Заробітна плата

У будівництві розрізняють дві основні форми оплати праці відрядну (ця форма – найпоширеніша у будівництві) й почасову:

Відрядна форма оплати праці поділяється на такі системи: пряму відрядну, непряму відрядну, відрядно-прогресивну колективну, акордну і підрядну.

При відрядній формі оплати праці робітник одержує заробітну плату залежно від кількості виконаної роботи згідно зі встановленими відрядними розцінками за одиницю роботи, яка виражена в натуральних одиницях вимірювання.

При прямій праця оплачується за розцінками за одиницю виконаної роботи.

При відрядно-преміальній робітник отримує оплату своєї праці за прямими відрядними розцінками і додатково отримує премію. Для цього необхідно чітко встановити показники, за які здійснюється преміювання.

Непряма застосовується при оплаті робітників-механізаторів, які обслуговують машини у складі бригади. Заробітна плата залежить від результатів роботи бригади.

При акордній системі видається завдання бригаді або ланці робітників на комплексний обсяг робіт в одиницях вимірювання кінцевої продукції. Акордна розцінка і сума заробітної плати за комплекс робіт розраховується на підставі калькуляції, що складається на основі діючих норм і розцінок.

Це відносно нова система. При ній оплата робітників здійснюється після виконання комплексу робіт з будівництва в цілому. Заробіток визначається на підставі калькуляції витрат праці та заробітної плати. Заробітна плата бригаді виплачується щомісяця згідно з прямими відрядними розцінками. Після введення в експлуатацію здійснюється остаточний розрахунок відповідно до суми, зазначеної у договорі підряду.

Почасова- така форма оплати праці, що залежить від тривалості роботи й кваліфікації працівника незалежно від обсягу виконаної роботи. Дана форма оплати праці застосовується в будівництві на роботах, що слабко піддаються нормуванню й обліку, або коли недоцільно переводити робітників на відрядну оплату праці. Почасова форма має такі системи оплати праці: просту почасову, почасово-преміальну й окладну.

При простій почасовій оплата праці залежить від тривалості роботи і кваліфікації незалежно від обсягу робіт. Тривалість робіт визначається табелем обліку, а кваліфікація – присвоєним розрядом.

Почасово-преміальна – така система оплати праці, при якій на додачу до заробітку за відпрацьований час робітники одержують премію за досягнення певних показників роботи.

Окладна – застосовується в основному для спеціалістів і службовців, а також керівників.

 








Дата добавления: 2015-10-19; просмотров: 878;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.