Освітлення міських вулиць

Штучне освітлення вулиць і майданів у темний час доби має особливе значення для магістральних вулиць і площ, на яких відбувається інтенсивний рух міського громадського транспорту, автомобілів і пішоходів.

У містах та інших населених пунктах усі вулиці, як правило, мають електричне освітлення. Ступінь освітлення вулиць і доріг залежить від розрахункових швидкостей та інтенсивності руху увечері (у темний час доби). Ці умови визначаються категоріями вулиць і доріг, а також типами населених місць.

За умовами освітленості міські вулиці, дороги і майдани поділяють на 4 категорії:

А – магістральні вулиці загальноміського значення, а також швидкісні дороги й основні майдани;

Б – магістральні вулиці районного значення, а також майдани різного призначення;

В - житлові вулиці з інтенсивним рухом, а також промислово-складські проїзди;

Г – житлові вулиці з обмеженим рухом.

Необхідно, щоб дорожнє покриття вулиці при різних умовах (погодних, стану покриття) здавалося б водію освітленим з однаковою яскравістю. При проектуванні освітлення і світлотехнічних розрахунків необхідно брати до уваги світловідбиваючі властивості вуличного покриття.

Якщо неможливо забезпечити рівномірне освітлення вулиць або доріг, тоді яскравіше освітлюють найбільш небезпечні для руху ділянки (місця пішохідних переходів, на кривих малих радіусів, на крутих ухилах та ін.).

Для вуличного освітлення в якості джерела світла, застосовують лампи розжарювання та газорозрядні лампи люмінесцентні та ртутні. Принципові схеми розташування освітлювачів у поперечному профілі вулиць залежать від категорії і ширини проїзної частини. Існують різні варіанти розміщення. Якщо ширина проїзної частини до 24 м, то освітлювачі можна розташовувати за дворядною схемою в шаховому порядку, дворядною прямокутною по осях руху. При ширині проїзної частини до 18 м, а також на вулицях з однобічним рухом освітлювачі розміщують за однобічною і однобічною осьовою схемами. При ширині проїзної частини понад 24 м освітлювачі рекомендують розміщувати за дворядною прямокутною схемою і дворядною прямокутною по осі вулиць (рис. 4.44).








Дата добавления: 2014-12-29; просмотров: 1252;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.008 сек.