Визначення кошторисної вартості будівництва

Визначення кошторисної вартості будівництва починається з первинного кошторисного документа локального кошторису. У локальному кошторисі розраховуються прямі витрати (на основі нормативів та розцінок до них) та загальновиробничі витрати.

1. Прямі витрати враховують у своєму складі заробітну плату робітників, вартість експлуатації будівельних машин і механізмів, вартість матеріалів, виробів, конструкцій. Вони визначаються в локальних кошторисах шляхом множення визначеної за ресурсними елементними кошторисними нормами кількості трудових і матеріально-технічних ресурсів, необхідних для виконання обсягів робіт, обчислених за робочими кресленнями, на відповідні поточні ціни цих ресурсів.

Поточні ціни на трудові і матеріально-технічні ресурси в інвесторській кошторисній документації приймаються за вихідними даними замовника чи за його дорученням з інших джерел (у тому числі за усередненими даними Міністерства регіонального розвитку та будівництва України).

Заробітна плата (основна і додаткова), що вказується в прямих витратах у локальних кошторисах, обчислюється окремо для робітників-будівельників і монтажників і для робітників, зайнятих на керуванні й обслуговуванні будівельних машин і механізмів. Розрахунок заробітної плати виконується на підставі нормативних витрат праці і вартості людино-години, що відповідає середньому нормативному розряду робіт для ланки робітників-будівельників, монтажників і середньому нормативному розряду ланки робітників, зайнятих на керуванні й обслуговуванні будівельних машин і механізмів.

Вартість людино-години зазначених робітників по будівництвах (об'єктах), будівництво яких здійснюється із залученням бюджетних засобів чи засобів підприємств, установ і організацій державної власності, як правило, приймається в межах, рекомендованих Міністерством регіонального розвитку та будівництва України.

Вартість експлуатації будівельних машин і механізмів, зайнятих у будівельному виробництві, у прямих витратах визначається виходячи з нормативного часу їхньої роботи, необхідної для виконання встановленого обсягу будівельних і монтажних робіт і вартості експлуатації будівельних машин і механізмів за одиницю часу їхнього застосування (машино-година) у поточних цінах.

У вартості експлуатації будівельних машин і механізмів у тому числі вказується заробітна плата робітників, зайнятих на керуванні й обслуговуванні будівельних машин і механізмів.

Вартість машино-години в поточних цінах розраховується на підставі трудових і матеріальних ресурсів, приведених у РЕКНМ, і поточних цін на них з додаванням амортизаційних відрахувань на повне відновлення будівельних машин і механізмів, а також податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів.

По будівництвах (об'єктах), будівництво яких здійснюється із залученням бюджетних засобів чи засобів підприємств, установ і організацій державної власності, як правило, вартість машино-години приймається в межах, рекомендованих Міністерством регіонального розвитку та будівництва України.

Вартість будівельних матеріалів, виробів і конструкцій у прямих витратах визначається на підставі нормативної потреби в них, розрахованої виходячи з обсягів робіт, передбачених робочими кресленнями, і відповідних поточних цін.

Поточні ціни на матеріальні ресурси по будівництвах (об'єктах), будівництво яких здійснюється із залученням бюджетних засобів чи засобів підприємств, установ і організацій державної власності, як правило, приймаються на рівні, що склався в регіоні за цінами виробників.

За відсутності даних про регіональні ціни на які-небудь матеріали можливе застосування середніх цін, що даються Міністерством регіонального розвитку та будівництва України.

2. Загальновиробничі витрати- це сума засобів для відшкодування витрат будівельних і монтажних організацій, пов'язаних зі створенням загальних умов будівельного виробництва, його організацією, керуванням і обслуговуванням.

Для розрахунку накладних витрат їхні статті групуються в 3 блоки:

- заробітна плата працівників: апарату, старших виконавців робіт
(начальників ділянок), виконавців робіт, майстрів, механіків будівельних
ділянок (крім тих, котрі входять до складу виробничих бригад), а також
тих, хто здійснює господарське обслуговування;

- збір на обов'язкове соціальне страхування, збір на обов'язкове пенсійне страхування і внески в Державний фонд сприяння зайнятості населення;
інші статті накладних витрат;

- засоби на покриття інших статей загальновиробничих витрат.

Заробітна плата працівників,що передбачається в накладних витратах, розраховується виходячи з витрат праці цих працівників і відповідної вартості людино-години.

В інвесторських кошторисах витрати праці працівників, заробітна плата яких передбачається в накладних витратах, визначається за формулою

Тзв = Тпв∙К, (2.6)

де Тзв - витрати праці працівників, заробітна плата яких передбачається в загальновиробничих витратах, люд. год;

Тпв - нормативна трудомісткість робіт, які передбачаються в прямих витратах, що враховує витрати праці робітників-будівельників, монтажників і робітників, зайнятих на керуванні й обслуговуванні машин, люд. год;

К - усереднений коефіцієнт переходу від нормативної трудомісткості робіт, що передбачаються в прямих витратах, до витрат праці працівників, заробітна плата яких передбачається в загальновиробничих витратах.

При визначенні заробітної плати на стадії складання інвесторського кошторису вартість людино-години приймається в розмірі, рекомендованому Держбудом для будівництва, за п'ятим нормативним розрядом на виконання робіт.

Усереднений коефіцієнт переходу від нормативної трудомісткості робіт, що передбачаються в прямих витратах, до витрат праці працівників, заробітна плата яких передбачається в накладних витратах в інвесторських кошторисах, приймається в розмірах, рекомендованих Міністерством регіонального розвитку та будівництва України.

Збір на обов'язкове соціальне страхування,збір на обов'язкове пенсійне страхування і внески в Державний фонд сприяння зайнятості населення визначаються виходячи з норм зборів, установлених чинним законодавством, і кошторисної заробітної плати.

Засоби на покриття інших статей загальновиробничих витрат визначаються за формулою

Кр.н.в. = ТпвП, (2.7)

де Тпв - нормативна трудомісткість робіт, які передбачаються в прямих витратах, що враховує витрати праці робітників-будівельників, монтажників і робітників, зайнятих на керуванні й обслуговуванні машин, люд. год.

П - показник для визначення засобів на покриття інших статей загальновиробничих витрат, грн/люд. год.

Усереднені показники, що рекомендуються Міністерством регіонального розвитку та будівництва України для визначення витрат праці працівників, заробітна плата яких передбачається в загально-виробничих витратах, і засобів на покриття інших статей загальновиробничих витрат, призначені для здійснення будівництва підрядним способом.

Статті загальновиробничих витрат:

1. Витрати на керування й обслуговування будівельного виробництва:

- витрати на основну, додаткову заробітну плату, будь-які інші виплати працівникам апарату керування, відособлених виробничих структурних підрозділів будівельної організації;

- витрати на службові відрядження апарату керування;

- амортизація основних засобів, що обслуговують апарат керування;

- витрати на ремонт основних засобів загальновиробничого призначення;

- витрати на опалення, освітлення, водопостачання, водовідведення та інші витрати на утримання виробничих приміщень;

- витрати на транспортне обслуговування будівельного виробництва, включаючи апарата керування;

- витрати, пов'язані з оплатою послуг комерційних банків та інших кредитно-фінансових установ за розрахунково-касове обслуговування;

- витрати за користування оргтехнікою апарату керування;

- оплата послуг, надаваних сторонніми організаціями з послуг обчислення, множення, копіювання;

- відрахування за встановленими законодавчими нормами на соціальні заходи, що визначаються виходячи з витрат на оплату праці працівників, зазначених у даному розділі, й робітників, зайнятих в основному виробництві будівельних і монтажних робіт, а також робітників, зайнятих на керуванні й обслуговуванні будівельних машин і механізмів.

2.Витрати на організацію робіт на будівельних майданчиках і вдосконалення технології:

- витрати на геодезичні роботи, здійснювані при виконанні будівельно-монтажних робіт;

- витрати на благоустрій і утримання будівельних майданчиків (оплата праці робітників, зайнятих на благоустрої й утриманні будівельних майданчиків (витрати на збирання й очищення, вивіз сміття), витрати на електроенергію);

- витрати на перебазування лінійних підрозділів будівельних організацій на інше будівництво й у межах будівельних майданчиків;

- амортизація й витрати на проведення поточного ремонту пристроїв і встаткування, що входять до складу основних фондів і не передбачених у прямих витратах;

- витрати на малоцінні інструменти, інвентар виробничий;

- амортизація тимчасових споруджень;

- витрати на підготовку об'єкта до здачі: зарплата слюсарів, ключниць, сантехників, робітників, які миють підлоги і забирають сміття, витрати на мийні засоби й інші матеріали, витрати на опалення, освітлення в період здачі;

- витрати некапітального характеру, пов'язані з удосконаленням технології й організації будівельного виробництва;

- витрати некапітального характеру пов'язані із забезпеченням якості будівництва (утримання виробничих лабораторій), експертиза й консультації, пов'язані з випробуванням матеріалів і конструкцій;

- витрати, пов'язані з винахідництвом і раціоналізацією;

- відрахування за встановленими законодавством нормами на соціальні заходи визначаються на основі витрат на оплату праці працівників.

3 Інші загальновиробничі витрати:

- платежі зі страхування майна, громадянської відповідальності, а також окремих категорій працівників, зайнятих на виробництві підвищеної небезпеки;

- витрати на охорону навколишнього середовища, зокрема платежі за викиди й скидання брудних речовин у навколишнє природне середовище.








Дата добавления: 2015-10-19; просмотров: 1701;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.011 сек.