Освітлення територій житлових мікрорайонів і кварталів

Території житлових мікрорайонів і кварталів увечері та вночі освітлюються з метою створення сприятливих умов для мешканців, які користуються тротуарами, пішохідними алеями, мікрорайонним садом, а також безпеки руху автомобілів внутрішньоквартальними проїздами.

На території житлових мікрорайонів і кварталів освітлюються:

1. проїзди до груп житлових будинків, шкіл, дитячих садків, магазинів, гаражів;

2. пішохідні доріжки, алеї, які ведуть до установ соцкультпобуту, до зупинок громадського транспорту, до виходів з мікрорайону.

Пішохідні доріжки і тротуари, розташовані безпосередньо уздовж фасадів будинків, зазвичай обладнані освітлювачами, встановленими біля входів до будинків. Вузькі проїзди, тротуари і майданчики біля будинків оснащують ліхтарями на стінах будинків за умови зручного до них доступу.

При звичайно прийнятій освітленості території мікрорайону менш ніж 1 лк рекомендують використовувати більш прості і дешеві освітлювачі з лампами розжарювання. У деяких випадках, коли це обґрунтовується техніко-економічними розрахунками, можна використовувати освітлювачі з люмінесцентними лампами.

При проектуванні пристроїв зовнішнього освітлення потрібно забезпечувати:

надійність і раціональну побудову розподільних електричних мереж, вибір джерел споживання і розміщення пунктів споживання з метою зниження витрат напруги, безпеку обслуговуючого персоналу і населення, зручність обслуговування і керування.

Використовувані в освітлювальних пристроях устаткування і матеріали повинні відповідати вимогам стандартів і технічних умов, затвердженим у встановленому порядку, номінальній напрузі мережі й умовам навколишнього середовища.

При розміщенні освітлювачів необхідно враховувати проїзд спеціального транспорту (сміттєвози, пожежні машини), які мають великі габарити, для цього, особливо на поворотах розміщення світильників, потрібно передбачати можливість їхнього проїзду. Також необхідно намагатися, щоб світло ліхтарів не турбувало жителів через вікна кімнат у житлових будинках. Проїзди, тротуари на території житлових кварталів і мікрорайонів обладнують освітлювачами, які розташовані на стінах чи над козирками входів до будинків, якщо загальні річні затрати при цьому не вищі ніж при облаштуванні аналогічних ліхтарів на опорах, а також забезпечується можливість їхнього обслуговування за допомогою автопідіймачів, централізоване управління їх включення та виключення.

Для освітлення великих дворів, ігрових майданчиків і спортивних майданчиків використовують ліхтарі, розташовані на високих опорах. Типи опор зовнішнього освітлення потрібно визначати відповідно до технічних правил щодо економічних витрат основних будівельних матеріалів. Відстань від опори до підземних комунікацій має відповідати вимогам щодо проектування населених місць, зовнішніх мереж і споруд газопостачання. Опори зовнішнього освітлення на пішохідних доріжках і алеях необхідно розташовувати за межами пішохідної частини.

Мікрорайонні сади доцільно освітлювати ліхтарями типу, що вінчає, розміщуючи їх таким чином, щоб у темний час доби світло створювало гарну орієнтацію біля входів до саду і його основних планувальних елементів (майданчики для відпочинку дорослих, для ігор дітей, спортивні). Освітлювачі у вигляді торшерів рекомендують встановлювати для підсвічування зелених насаджень, водних пристроїв, доріжок, малих архітектурних форм. Вони можуть мати форму грибів, куль, циліндрів різної висоти і конфігурації. Вдень такі освітлювачі виконують роль малих архітектурних форм.








Дата добавления: 2014-12-29; просмотров: 896;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.