається, і вже інтегрована в ядро ОС Linux. У цілому, говорячи гранично коротко, Btrfs – це файлова система, створена спеціально для Linux, заснована на структурах B-дерев і екстентах, і працює за принципом «копіювання при записі» (copy-on-write).

Перш ніж привести список основних технічних можливостей цієї файлової системи, слід підкреслити, що розробка цієї ФС ще в самому розпалі, і, не дивлячись на те, що багато чого вже зроблено – багато можливостей ще далекі від досконалості і логічного завершення.

Ось її основні особливості:

1. Динамічне виділення індексних дескрипторів (динамічні иноди, dynamic inodes). Інакше кажучи, в цій ФС немає максимальної кількості обслуговуваних файлів.

2. Знімки файлової системи (snapshots), а також можливості робити знімки знімків і записувані знімки (writeable snapshots).

3. Для просунутого контролю цілісності, застосовуються хеши на всі дані та метадані (на даний момент в Btrfs застосовується CRC-32C, що істотно скромніше, ніж в ZFS).

4. Дуже корисна можливість міграції з традиційних файлових систем ext3/ext4, що дає можливість дуже прозорого переходу на цю нову ФС.

5. Перевірка файлової системи в робочому режимі (online) і дуже швидка перевірка в неробочому режимі (offline).

6. Прозорі можливості виборчого стиснення файлів.

7. Підтримка режиму роботи як RAID-масиву (одна файлова система на декількох томах).

8. І багато іншого.

 

І хоча ця ФС поки активно розвивається, в якості ілюстрації точок її майбутнього зростання і масштабності загальної задумки, як приклад можна привести рішення компанії Oracle реалізувати мережевий протокол нової розподіленої файлової системи CRFS (фактично заміняє застарілі NFS і CIFS), який буде спроектований і оптимізований повністю під btrfs.








Дата добавления: 2015-09-28; просмотров: 681;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.