Освоєння скотарства.

 

Нині більшість фахівців вважають, що скотарство з'явилося в одно час або трохи пізніше, ніж землеробство. Маючи надлишки їжі, землероби отримали можливість вигодовувати дитинчат убитих на полюванні тварин - таким чином, відбувалося поступове одомашнення. У IX - VIII тисячоліттях до н. э. на Близькому Сході були одомашнені кози і вівці, дещо пізніше - велика рогата худоба. Розселяючись на нові території, землеробські племена приносили з собою навички комплексного господарства землеробського скотарства; у IV - III до н. э. землеробські поселення поширилися на великі простори північного Причорномор'я і Прикаспія. На цих степових просторах мешкали дикі коні, тарпаны, які незабаром були приручені населенням цих місць.

У Прикаспії і теперішньому Казахстані лише небагато земель були доступні для обробки сапою, і землероби селилися на родючих ділянках в заплавах нечисленних річок. Проте навколишні степи були рясними пасовищами, на яких паслися великі стада худоби, - так що в господарстві місцевого населення виразно переважало скотарство. На одному квадратному кілометрі ковыльно-разнотравной степу можна було підгодувати 6-7 коней або биків, а для прокормления однієї сім'ї з 5 чоловік було потрібне стадо приблизно в 25 голів великої худоби, отже, щільність населення скотарства в степу могла досягати 1,3 чел./км2.

Таким чином, щільність населення скотарства лише ненабагато перевершує максимальну щільність для мисливців і збирачів; вона в 5-10 разів менше, ніж у сапних землеробів і в сотні разів менше, ніж у землеробів, що використовують іригацію. Екологічна ніша скотарів дуже вузька і перенаселення настає досить швидко. Намагаючись ввести в господарський обіг видалені пасовища, жителі степів поступово перейшли до яйлажному скотарства, при якому основне населення залишалося в селищі, а пастухи разом із стадами йшли на усе літо на далекі пасовища. Наступним кроком в цьому напрямі стало кочове скотарство; жителі степів стали кочувати разом зі своїми стадами.

Поштовхом до цих швидких і корінних змін, що сталися в VIII столітті до н. э., було нове фундаментальне відкриття - створення строгих вудил. За створенням строгих вудил послідувало освоєння всадничества: наїзництво перестало бути мистецтвом небагатьох джигітів - воно стало доступне усім, і усі чоловіки сіли на коней. Кочівники Середньої Азії зазвичай зимували в районах на південь від Сир-дар'ї, а влітку переганяли свої стада за півтори-дві тисячі кілометрів на багаті пасовища північного Казахстану (із-за суворого клімату ці пасовища не могли використовуватися взимку). Кочевание допомогло освоїти північні степи і гірські луги, проте воно зажадало зміни способу життя. Кочівники відмовилися від рослинної їжі, вони живилися, головним чином, молоком і молочними продуктами. Найважливішими винаходами кочівників, без яких було неможливим життя в степах, стали сир і повсть.

З переходом до кочового скотарства різко змінився увесь вигляд степів. Зникли численні селища, життя тепер проходило у возах, в постійному русі людей разом із стадами від одного пасовища до іншого. Жінки і діти їхали в поставлених на колеса кибитках - але були племена, де на коней сіли і жінки; грецький історик Геродот передає, що у савроматов жінки "разом з чоловіками і навіть без них верхи виїжджають на полювання, виступають в похід і носять однаковий одяг з чоловіками". Археологи свідчать, що в могили жінок - так само як в могили чоловіків - часто клали вуздечку, символ вершника. Спосіб життя верхи на коні примушував дивуватися багатьох античних істориків.

«Вони немов приросли до своїх коней. - писав римський історик Аммиан Марцеллин про гунів, - і часто сидячи на них. займаються своїми звичайними заняттями. День і ніч проводять вони на коні, займаються купівлею і продажем, їдять і п'ють, і, схилившись на круту шию коня, засинають... Коли доводиться радитися про серйозні справи, то і наради вони ведуть, сидячи на конях«.

Кочевничество дозволило освоїти нові пасовища, але щільність населення в степу залишалася низькою. Екологічна ніша скотарів була дуже вузькою, і голод був постійним явищем. Китайські хроніки пістрявлять повідомленнями про голод серед кочівників.

«У тому ж році в землях сюнну був голод, від нього з кожного десятка населення померло 6-7 чоловік, а з кожного десятка худоби лягло 6-7 голів. Cюнну декілька років страждали від посухи і сарани, земля чи на декілька тисяч лежала гола, люди і худоба голодували і хворіли, більшість з них померли або пали. Був голод, замість хліба вживали розтерті в порошок кістки, лютували поголовні хвороби, від яких велика кількість людей померла«.

Арабські письменники повідомляють про частий голод серед татар; є повідомлення про те, що в роки голоду кочівники ялини падаль, продавали в рабство своїх дітей. Недолік засобів існування породив звичай жертвопринесення людей похилого віку у массагетов; у деяких племен було прийнято убивати вдів, грудних дітей вбивали і хоронили разом з матір'ю, що померла. В умовах напівголодного існування бедуїни Аравії частенько вбивали новонароджених дівчаток. За наявними даними, середня тривалість життя кочівників складала 36-38 років.

Спосіб життя кочівників визначався не лише обмеженістю ресурсів кочового господарства, але і його нестійкістю. Екологічні умови степів були мінливими, сприятливі роки змінювалися посухами і джутом. У середньоазіатських степах джут траплявся раз в 7-11 років; сніговий буран або ожеледь призводили до масового відмінка худоби; у інший рік гинула більше половини поголів'я. Загибель худоби означала страшний голод; кочівникам не залишалося нічого іншого, як помирати або йти в набіг. "У нас ведуться постійні війни, - говорив скіф Токсарис у римського письменника Лукиана, - ми або самі нападаємо на інших, або витримуємо напади, або вступаємо в сутички із-за пасовищ". "У цих племен. усі люди без відмінності - воїни", - говорив про арабів Аммиан Марцеллин.

Вічна і загальна боротьба в степу називалася у казахів "барымтой". "Казахські племена і пологи постійно ворогували між собою, - писав історик С. Е. Толыбеков. - Кожен кочовий аул, зачувши про наближення ворога, негайно збирав своє майно і, поспішно пов'ючивши його на верблюдів, пускався навтіки. Якщо загроза була велика, то кидали навіть юрту і стадо баранів, бігли, в чому були, викрадаючи своїх коней і верблюдів".

Кочівники загартовувалися у боротьбі із стихією і в постійних зіткненнях один з одним. У кожному роду був наїзник, що відрізнявся хоробрістю і фізичною силою; постійно проявляючи себе в сутичках, він поступово ставав «батыром», «багатирем». Батирі очолювали пологи у битвах, вони були головними героями казахського епосу.

«Молодих і міцних поважають, - говорить китайський історик про гунів, - старих і слабких шанують мало. Сильні їдять жирне і краще, люди похилого віку живляться після них. Хто у битві відрубає голову ворога, той отримує в нагороду кубок вина і усе захоплене в здобич«. Те ж саме пише Геродот про звичаї скіфів : »Коли скіф вбиває першого ворога, він п'є його кров. Голови усіх убитих їм у бою воїн приносить цареві. Той, що адже тільки приніс голову ворога отримує долю здобичі, а інакше - ні. Шкіру з голови здирають. Виробленою шкірою скіфський воїн користується як рушником для рук, прив'язує до вуздечки свого коня і гордо красується нею. У кого більше таких шкіряних рушників, той вважається самим доблесним чоловіком«. »Щасливими з них вважаються ті, хто помирає у бою, - говорить Аммиан Марцеллин про аланів, - а ті, хто доживають до старості, і помирають природною смертю, переслідуються у них жорстокими кепкуваннями, як виродки і боягузи. Нічим вони так не гордяться, як вбивством людини, і у вигляді славного трофея вішають на своїх коней зідрану з черепа шкіру убитих«.

Культ війни знаходив прояв в поклонінні мічу, Геродот повідомляє про поклоніння мічу у скіфів, Аммиан Марцеллин - у алан.

У нескінченних битвах виживали лише найсильніші і сміливіші - таким чином, кочівники піддавалися природному відбору, що закріплював такі якості, як фізична сила, витривалість, агресивність. Древні і середньовічні автори неодноразово відмічали фізичну перевагу кочівників над жителями міст і сіл. «Кіпчаки - народ міцний, сильний, здоровий», - пише Ибн Батута. «Вони так загартовані, що не потребують ні вогню, ні в пристосованій до смаку людини їжі; вони живляться коренями трав і напівсирим м'ясом всякої худоби», - говорить Аммиан Марцеллин про гунів. «Майстерно стріляють з лука з коня, за природою люті, безжальні». - пише китайський історик про тюрків. Як у Китаї, так і в мусульманських державах, жителі степів вважалися кращими воїнами, і з них набиралися відбірні військові частини.

Природний відбір на силу, спритність, витривалість доповнювався вихованням військових якостей, починаючи з раннього дитинства. «Хлопчик, як скоро зможе сидіти верхи на баранові, стріляє з лука пташок і звіряток і споживає їх», - говорить китайський історик про виховання у гунів. У монголів і казахів 12-13-річні юнаки разом зі своїми батьками ходили в набіги. У набігах брали участь і жінки; у савроматов «дівчина не виходить заміж, поки не уб'є ворога», свідчить Геродот. За даними археологів, п'ята частина сарматських могил зі зброєю зберігають останки жінок.

Війни між кочовими племенами нерідко призводили до об'єднання Великого Степу і створення кочових імперій. Єдина держава клала кінець міжплемінним війнам, але не знижувало демографічного тиску в степу. Якщо раніше в роки джуту кочівники йшли в набіг на сусіднє плем'я, і чисельність населення знижувалася за рахунок військових втрат, то тепер єдиним способом порятунку від голоду було об'єднання сил степу і нашестя на землеробські країни. Таким чином, об'єднання кочівників породжувало хвилю нашесть.

Нашестя набувало особливо грізного характеру, коли до рук кочівників потрапляла нова зброя. Першою створеною кочівниками Новою Зброєю була запряжена парою коней легка бойова колісниця, потім послідувало освоєння верхової стрільби з лука, потім були винайдені важкий лук, сідло і стремено, що дозволило використовувати шаблю. Усі ці фундаментальні відкриття порушували військову рівновагу між кочівниками і землеробами - і на землеробські цивілізації обрушувалася хвиля нашесть непереможних і жорстоких завойовників.

Завоювання призводило до створення станових суспільств, в яких основна маса населення, нащадки переможених землеробів, експлуатувалася нащадками завойовників. У новому суспільстві кочівники складали військовий «рицарський» стан, вони ділили завойовану країну на «феоды», зводили замки і поневолювали селян. Оскільки в епоху до створення артилерії нашестя кочівників відбувалися регулярно з інтервалами в одно-два-три століття, та більшість суспільств того часу були «феодальними».

Необхідно також сказати декілька слів про екологічний аспект життя кочового суспільства. Постійні війни в степу робили кочівників природженими воїнами-кавалеристами, сильними, відважними, витривалими і агресивними, - за своїми фізичними і психологічними характеристиками, по способу життя, кочівники були несхожі на селян-землеробів. Ці відмінності були наслідком мешкання в іншій екологічній ніші, наслідком адаптації до інших екологічних умов. За законами біології мешкання в іншій екологічній ніші веде до формування видових відмінностей, таким чином, можна припустити, що процес становлення кочевничества був також початком виділення нового виду людей (точно також, як землероби були новим видом по відношенню до мисливців). Таким чином, ми можемо спостерігати, як фундаментальне технічне відкриття - винахід суворих вудил - привело до таких різких змін в житті людей, що можна говорити про формування нового виду (чи підвиду) Homo sapiens.

 








Дата добавления: 2017-01-13; просмотров: 676;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.