Неолітична революція.

 

Мабуть, першим винаходом людини було створення ручного рубала - загостреної гальки, що дозволяє рубати дерево або різати м'ясо. Рубало було першим примітивним знаряддям, використання якого виділило людину зі світу мавп-приматів. Дещо пізніше, приблизно 100 тисяч років назад, людина навчилася використовувати вогонь; вогонь служив не лише для приготування їжі або обігріву, але, в першу чергу, був зброєю на полюванні. Вогонь дозволив організувати загородне полювання: розмахуючи факелами, ланцюг загоничів гнав стадо тварин до засідки, де ховалися мисливці зі списами і дубинами. Дані археології говорять про надзвичайну ефективність загородного полювання - приміром, на стоянці в Солютре були знайдені кістки 10 тисяч коней, яких заганяли до крутого обриву.

Загородне полювання було головним чинником, що визначав спосіб життя людей кам'яного століття : вони жили невеликими згуртованими пологами. Колективне полювання вимагало колективізму в повсякденному житті; первісні люди не знали, що таке приватна власність; вони жили в одній печері і живилися біля одного багаття, не роблячи поділу здобичі. Усі чоловіки роду вважалися братами, а усі жінки - сестрами. Сім'я мала інший характер, чим у наш час: окрім першої дружини кожен чоловік мав інших дружин - усі дружини братів, тобто усі жінки роду вважалися його другими дружинами. У ескімосів дружина брата називалася «аягань» - буквально «моя дружина».

Загородне полювання, кінець кінцем, привело до повного винищування багатьох видів великих тварин, наприклад, мамонтів, мастодонтів, шерстистих носорогів. Намагаючись вижити у вічній боротьбі за існування, люди удосконалювали методи полювання; приблизно 13 тисяч років назад був винайдений лук, що дозволив полювати на птахів і дрібних тварин. В цей час був одомашнений собака - люди «уклали союз» з предками собак, шакалами, і стали допомагати один одному на полюванні. З'являється гарпун і набуває поширення рибальство; мисливці створюють перші рибальські лодки-долбленки. Разом з полюванням все більше поширюється збирач; збирачем їстівних рослин зазвичай займалися жінки, тоді як полювання було заняттям чоловіків.

Сенс усіх технічних досягнень древньої людини, кінець кінцем, зводився до спроб розширення його екологічної ніші. Об'єм екологічної ніші визначається розмірами існуючих харчових ресурсів; технічні досягнення, скажімо, освоєння рибальства, призводять до збільшення цих ресурсів, т. е. до розширення екологічної ніші. Проте за сприятливих умов чисельність населення може подвоїтися за 50 років; за сто років населення може зрости в 4 рази, за 200 років - в 16 разів, за 400 років воно може зрости в 256 разів! Таким чином, здатність людини до розмноження така, що нові ресурси незабаром виявляються вичерпаними, екологічна ніша заповнюється до межі, і знову починає відчуватися нестача продовольства.

Люди кам'яного століття майже завжди жили в умовах нестачі продовольства - т. е. в умовах голоду, що регулярно повторюється. Голод призводив до зіткнень між мисливськими пологами, і археологи знаходять численні докази цих зіткнень, у тому числі роздроблені і видовбані кістки людей - ознаки канібалізму. За свідченням дослідників, тривалість життя людей кам'яного століття складала 32 роки у чоловіків і 25 років у жінок - ці цифри говорять про ту сувору боротьбу за існування, яку доводилося вести древній людині.

Удосконалення методів полювання робило істотний вплив на життя людей, проте вони не йшли в порівняння з тими революційними змінами, які сталися в період пізнього неоліту, в IX - VIII тисячолітті до н. э. В цей час сталася так звана неолітична революція - була освоєна технологія землеробства, люди навчилися сіяти пшеницю і збирати урожай. Якщо раніше для прокормления одного мисливця був потрібний 20 кв. км мисливських угідь, то тепер на цій території могли прогодуватися десятки і сотні землеробів - екологічна ніша розширилася в десятки, в сотні разів! До мисливців, вимушених постійно битися за існування, несподівано прийшов нечуваний достаток, почалося «золоте століття» в історії людства.

Від часів, що послідували за неолітичною революцією, залишилася безліч легенд про благополучне, сите життя. От як передавав легенду про Золоте Століття старогрецький поет Гесіод.

Создали прежде всего поколенье людей золотое

Вечноживущие боги, владельцы жилищ олимпийских.

Жили те люди, как боги, с спокойной и ясной душою,

Горя не зная, не зная трудов. И печальная старость

К ним приближаться не смела... Добра недостаток

Был им ни в чем не известен. Большой урожай и обильный

Сами давали собой хлебодарные земли.

Характерно, що в громади перших землеробів очолювали жінки: жінки раніше займалися збирачем і очевидно, саме жінки «винайшли» землеробство. За свідченням етнографів, у багатьох примітивних народів землеробством займаються жінки, тоді як заняттям чоловіків залишається полювання. Внаслідок того, що жінки забезпечують рід їжею, вони займають привілейоване положення - для цього періоду характерне панування матріархату.

Спочатку основним знаряддям землероба була палиця-копалка або сапа; у IV тис. до н. э. був винайдений плуг, в який запрягали волів. Використання плуга вимагає великої фізичної сили, і з того часу оранка стала справою чоловіків, тепер годувальником роду став чоловік, настав час патріархату.

Освоєння землеробства було великим фундаментальним відкриттям, яке привело до різкого розширення екологічної ніші і до швидкого збільшення чисельності землеробів. Первинне вогнище землеробства знаходилося на Близькому Сході. Вже в VIII тисячолітті тут стала відчуватися нестача землі і почалося розселення землеробів на землі навколишніх мисливських племен - починається поширення землеробського культурного круга. У VII тисячолітті землероби з'явилися на Балканах, в VI тис. в долинах Дунаю, Інду і Гангу, а до кінця V тис. - в Іспанії і Китаї. Мисливські племена, колишні мешканці цих територій або винищувалися, або витіснялися прибульцями, або підкорялися їм і переймали їх культуру. Із старих районів землеробства виходили усі нові і нові міграційні хвилі. Фінікійці і греки освоювали береги Середземного моря, індійці - береги Індокитаю.

Освоєння землеробства надовго забезпечило людей їжею, але в той же час породило певні проблеми. Перехід на іншу їжу породив нові хвороби і зажадав досить тривалої адаптації. Потім виникла проблема одягу : адже раніше мисливці одягалися в звірині шкури. Землероби стали вирощувати рослини з довгими волокнами - передусім льон; вони стали прясти і ткати льняні волокна. Таким чином, з'явилося прядіння і ткацтво. Ще однією проблемою було зберігання зерна, яке з’їдалося полчищами мишей. Ця проблема була розв'язана з винаходом кераміки. Кошики з лозин стали обмазувати глиною і обпалювати на вогнищі; потім були створені печі для випалення і гончарний круг. Гончарі стали першими професійними ремісниками, вони жили при громадському храмі і отримували зміст від общини.

Дуже важливою для землеробів виявилася проблема жител. Мисливці постійно пересувалися у пошуках здобичі і жили в легких куренях, покритих звіриними шкурами. Землероби жили у будинках, перші будинки будували з необпаленої цегли; потім цеглину стали обпалювати в гончарних печах, але обпалена цеглина була дорога і застосовувався, в основному, для облицювання будівель. У IV тисячолітті в Месопотамії з'явилося ще одно нововведення - тягнений биками чотириколісний віз.

Ще одним відкриттям цього часу було створення перших мідних знарядь. Можливо, перша мідь була випадково отримана з руди в гончарних печах, але як би то не було, це відкриття спочатку не зробило помітного впливу на життя землеробів. Мідь була рідкісним металом, і спочатку використовувалася в якості прикраси. Пізніше, в III тисячолітті, було виявлено, що добавка олова дозволяє отримувати твердішу, ніж мідь, бронзу. З бронзи стали виготовляти зброю і деякі важливі технічні деталі, наприклад втулки бойових колісниць - проте бронза була ще дорожча за мідь і її поява не привела до поширення металевих знарядь праці.

Освоєння сапного землеробства було першим етапом що змінила життя людей неолітичної революції. Другим етапом стало освоєння іригаційного землеробства. При сапній технології оброблювана земля швидко виснажувалася, і через два-три роки землероби були вимушені переходити на нову ділянку; за наявності іригації родючість грунту відновлюється за рахунок наносів мулу, врожайність залишається стабільно високою і земельні ресурси використовуються повністю. Про значення іригаційної революції говорять наступні цифри. Щільність населення при мисливському господарстві складає близько 0,05 чел/кв. км, при сапному землеробстві - до 10 чел/кв. км, при іригаційному землеробстві вона досягає 100-200 чел/кв. км. Таким чином, другий етап неолітичної революції не поступався по своїх масштабах першому етапу.

Іригаційна революція стала фактом в IV тисячолітті до н. э., коли жителі Древньої Месопотамії, шумери, навчилися будувати магістральні іригаційні канали завдовжки в десятки кілометрів. Величезне збільшення продуктивності землеробства викликало різке зростання населення, в цей час з'являються численні селища, які розростаються до розмірів міст. У III тисячолітті іригаційна революція поширюється на долини Нілу, Інду, в II тисячолітті - на долини Гангу і Хуанхе; долини великих річок стають основними осередками землеробської цивілізації.

Розвиток іригації привів до нового розширення екологічної ніші людини - проте ми пам'ятаємо, що чисельність населення зростає дуже швидко, за чотириста років вона може зрости в 250 разів. У III тисячолітті щільність населення в річкових долинах зросла в сотні разів, і нова екологічна ніша була заповнена. На Близькому Сході почалося перенаселення.

В період колонізації і достатку родові громади не вважали потрібним міняти традиційні принципи колективної праці : так само, як і полювання, обробка землі здійснювалася спільно на загальному полі і урожай ділився рівномірно між родичами. Такий порядок землекористування зафіксований джерелами у багатьох прадавніх громадах Азії. Іншою традицією, успадкованою землеробами від мисливців було народне зібрання і родова демократія.

Перенаселення проявлялося спочатку рідкісними голодовками в період великих неврожаїв. Община відповідала на нього застосуванням іригації і добрив. Поступово стало виявлятися, що, на відміну від полювання, колективна праця в землеробстві не дає переваги перед індивідуальною працею. "При колективній праці багато хто лінується і є можливість неповної віддачі сил, "- говориться в старовинному китайському трактаті "Люйши чунцю". Найбільш працелюбні селяни стали вимагати виділення ділянки своєї землі і пішли на "хутори". Перший час селянські наділи підлягали систематичному перерозподілу.

“Огрядними землями не дозволялося радіти кому-небудь одному, тому раз в три роки переділялися поля і житла", - говорить китайське джерело. У Китаї ця система називалася "цзинь-тянь", вона зафіксована майже в усіх районах світу, а в Росії і Південно-східній Азії дожила до XIX століття.

Проте в областях вищого демографічного тиску система наділів швидко привела до появи приватної власності на землю - передусім тому, що переділи стримували застосування добрив і місцевої іригації. Приватна власність з'явилася в Двуречье приблизно 2600 років до н. э., а в інших регіонах - у міру того, як тиск там досягав відповідного рівня. У Китаї це сталося в VI - VII повіках до н. э., у Індії і в Італії - в середині I тисячоліття до н. э.

Поява приватної власності викликала розпад общини. Сім'ї і приватні будинки відокремилися один від одного високими огорожами. Дружина брата перестала бути «моєю дружиною». Почалося розшарування общини на багатих і бідних. Розділи ділянки у багатодітних сім'ях призводили до того, що наділи не могли прогодувати землевласників. Селяни брали зерно у борг - так з'явилися лихварство - і врешті-решт втрачали свій наділ. Безземельні батрачили у кулаків, просили подаяння на дорогах, багато хто промишляв розбоєм. Інша частина безземельних зайнялася професійним ремеслом. Ремісники збиралися навколо ринків, щоб міняти свої вироби на хліб - так з'явилися міста і торгівля.

Зростання населення призводило до поступового заповнення екологічної ніші землеробів, і у міру цього заповнення відбувалася адаптація людини до нових умов існування. Результатом цієї адаптації і була поява приватної власності, нові сімейні стосунки, розвиток міст, торгівлі, ремесел, мистецтв і науки - становлення нового суспільства, яке називають «традиційним суспільством» землеробів. Цей світ був разюче несхожий на колишній світ мисливських громад і ці зміни були викликані великим фундаментальним відкриттям - освоєнням землеробства.

 








Дата добавления: 2017-01-13; просмотров: 664;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.008 сек.