Види будівельних підприємств залізничного будівництва

 

Згідно з чинним законодавством, Законом України «Про господарські товариства» підприємства на базі товариства отримують права юридичної особи від дня своєї реєстрації. За видами товариства поділяються на акціонерні, товариства з обмеженою відповідальністю, з додатковою відповідальністю, командитні, повні.

Акціонерні товариства – така форма товариства, уставний фонд якого, розділений на певну кількість акцій, що дорівнює номінальній вартості і яке несе відповідальність по зобов'язаннях тільки майном підприємства.

Згідно з чинним законодавством загальна номінальна вартість випущених акцій складає на момент створення підприємства статутний фонд не менше 1250 мінімальних заробітних плат.

Акція - цінний папір, що засвідчує вкладення капіталу, надає право їхнім власникам брати участь у керуванні підприємством, одержанні частини прибутку, що доводиться на дану кількість акцій. Ціна акції, позначена на ній, - це її номінальна вартість; ціна, за якою акції купуються на біржі, є курсовою вартістю.

Акції поділяються на відкриті(поширюються відкрито, інформація про них публікується в пресі), закриті (поширюються тільки між засновниками).

Для розширення діяльності підприємства (також держава) можуть позичати у населення грошові кошти за допомогою облігації – цінного паперу, який свідчить про те, що її власник надав позику (гроші) емітенту ( тому, хто випустив цінний папір) цього паперу.

Товариство з обмеженою відповідальністю - це товариство яке має статутний фонд, розділений на частини, розмір яких визначається встановленими документами.

Учасники товариства несуть відповідальність у межах своїх внесків. Статутний фонд згідно з чинним законодавством встановлено не менше 100 мінімальних заробітних плат.

В товаристві з додатковою відповідальністю учасники несуть відповідальність своїми частинами. У випадку боргів, на які не вистачає суми частин, учасники несуть відповідальність своїм майном. Сума боргу ділиться на всіх рівними частинами.

У командитному товаристві один або більше учасників несуть відповідальність всім майном, а один або більше учасників несуть відповідальність тільки своїми внесками.

У повному товаристві учасники несуть солідарну відповідальність всім своїм майном.

Ще одним утворенням є холдингова компанія - це акціонерна компанія, що використовує свій капітал для придбання контрольних пакетів акцій інших компаній, акціонерних товариств з метою управління, керівництва ними й отримання дивідендів.

Холдинг знімає з будівельних організацій і підприємств труднощі, пов’язані з рухом цінних паперів, і може вирішити, наприклад, проблему взаєморозрахунків. Холдинги можуть створюватися на основі будівельних організацій і підприємств, що входять в об’єднання (асоціацію, концерн) або знаходяться у віданні органів державного управління зі згоди Антимонопольного комітету України.

Згідно зі ст. 120 Господарського кодексу України існують такі об’єднання підприємств:

- асоціація- договірне об'єднання, створене з метою постійної координації господарської діяльності об'єднаних підприємств шляхом централізації однієї або кількох виробничих та управлінських функцій, розвитку спеціалізації і кооперації виробництва, організації спільних виробництв на основі об'єднання учасниками фінансових та матеріальних ресурсів для задоволення переважно господарських потреб учасників асоціації. У статуті асоціації повинно бути зазначено, що вона є господарською асоціацією. Асоціація не має права втручатися у господарську діяльність підприємств-учасників асоціації. За рішенням учасників асоціація може бути уповноважена представляти їх інтереси у відносинах з органами влади, іншими підприємствами та організаціями.

Прикладом асоціації є Асоціація «Строители железных дорог Украины». До неї належать підприємства, які мають такі форми угрупувань, як ООО "Донбасское промышленно-транспортное предприятие", ООО "ПФ "Рельдо",ООО "Шляхпостач", ООО "ЕСК", АОЗТ Українське ремонтно-будівельне підприємство "Путь" та ін. [36]

- корпорацією визнається договірне об'єднання, створене на основі поєднання виробничих, наукових і комерційних інтересів об'єднаних підприємств, з делегуванням ними окремих повноважень централізованого регулювання діяльності кожного з учасників в органи управління корпорації;

- консорціумом є тимчасове статутне об'єднання підприємств для досягнення його учасниками певної спільної господарської мети (реалізації цільових програм, науково-технічних, будівельних проектів тощо). Консорціум використовує кошти, якими його наділяють учасники, централізовані ресурси, виділені на фінансування відповідної програми, а також кошти, що надходять з інших джерел, в порядку, визначеному його статутом. У разі досягнення мети з його створення консорціум припиняє свою діяльність;

- концерном є статутне об'єднання підприємств, а також інших організацій на основі їх фінансової залежності від одного або групи учасників об'єднання з централізацією функцій науково-технічного і виробничого розвитку, інвестиційної, фінансової зовнішньоекономічної та іншої діяльності. Учасники концерну наділяють його частиною своїх повноважень, у тому числі правом представляти їх інтереси у відносинах з органами влади, іншими підприємствами та організаціями. Учасники концерну не можуть бути одночасно учасниками іншого концерну.

Державні і комунальні господарські об’єднання утворюються переважно у формі корпорації або концерну, незалежно від назви об’єднання.

 








Дата добавления: 2015-10-19; просмотров: 795;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.