Малі архітектурні форми

Невеликі штучні споруди та устаткування, а також природні об'єкти, які використовують для організації відкритого простору, розташовані на вулицях і площах міста, а також у парках, садах, скверах, на бульварах й інших озеленених територіях, називають малими архітектурними формами.

Малі архітектурні форми більше ніж інші елементи благоустрою повинні відповідати навколишньому оточенню – архітектурі будинків, характеру зелених насаджень, масштабу водних просторів, малюнку штучного покриття та ін.

Разом з цим малі форми майже завжди мусять бути багатофункціональними. На відміну від елементів монументально-декоративного мистецтва, малі архітектурні форми розраховані на близький план сприйняття і за функціональними ознаками поділяються на утилітарні та декоративні. Крім того, малі архітектурні форми можна класифікувати виходячи з того, до якого типу природного чи міського ландшафту вони належать. За місцем розташування у конкретному ландшафті малі архітектурні форми можна умовно поділити на міські, виробничі, сільські, паркові, історичні. Всі вони вирізняються масштабністю, тематикою, характером інженерних рішень, використаними будівельними матеріалами.

Міські малі архітектурні форми за розмірами переважно більші ніж інші, їх тематика є різноманітною та зумовлена складністю господарства міста. До таких форм належать: фонтани, штахети огорож та парапетів, кришки люків, решітки колодязів, зливових стоків, освітлювачі, павільйони на зупинках міського транспорту, торгові кіоски, таксофони, лави та інші предмети місць відпочинку, реклама, інформаційні покажчики, фонтанчики для пиття тощо.

Міські малі архітектурні форми частіш за все виконують з бетону, залізобетону, скла, природного каменю, цегли, кераміки та ін.

Сільські малі архітектурні форми на відміну від міських менші за розмірами, тематика відповідає специфіці благоустрою малих населених пунктів. Переважно це містки через кювети, струмки, колонки, колодязі, лави, огорожі, інформаційні стенди, різні покажчики, дерев’яні скульптури, альтанки, різні композиції з квітників, птахів, тварин та ін. Використані будівельні матеріали відображають середовище населеного пункту та його зв'язок с природним середовищем (дерево, каміння, черепиця та ін.).

Виробничі малі архітектурні форми частіше встановлюють у межах призаводської зони, в зонах відпочинку робітників, біля допоміжних споруд.

На розміри форм впливає дефіцит вільних ділянок у промислових зонах, що зумовлює об’єднання декількох форм в єдину композицію, наприклад, інформаційні покажчики з елементами наглядної агітації, емблемами виробництва, з освітлювачами, лавами та ін. До виробничих малих форм належать огорожі, ворота, павільйони прохідних, автостоянки, освітлювачі, інформаційні стенди та ін.

Паркові малі архітектурні форми можуть бути лави, альтанки, перголи, трельяжі, фонтани та ін.








Дата добавления: 2014-12-29; просмотров: 1008;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.