Використання фінансових ресурсів будівельних організацій

 

Використання фінансових ресурсів будівельних підприємств здійснюється за такими напрямками:

- поточні витрати на виробництво будівельно-монтажних робіт; (рис. 4.3.)

- інвестування коштів у капітальні вкладення, пов’язані з розширенням виробництва і його технічним оновленням, використанням нематеріальних активів;

- інвестування фінансових ресурсів у цінні папери;

- платежі фінансовій, банківській системам, внески у позабюджетні фонди - утворення різних грошових фондів і резервів

- благодійні цілі, спонсорство.

Власні фінансові ресурси –це ресурси, що знаходяться у юридичній власності будівельної організації.

Після реалізації своєї продукції будівельні підприємства отримують виторг з якого виявляє фінансовий результат – прибуток.

Будівельне підприємствоя отримує прибуток, якщо виторг перевищує собівартість.

Прибуток – основне джерело власних фінансових ресурсів будівельного підприємства, який пов`язаний з отриманням валового доходу. Валовий дохід будівельного підприємства – виторг від реалізації продукції будівельної організації за вирахуванням матеріальних витрат, тобто включає до свого складу оплату праці та прибуток (рис. 4.2).

 

 

Валовий дохід
Матеріальні витрати Оплата праці Прибуток
Собівартість Чистий Податок на прибуток
Виторг від реалізації
       


Рис.4.2. – Склад виторгу від реалізації продукції

Кінцевий фінансовий результат складається з фінансового результату від реалізації продукції, основних виробничих фондів та іншого майна будівельного підприємства або доходів від позареалізаційних операцій, що зменшуються на суму цих операцій.

Прибуток від реалізації визначається як різниця між виторгом від реалізації у діючих договірних цінах без ПДВ та акцизів і витратами на виробництво й реалізацію продукції.

Прибуток від реалізації основних виробничих фондів та іншого майна визначається як різниця між виторгом від реалізації основних засобів, зайвого обладнання, матеріалів, конструкцій, виробів та витратами на реалізацію, тобто транспортуванням, підготовкою до реалізації.

Прибуток від позареалізаційних операцій,тобто операцій, не пов’язаних з основною діяльністю, може бути отриманий від здачі майна в оренду, доходів за цінними паперами, перевищення суми отриманих штрафів над сплаченими, прибутку від спільної діяльності, прибутку за минулі роки, виявлені у звітному періоді.

Акціонерні будівельні організації мають свою специфіку формування власних ресурсів, що випливає з акціонерної форми власності способів мобілізації коштів (продаж акцій та облігацій).

 

 

Рис.4.3. Ремонт опори мосту через р. Сіверський Донець біля ст. Будинок відпочинку Південної залізниці. 2003 - 2006 рр.

 








Дата добавления: 2015-10-19; просмотров: 853;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.