Квіти в сучасному інтерʼєрі

З глибокої давності людина відзначала квітами всі свої свята та урочисті події. Давні греки та римляни використовували в якості прикрас на святах вінки та гірлянди. Плетіння вінків в давній Греції і Римі було своєрідним видом местецтва. Кожна декоративна рослина мала визначене призначення. Вінками із лавру нагороджували як почесним знаком видатних спортсменів, вчених, співаків (лауреат в перекладі з грецького означає «увінчаний лавром»). В середні віки вінок з мирту та розмарину надягали на наречену в день весілля. Вінки були любимими прикрасами дівчат на Русі під час свят і хороводів.

В останій час в Індії, Бірмі і Індонезії збереглися звичаї надягати на почесних гостей квіткові гірлянди. Букети появились в Європі в XIV – XV століттях. Сллово «букет» французького походження і означає – зібрана разом красива група квітів. В той час робили невеликі букети із сильно ароматних квітів та трав (гвоздика, мʼята, левкой) і використовували їх як прикрасу, а заради аромату.

Форма букетів значно змінилась на протязі XVIII- XX cтоліть і в основному залежала від моди. Так в першій половині XІX століття був модним круглий букет з квітами, розміщеними концентричними кругами. Букет оформляли зеленою папороттю, або гілками іншої зелені і поміщали в обгортку з мережева – портбукет. Лише в XX столітті квітникарі стали робити менше дорогих букетів і майже не використовували проволоку на яку монтували квіти. Рідше почали використовувати стрічки та мереживо як прикраси.

Форма букетів і композицій із квітів продовжувала розвиватися і удосконалюватись. Форма більшості сучасних букетів відрізнялась простотою, невеликою кількістю і природнім розміщенням квітів. Форма букета залежить від виду квітів і його призначення. Він може бути круглим, видовженим, односторонім, маленьким або великим.

Не менше значення має колір підібраних квітів. Потрібно враховувати, що колір може змінити уяву про простір – зробивши його оптично меншим або більшим. Найбільш просто скласти букет з одного виду рослин і одного кольору тільки різних відтінків від більш темного до більш світлого (наприклад різні сорти айстр рожевого кольору). Такі насичені кольори як червоний, фіолетовий краще використовувати як самосчтійні, або в невеликій кількості в поєднані з білим чи блідо рожевим. Оранжевий та жовтий вважаються як самі теплі що означає життя, світло та радість. Синій колір відноситься до самих холодних кольорів. Синій і блакитний добре поєднуються зі всіма відтінками жовтого, оранжевого, рожевого, а також білим. Білий колір в композиції діє нейтрально. Найбільш благоприємно на наше око діє зелений колір.

Колір квітів символічний, наприклад білий колір виражає чистоту, ніжність, тому на весілля здебільшого дарують білі квіти: гвоздику, троянди, кали. Символічне значення червоного кольору – життя, любов, свобода. Червоні гвоздики в XІX ст. у Франції стали символом боротьби і революції.

Приступаючи до складання букета, треба враховувати по якій причині роблят букет і кому його даруют. Слід памʼятати, що не можна дарувати однакові букети чоловіку і жінці, молодому і літній людині, а дитині дарують букети зовсім іншої композиції. Букети можут бути для офіціальних церемоній, святкові, до ювілею, коханій. Вибір квітів для букета залежить від часу року. Зимою, коли невеликий вибір квітів, букети можна складати з гілок з плодами (калина, горобина, глід, кизильник). Можна використовувати гілки з яскраво закрашеними листками (клена, береза, дуба...), а також букети з гілок сосни або ялини з невеликою кількістю квіток (гвоздики, гербери, цикламен).








Дата добавления: 2015-09-23; просмотров: 653;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.