Clarion

 

Clarion – це орієнтоване на обробку даних середовище швидкої розробки додатків, яке включає кодогенерацію та метадані (дані про дани), які багаторазово використовуються для швидкого створення додатків рівня управління підприємством для обробки бізнес-даних та бізнес-процесів. Основою Clarion є об’єктно-орієнтована мова програмування 4-го покоління (4GL – Fourth Generation Languages).

Якщо для організації деякої операції з даними на мові 3-го покоління необхідно буде написати сотні рядків коду, то для реалізації цієї ж операції на мові 4-го покоління буде достатньо 10-15 рядків.

Тоді як мови 3-го покоління є процедурними, мови 4GL виступають як непроцедурні, оскільки користувач визначає, що повинно бути зроблене, але не говорить, як саме бажаний результат має бути досягнутий. Реалізація мов 4-го покоління значною мірою заснована на використанні компонентів високого рівня, які часто називають “інструментами четвертого покоління”. Користувачеві не потрібно визначати всі етапи визначення програми, які необхідні для вирішення поставленого завдання, а достатньо буде лише визначити потрібні параметри, на підставі яких згадані вище інструменти автоматично здійснять генерацію прикладного додатку. За оцінкою фахівців мови 4-го покоління дозволяють підвищити продуктивність роботи на порядок, але за рахунок обмеження типів завдань, які можна вирішувати з їх допомогою. Виділяють наступні типи мов 4-го покоління:

- мови подання інформації, наприклад мови запитів або генератори звітів;

- спеціалізовані мови, наприклад мови електронних таблиць та баз даних;

- генератори додатків, які при створенні додатків забезпечують визначення, вставку, оновлення або вибірку відомостей з баз даних;

- мови дуже високого рівня, які призначені для генерації коду додатків.

Як приклади перших трьох типів мов 4-го покоління можна навести наступні.

Мови запитів. Реляційні СКБД у тій чи іншій формі включають підтримку непроцедурних мов маніпулювання даними – найчастіше це мова структурованих запитів SQL (Structured Query Language) або мова запитів за зразком
QBE (Query-by-Example). Мову запитів можна визначити як високорівневу вузькоспеціалізовану мову, яка призначена для вибірки інформації з Бази Даних.

Генератори звітів– є інструментом створення звітів на основі тієї інформації, яка зберігається у Базі Даних. Вони схожі на мову запитів у тому сенсі, що користувачеві надаються засоби створення запитів до Бази Даних та вибірки з неї інформації, яка використовувується для подання у звіті.

Генератори форм– є інтерактивним інструментом, що призначений для швидкого створення шаблонів введення та відображення даних в екранних формах. Генератор форм дозволяє користувачеві визначити зовнішній вигляд екранної форми, її вміст та місце розміщення на екрані. Досконаліші генератори форм дозволяють створювати обчислювані атрибути з використанням арифметичних операторів або узагальнених функцій, а також задавати правила перевірки даних, що вводяться.

Генератори графічного представлення даних– інструменти для здобуття інформації з Бази Даних та відображення її у вигляді гістограм, колових, лінійних, точкових діаграм і таке інше.

Генератори додатків –є інструментом для створення програм, які взаємодіють з Базою Даних. Генератори додатків зазвичай складаються із заздалегідь створених модулів (або шаблонів), що містять фундаментальні функції, які потрібні для більшості програм. Ці модулі, які зазвичай створюються на мовах високого рівня, утворюють “бібліотеку” доступних функцій (шаблонів), і генератор додатків визначає які з них застосувати, і як їх слід виконувати. Єдиним поки що представником Генераторів повністю закінчених додатківє Clarion, який призначений для розробки (генерації) значної кількості комерційних додатків без написання рядків програмного коду, – і при цьому з високою якістю програм та їх гарантованою надійністю.

Яким же чином Clarion дозволяє досягти такого ефекту? Перш за все, Clarion є системою RAD-програмування (Rapid Application Development – швидка розробка додатків). Але таких систем вже багато.

Крім того, при роботі з базами даних розробник повинен усього лише описати структуру бази (Словник Даних) – усе решту зробить Clarion. Якщо ж бази даних вже є (наприклад, створені програмами на FoxPro), то для їх використання у Clarion досить вказати на файли таких баз даних, як на джерело структур записів та перевести бази даних у більш місткий та зручний у використанні формат TopSpeed. При всьому цьому Clarion забезпечує роботу з базами даних практично у будь-якому з використовуваних на даний час форматів від BASIC та ASCII-файлів до SQL, Betreave, SYBASE або Oracle.

Як доповнення до 4GL Clarion-мови в продукт Clarion включені компілятори C++ та Modula-2. Усі мови використовують один і той самий загальний оптимізатор коду і можуть одночасно застосовуватися у рамках одного додатку.

Завдяки застосуванню словникових метаданих кодогенерації, Clarion допомагає розробникам задовольняти вимогам стандартів, скорочувати час кодування, уникати помилок та доводити проекти до завершення у рекордно короткі терміни. Він дозволяє команді розробників використовувати та розвивати узгоджений набір стандартів кодування. Він також допомагає новачкам легко та швидко адаптуватися до специфічного стилю кодування, який прийнятий в організації.

Метабази Clarion дозволяють новачкам генерувати проектний код, використовуючи Шаблони (Templates) та АВС (Application Builder Classes – механізм, що дозволяє на підставі готових кодів програм, які зберігаються у бібліотеках, створювати високоефективні додатки, які розроблені головними програмістами різних фірм). Метабази містять велику частину інформації, яка потрібна для створення повнофункціонального додатку, що повністю відповідає своїм проектним вимогам. Розробникам це дає можливість миттєво створювати високоякісні корпоративні додатки, які забезпечують ведення даних та звітність, а також доопрацьовувати їх з використанням додаткового інструментарію (призначені для користувача вставки – Embeds) для вирішення специфічних завдань.

У Clarion використовується вбудована підготовка документів (звітів) і для їх формування не потрібно ніяких зовнішніх продуктів, що спільно використовувались, додатково постачались та підключались. Документи просто компілювалися у додаток, що розроблявся, та виконувовся із швидкістю машинного коду. Можна генерувати документи у форматах PDF, HTML, XMLта TEXT.

 








Дата добавления: 2015-09-28; просмотров: 1348;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.