Borland Delphi

 

Delphi – це середовище швидкої розробки, в якому мовою програмування є Object Pascal, який побудований на міцному фундаменті ООП. В основі ідеології Delphi лежить технологія візуального проектування та методологія об’єктно-орієнтованого програмування за подіями. Виконання програми у середовищі Windows відбувається під впливом подій. Подія виникає, наприклад, тоді, коли користувач клацнув мишею на полі екрану, або натиснув клавішу на клавіатурі. Кожна дія користувача у процесі виконання програми ініціює посилку повідомлення від Windows до програми з інформацією про те, що користувач зробив. Посилка повідомлення відіграє роль події, і у програми з’являється можливість обробити цю подію відповідним чином. Тепер стає очевидним, що концепція програмування Windows прямо протилежна концепції DOS – операційна система (Windows) наказує програмі, що останній потрібно робити, а не навпаки (DOS).

Якщо немає “під рукою” такої мови як Clarion або Delphi, то написання Windows-програм буде вельми складним заняттям, оскільки необхідно явним чином кодувати обробку усіх повідомлень, які посилаються Windows, та розробляти графічний інтерфейс користувача.

Вихід з цієї ситуації позначився завдяки двом підходам. Перший з них – стандартизація багатьох функцій інтерфейсу, завдяки чому з’явилася можливість бібліотеки, яка існує, наприклад, у Windows. Зокрема з’явився Windows API – інтерфейс. Windows API (Application Programming Interface, інтерфейс прикладного програмування) – це набір функцій, які надає програмістові ОС Windows. Причому, при зміні стилю графічного інтерфейсу (наприклад, при переході від Windows 98 до Windows ХР) форма виклику функцій не змінюється. Тому на цьому шляху створилися чудові умови для вирішення одного з найважливіших завдань удосконалення техніки програмування – повторного використання кодів.

Іншим революційним кроком, що кардинально полегшив життя програмістів, з’явилася поява візуального програмування, яке виникло у Visual Basic та знайшло блискуче втілення у Delphi, C++ Builder (фірми Borland) та Clarion. Візуальне програмування дозволило звести програмування призначеного для користувача інтерфейсу (і не тільки) до простих та наочних процедур, які дають можливість за хвилини або години зробити те, на що раніше витрачались місяці роботи. Але переваги візуального програмування зводяться навіть не до цього. Найголовніше полягає у тому, що під час проектування форми та розміщення на ній компонентів Delphi автоматично формує коди програми, включаючи у неї відповідні фрагменти, які описують даний компонент. Тобто проектування зводиться, фактично, до розміщення компонентів на формі, завданню деяких їх властивостей та написанню, при необхідності, обробників подій.

 








Дата добавления: 2015-09-28; просмотров: 887;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.