Архітектурно-декоративне освітлення будинків і споруд.

Головне завдання архітектурно-декоративного освітлення – створення засобами світла і кольору цілісного художнього організму при переході від дня до ночі. Це завдання вирішують на основі наступних положень:

- збереження просторових рішень міста і його архітектурних ансамблів;

- виявлення будинків і споруд, які характеризуються високою архітектурною якістю;

- збереження колометричного образу забудови різних частин міста;

- включення до світової архітектури міст заходів утилітарного, рекламного і внутрішнього освітлення, а також малих архітектурних форм, які оформлюють в єдиному стилі з художнім світловим образом вулиці чи площі.

Архітектурне освітлення міста розкривається під час руху, тому доцільно при його формуванні брати до уваги два масштаби. Перший масштаб – ландшафтний – створюється просторовими елементами міста, які розглядаються з далеких відстаней. Другий масштаб – інтимний – створюється композицією будинків, їх пластичним і кольоровим оздобленням, що розглядається з близьких відстаней.

Рівень освітлення об'єктів визначають з урахуванням їх розташування, ролі, що приділяється йому при створенні світлової панорами. При цьому зауважимо, що сприйняття об'єкта поблизу погіршується шляхом підвищення рівня яскравості. Штучне освітлення мусить максимально виявляти архітектурний образ будинку, підкреслювати цілісність композиції, акцентувати увагу на окремих, найбільш цікавих деталях, не допускаючи перекручування задуманої фахівцями ідеї. Характер світлотіні при природному освітленні багато в чому залежить від погоди, часу доби, пори року, а при штучному – від розташування джерел світла та їхніх характеристик.

Залежно від розміщення будинку, кольору фасаду, текстури оздоблювального матеріалу, коефіцієнта його відображення і характеру навколишнього середовища нормативний рівень освітлення становить 20-200 лк. При освітленні будинків і споруд, що видніються з далеких відстаней (понад 1 км), скульптур і архітектурних деталей норми освітлення необхідно підвищувати на 50%.

Існує кілька прийомів архітектурно-декоративного освітлення:

Контурне освітлення (світлова графіка) – використовують загалом при святковому оформленні міста для кращого силуетного сприйняття стильових особливостей архітектури будинків.

Освітлення знизу і з близької відстані створює неприродні тіні, що спотворюють архітектурні форми. Цей прийом освітлення фасадів створюють за допомогою дзеркальних ламп і прожекторів з лампами розжарювання, йодними, натрієвими, ДРЛ, ксеноновими.

Підсвітка окремих фрагментів споруд і будинків – доцільна насамперед у випадку, коли немає можливості застосувати світло, що заливає; вона доречна для підкреслення історичних деталей старих будинків.

Освітлення зсередини – застосовують для розглядання об'єкта «на просвіт» при оформленні виставкових комплексів, парків та ін. При цьому, використовують світло інтер’єрів, яке проходить через вікна, вітражі, вітрини, а також ефект «перетікаючого простору», тобто архітектурного рішення освітлення інтер’єру і екстер’єру.

При комбінованому сполученні різних способів під час створення світлового вигляду вечірнього міста досягають кращих результатів.

 








Дата добавления: 2014-12-29; просмотров: 1405;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.