Освітлення територій зелених насаджень загального користування

Штучне освітлення парків, садів, скверів і бульварів принципово відрізняється від освітлення вулиць і майданів. На вулицях і майданах прагнуть створити сприятливі умови для безпечного руху транспорту і пішоходів у темний час доби. Для цього застосовують потужні освітлювальні пристрої, розташовані з дотриманням строгих правил співвідношення рівномірності розподілу світла, яскравості освітлення проїзних частин з урахуванням світлотехнічних властивостей дорожнього покриття і низки інших вимог, що забезпечують гарну видимість і безпеку руху.

На території зелених насаджень штучне освітлення має виконувати наступні завдання:

1. створення вражаючого вечірнього ландшафту озелененої території (з виділенням окремих груп дерев, чагарників, квітників у поєднанні з водними басейнами, фонтанами);

2. створення зручної орієнтації для відвідувачів озеленених територій, що дуже важливо у великих парках;

3. створення для людини умов приємного перебування на алеях, майданчиках, біля басейнів.

Для виконання цих завдань не потрібні потужні освітлювальні пристрої, а навпаки, освітлення багатьох елементів озеленених територій має бути м'яким, таким що не дратує. При цьому, принципи і способи освітлення парків і садів, скверів і бульварів дуже різняться між собою.

Освітлення парків і садів

Парки переважно займають великі території і функціонально розділені на зони активного і пасивного відпочинку. Згідно з цим, освітлення окремих ділянок території парку мусить бути диференційованим як за характером, так і за світлотехнічними властивостями.

У зоні активного відпочинку розміщують будинки, споруди, майданчики культурно-просвітницького і розважального характеру для масового їхнього відвідування. Освітлювальні пристрої в цій зоні мають створювати враження парадності, виділяти за допомогою світла окремі будинки: кінотеатр, зелений театр, виставковий комплекс, комплекс атракціонів, ресторан. Зазвичай великі майданчики атракціонів освітлюють потужними люмінесцентними ліхтарями на високих опорах, що забезпечують достатнє освітлення при незначній кількості ліхтарів. Освітлення майданчиків перед входом до парку, кінотеатру, ресторану може бути цікаво оформлене освітлювачами, що вінчають, на невисоких опорах з одночасним застосуванням підсвічування будинків і навколишніх зелених насаджень.

Зону тихого відпочинку відповідно до її функціонального призначення і характеру освітлюють ліхтарями зі світильниками, що вінчають. Розміщують ліхтарі з урахуванням загального планування зони, диференційовано, з деяким посиленням яскравості освітленості майданчиків перед обслуговуючими будинками (кафе, кіоски й ін.), створенням гарної орієнтації шляхом розташування ліхтарів на поворотах. Одночасно можна робити підсвічування зелених насаджень. Необхідно враховувати рельєф території парку, обіграючи у світловому режимі: незначні підвищення, спуски, пагорби.

Освітлення скверів і бульварів

Сквери є одним з елементів майданів, на яких вони розташовані. Тому, так само як планування, архітектура зелених насаджень, так і система освітлення його території вирішується в комплексі з освітленням майдану. Це не виключає створення системи освітлення території скверу, відмінної від системи освітлення всього майдану. У сквері використовують освітлювачі типу, що вінчають, торшери біля входів. У деяких випадках, при незначній території скверу і за відсутності в ньому фонтана або монумента можна освітлювати сквер ліхтарями, що освітлюють прилеглу до нього частину майдану.

Бульвари доцільно освітлювати ліхтарями з світильниками типу, що вінчають, розташованими уздовж алей у ряді з деревами, що облямовують алею. При такому розташуванні освітлювачів варто мати на увазі, що тіні крон дерев для алей цілком припустимі і можуть створювати мальовниче поєднання світла і тіні.








Дата добавления: 2014-12-29; просмотров: 1993;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.