Техніка компонування букетів

Квіти для букетів краще зрізати зранку, коли рослини після прохолодної ночі ще свіжі. У зрізаних квітів частину листя на нижніх кінцях стебел треба видалити, особливо коли вони будуть у воду. Квіти з мʼяким стеблом зрізають гострим ножом, а з щільним деревʼянистим стеблом – сікатором. Щоб збільшити всисну поверхню, зріз роблять під гострим кутом.

Щоб квіти довше зберігали свою свіжість, зрізати лілії, маки, гвоздики потрібно у фазі закрашеного бутона; духмяний горошок, фрезію, гладіолуси – при розпусканні одного-двух нижніх квіток; айстри, левкої, жоржини при повному розпусканню суцвіть.

Для перевозки квіти упаковують у спеціальні картонні контейнери –коробки з отворами для вентиляції. При формуванні букета потрібно під водою відновити зріз, так як на місці зрізу в провідних судинах утворюється повітряна пробка, яка заважає проникненю води в провідні тканини.

У квітучих гілок (бузок, гортензія, чубушник, троянда) для кращого постачання води необхідно розщепити нижню частину стебла на 2-3 частини, або розбити молотком. Якщо квіти привʼяли, то їх тургор можна відновити. Для цього стебла погружають у воду глибоко, а квіти обгортають вологим папером і ставлят на 1-2 години в холодне приміщення.

Деякі зрізані квіти можна відновлюють свій тургор тільки в гарачій воді (бузок, жасмин, троянди, черемуха). У привʼянених рослин під водою обрізають кінчики стебла на 2-3см і кладут в посуд з водою при температурі 50-55̊̊С, через 20-30 хвилин їх виймають і кладут в холодну воду.

Срізані квіти багатьох рослин набагато довше зберігають свою свіжість, якщо їх класти в слабкий розчин сірчанокислого магнію, марганцевокислого калію, або в розчин борної кислоти. Букет з троянд, гвоздики, хризантем довше зберігається, якщо добавити 0,5 таблетки аспіріну на 3 літри води.

Приступаючи до складання букета, спочатку потрібно підібрати вазу, яка б гармонійно поєднувалась з ним. По формі вази можуть бути високими, низькими, плоскими і вази-підставки. Вази для квітів не повині бути вичурної форми, яскравого кольору і мати різні прикраси. В якості вази можна використати будь-який посуд: піялки, хлібниці, тарілки і т.д., головне щоб вона органічно поєднувалась з квітами. Оригінальною вазою може служити оброблена причудлива коряга або корінь дерева, мініатюрні корзинки з лози, проволки, в таку вазочку можна поставити баночку з водою і квіти з незабудок, фіалок, конвалії, ромашки, польових квітів.

Квіти повині гармонувати з вазою не тільки по кольору, але й за фактурою. Троянди, кали, гвоздика має гарний вигляд у хрустальній або скляній вазі. Букети з цинії, календули, волошки і польових трав краще поміщати в керамічні вази.

Форма букета повина відповідати формі вази. Високі букети з дельфініума, гладіолусів, хризантем краще ставити у високу вазу з вузьким горлом. Букет із айстр, левкоя, бархатців кращий вигляд має в низьких широких вазах.

Для закріплення квітів в потрібному положенні можна використовувати мʼяку проволку, гольчаті держачі, флористична гупка, мох. Щоб букет був гарним необхідно уникати накладання листка на листок, квітки на квітку, зворотня сторона листка не була видна, а основа букета була закінчена. Не потрібно боятися відрізати лишні квіти, листя, бутони і навіть квіти. Для надання букету легкості можна викорстовувати рослини з витонченою ажурною зеленню або мілкими квітами (аспарагус, гіпсофілу, спаржу, папороті). Декоративну зелень також добавляють в ті букети, квіти яких немають листків (гербера, нарциси, гвоздика). Гарний вигляд мають букети, в яких листя чи гілки зелені в одному чи двох місцях опускаються нижче країв вази.








Дата добавления: 2015-09-23; просмотров: 1154;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.