Оборотні засоби будівництва

 

При виробництві будівничих або ремонтних робіт, пов'язаних з залізничею колією, виникає необхідність у витратах на матеріали, паливо, енергоносії та інші ресурси, які є частинами оборотних засобів.

Оборотні кошти - це авансована будівельним підприємством в оборотні фонди й фонди обігу (за винятком амортизаційних відрахувань) сукупність коштів, що опосередковує їхній рух у процесі кругообігу й забезпечує безперервність процесу виробництва й обігу будівельної продукції (рис. 3.3).

 

Оборотні засоби

Оборотні фонди Фонди обігу

галузі виробництва

 

кошти в розрахунках,

кошти.

Основні матеріали, деталі й конструкції,

допоміжні матеріали, малоцінні і швидкозношувальні

предмети, паливо та електроенергія,

незавершене виробництво, видатки майбутніх періодів.

 

Рис. 3.3. Склад оборотних засобів

 

Як видно з рис. 3.3 оборотні засоби складаються з оборотних фондів та фондів обігу.

Розглянемо склад оборотних фондів. До першої частини оборотних фондів належать виробничі запаси, якіскладаються:

- з основних матеріалів (рейки, шпали, скріплення, баласт та інші матеріали);

- деталей й конструкцій (закінчені складені елементи дверні й віконні коробки, архітектурні деталі, частини машин й устаткування, інвентарна тара):

- допоміжних матеріалів (мастильні, обтиральні матеріали):

- малоцінних і швидкозношувальних предметів, до якихвідносять:

1) предмети вартістю до певних розмірів місячної оплати праці

2) спеціальні інструменти й пристосування, змінне устаткування незалежно від терміну служби;

3) спецодяг і постільні приналежності для гуртожитку.

Друга частина оборотніх фондів функціонує безпосереднбо в процесі виробництва; до якої належать:

- паливо й електроенергія, використовувані в процесі експлуатації;

- незавершене виробництво - виконані окремі види робіт, на які витрачені трудові й матеріальні ресурси, але не здані замовникові відповідно до існуючої системи взаєморозрахунків. Наприклад, заводом залізобетоних виробів виготовлена арматура, для виготовлення шпал придбаний цемент, але готової продукції ще немає. У цьому випадку всі витрати на підготовчі роботи з виготовлення шпал належать до незавершеного виробництва;

- видатки майбутніх періодів, що мають своєю метою підготовку виробничого процесу й призначені для забезпечення безперервного будівельного виробництва. До їхнього складу входять витрати на будівництво тимчасових будинків (їдальні, буфети). Особливістю є те, що вони здійснюються одноразово в даному звітному періоді, а списуються на собівартість будівельних монтажних робіт вроздріб, тому що вони пов'язані з виробництвом не тільки поточного, але й майбутніх періодів.

Фонди обігу включають в себе:

- кошти в розрахунках – суми за пред'явленими замовниками рахунками за виконані роботи, строк оплати яких ще не наступив. Причина утворення сум - реалізація готової продукції вимагає часу, протягом якого раніше витрачені кошти перебувають у розрахунках із замовниками;

- кошти як сума наявних коштів у касі організації – вільні кошти на розрахунковому, валютному й іншому рахунках у банку, а так само цінні папери (акції, облігації, векселі, сертифікати ощадні).

Як оборотні засоби функціонують у сферах виробництва та реалізації продукції, перетворюючись з грошової форми в натуральну і навпаки, можно побачити з рис. 3.4.

 

Г-Пп...В...Нв... Гп-Г


Рис.3.4. Схема кругообігу оборотних засобів:

 

Г - гроші; Пп - предмети праці, призначені для виробництва;

В - виробництво; Нв - незавершене виробництво; Гп - готова продукція.

Г-Птп - 1 стадія. На цьому етапі відбувається перетворення коштів на матеріальні цінності у вигляді основних матеріалів, деталей конструкцій, допоміжних матеріалів тощо, призначених для виробництва будівельно-монтажних робіт (рис. 3.5). При цьому кошти із грошової форми перетворюються на товарну у вигляді виробничих запасів.

На 2-ій стадії кругообігу матеріальні цінності перебувають у сфері виробництва, де відбувається процес продуктивного споживання предметів праці, призначених для виробництва будівельно-монтажних робіт. Рух оборотних коштів відбувається за схемою Пп...В...Нв...Гп, починаючи з надходження предметів праці безпосередньо в процес виробництва й закінчуючи випуском готової продукції.

Гп - Д - 3 стадія. Відбувається перехід готової продукції зі сфери виробництва у сферу обігу, де здійснюється реалізація готової продукції, що відповідає переходу натуральної форми оборотних фондів у грошову.

Завершенням процесу виробництва й реалізації продукції є надходження на рахунок будівельного підприємства відповідного грошового еквівалента за реалізовану продукцію.

 

До фондів обігу належать кошти в розрахунках та кошти.

У свою чергу до коштів в розрахунках належать суми за пред'явленими замовниками рахунками, строк оплати яких не наступив, а також перехідна заборгованість за відвантажені товари й надані послуги. Виставлені для оплати рахунки протягом трьох днів перевіряються в місцевих відділеннях будівельного банку. Слід зазначити, здають в експлуатацію об'єкти й списують витрати по них з незавершеного виробництва будівельно-монтажних робіт, як правило, наприкінці місяця, а гроші від замовника будівельники одержують звичайно на початку наступного місяця. Через це звітні дати в підрядних підприємствах виникає заборгованість за пред'явленими рахунками за виконані роботи й послуги.

Виникають випадки, коли виконані роботи не забезпечені фінансуванням або виконаний їх обсяг перевищує установлений обсяг. Ці роботи не оплачуються й виникає дебіторська заборгованість.

Кошти - це вільні гроші в касі, на розрахункових рахунках, у банках. Ці кошти будівельних підприємств утворюються в процесі господарсько-фінансової діяльності.

Структура Ооборотних засобів - це процентний вміст кожного елемента витрат у загальній вартості оборотних коштів. Вона залежить від особливостей будівництва й системи його фінансування, кредитування й розрахунків.

 








Дата добавления: 2015-10-19; просмотров: 861;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.008 сек.