Методологія RAD

Якщо людина має справу з комп’ютером, то рано чи пізно у неї виникне бажання, а іноді і необхідність, навчитися програмувати. Серед користувачів персональних комп’ютерів зараз найпопулярніша родина операційних систем Windows і, природно, що той, хто збирається програмувати, прагне писати програми, які працюватимуть у цих системах.

Бурхливий розвиток обчислювальної техніки, потреба в ефективних засобах розробки ПЗ призвели до появи засобів програмування, що орієнтовані на так звану “швидку розробку” RAD (Rapid Application Development). Сутність технології RAD полягає у тому, що середовище розробки бере на себе велику частину генерації коду програми, залишаючи програмістові роботу суто з написання логічних ділянок програми та функцій обробки подій. Продуктивність програміста при використанні деяких RAD-систем фантастична!

Технологія RAD в основному базується на спіральній моделі ЖЦ ПЗ, тобто циклі, що повторюється, при якому розробники, по мірі того, як додаток починає знаходити форму, реалізують у продукті вимоги, які отримуютьсяі через взаємодію із замовником.

Життєвий цикл ПЗ за методологією RAD складається з чотирьох фаз:

- аналізу та планування вимог;

- проектування;

- побудови;

- впровадження.

На фазі аналізу та планування вимог користувачі системи визначають функції, які вона повинна виконувати, виділяють найпріоритетніши з них, такі, що вимагають опрацювання у першу чергу, описують інформаційні потреби. Визначення вимог виконується в основному силами користувачів під керівництвом фахівців-розробників. Результатом даної фази повинні бути список та пріоритетність функцій майбутньої системи.

На фазі проектування частина користувачів бере участь у технічному проектуванні системи під керівництвом фахівців-розробників. Користувачі, безпосередньо взаємодіючи з ними, уточнюють та доповнюють вимоги до системи, які не були виявлені на попередній фазі. Детальніше розглядаються процеси системи. Аналізується та, при необхідності, коректується функціональна модель. Після детального визначення складу процесів оцінюється кількість функціональних елементів системи, що розробляється, та ухвалюється рішення про розбиття ПЗ на підсистеми.

На фазі побудови виконується безпосередньо сама швидка розробка додатку. На даній фазі розробники проводять ітеративну побудову реальної системи на основі отриманих на попередній фазі моделей, а також вимог нефункціонального характеру. Програмний код частково формується за допомогою автоматичних генераторів, які отримують інформацію безпосередньо з CASE-засобів. Кінцеві користувачі на цій фазі оцінюють отримані результати та вносять корективи, якщо у процесі розробки система перестає задовільняти визначеним раніше вимогам. Тестування системи здійснюється безпосередньо у процесі розробки.

Після закінчення робіт кожної окремої команди розробників проводиться поступова інтеграція даної частини системи з останніми, формується повний програмний код, виконується тестування спільної роботи даної частини додатка з рештою частин, а потім тестування системи у цілому.

На фазі впровадження проводиться навчання користувачів, організаційні зміни та паралельно з впровадженням нової системи здійснюється робота з існуючою системою (до повного впровадження нової). Оскільки фаза побудови достатньо нетривала, планування та підготовка до впровадження повинні починатися заздалегідь, як правило, на етапі проектування системи.

Наведена схема розробки ПЗ не є абсолютною. Можливі різні варіанти, які залежать, наприклад, від початкових умов, в яких ведеться розробка: розробляється абсолютно нова система; вже було проведено обстеження підприємства та існує модель його діяльності; на підприємстві вже існує деяке ПЗ, яке може використовуватись як початковий прототип або повинно бути інтегровано з тим, що розробляється.

Проте, слід відзначити, що методологія RAD, як і будь-яка інша, не може претендувати на універсальність, вона гарна у першу чергу для відносно невеликих проектів, що розробляються для конкретного замовника.

Оцінка розміру додатків проводиться на основі так званих функціональних елементів (екрани, повідомлення, звіти, файли тощо). Подібна метрика не залежить від мови програмування, на якій ведеться розробка.

Серед засобів RAD-програмуванняособливо хотілося б відзначити середовище розробки ПЗ Microsoft Visual Basic (версії 6 .NET), Borland Delphi (версії 6, 7 .NET) та Clarionфірми TopSpeed (нині SoftVelocity) [5].








Дата добавления: 2015-09-28; просмотров: 1235;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.008 сек.