Основні засоби будівництва

Сукупність засобів праці, що функціонують у сфері матеріального виробництва в незмінній натуральній формі протягом тривалого часу, називаються основними.

Частина основних засобів, які не змінюють свою натуральну форму протягом багатьох виробничих циклів, а свою вартість переносять поступово на продукт, що виготовляється, називається основними фондами.

Для планування, обліку, аналізу і доцільнішого напряму інвестицій основні фонди поділяються на групи. Співвідношення між групами є структурою основних фондів. Основні фонди відносно процессу виробництва поділяються на виробничі і невиробничі. До фондів виробничого призначення відносять:

-земляне полотно;

- верхню будову колії;

- штучні споруди;

- колійні, транспортні машини і механізми;

- виробничі будівлі;

- виробничий інвентар.

До невиробничих фондів належать:

- житлові будинки;

- будівлі соціально-культурного і побутового призначення.

Виробничі фонди у свою чергу поділяються на активні (силове обладнання, транспортні засоби, снігоприбиральна техника), пасивні (споруди колійного господарства з усіма облаштуваннями).

Міру використання основних фондів характеризує досягнутий рівень організації праці і виробництва в колійному господарстві, який впливає на економічні показники підрозділів залізниць. Залежно від характеру використання основні фонди поділяють на діючі і недіючі (тобто ті, що знаходяться в запасі або на консервації). За існуючим положенням, на діючі нараховуються амортизаційні відрахування, а на недіючі нарахування не здійснюються.

У залежності від приналежності основні фонди поділяються на власні (що належать даному підприємству) і орендовані (що належать іншому підприємству). Основні фонді зараховуються за первинною вартістю (балансовою), яка складається з витрат, пов'язаних з придбанням основних фондів і з їх транспортуванням до місця використання.








Дата добавления: 2015-10-19; просмотров: 940;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.