Теорія культурних кругів.

 

Роль техніки в історії людства вивчається у рамках групи соціологічних теорій, які носять загальну назву диффузионизма. Найбільш популярною в диффузионизме є так звана «теорія культурних кругів». Творцем цієї теорії є німецький історик і етнограф Фриц Гребнер, в 1911 р. що систематизував елементи свого наукового підходу в книзі «Метод в етнології». Ф. Гребнер вважав, що схожі явища в культурі різних народів пояснюються походженням цих явищ з одного центру. Послідовники Гребнера вважають, що найважливіші елементи людської культури з'являються лише одного разу і лише в одному місці в результаті великих, фундаментальних відкриттів. У загальному сенсі, фундаментальні відкриття - це відкриття, що дозволяють розширити екологічну нішу етносу. Це можуть бути відкриття в області виробництва їжі, наприклад, доместикация рослин, що дозволяє збільшити щільність населення в десятки і сотні разів. Це може бути нова зброя, що дозволяє розсунути межі мешкання за рахунок сусідів. Ефект цих відкриттів такий, що вони дають народу-першовідкривачеві вирішальну перевагу перед іншими народами. Використовуючи ці переваги, народ, обраний богом, починає розселятися з місць свого мешкання, захоплювати і освоювати нові території. Колишні мешканці цих територій або винищуються, або витісняються прибульцями, або підкоряються їм і переймають їх культуру. Народи, що знаходяться перед фронтом настання, у свою чергу, прагнуть перейняти зброю прибульців - відбувається дифузія фундаментальних елементів культури, вони поширюються на всі боки, обкреслюючи культурний круг, область поширення того або іншого фундаментального відкриття.

Теорія культурних кругів у наш час є робочим інструментом для етнографів і археологів; вона дозволяє реконструювати реалії минулого і знаходити витоки культурних взаємозв'язків. Для істориків вона представляє метод філософського осмислення подій, метод, що дозволяє виділити суть того, що відбувається. Приміром, довгий час залишалися загадковими причини масових міграцій арійських народів в XVIII - XVI ст. до н. е. - в цей час арії зайняли частину Індії і Ірану, прорвалися на Близький Схід, і, на думку деяких дослідників, досягли Китаю. Лише порівняно недавно завдяки відкриттям археологів стало зрозуміло, що першопричиною цієї грандіозної хвилі набігів був винахід бойової колісниці - точніше, створення кінного запрягання і освоєння тактики бойового використання колісниць. Бойова колісниця була фундаментальним відкриттям аріїв, а їх міграції з Великого Степу - це було поширення культурного круга, що археологічно фіксується як область поховань з кіньми і колісницями. Інший приклад фундаментального відкриття - освоєння металургії заліза. Як відомо, методи холодного кування заліза були освоєні горцями Малої Азії в XIV столітті до н. э. - проте це відкриття довгий час ніяк не позначалося на житті давньосхідних суспільств. Лише в середині VIII століття ассірійський цар Тиглатпаласар Ш створив тактику використання заліза у військових цілях - він створив озброєний залізними мечами «царський полк». Це було фундаментальне відкриття, за яким послідувала хвиля ассірійських завоювань і створення великої Ассірійської держави, - нового культурного круга, компонентами якого були не лише залізні мечі і регулярна армія, але і усі ассірійські традиції, у тому числі і самодержавна влада царів. Ассірійська держава загинула у кінці VII століття до н. э. в результаті нашестя мідян і скіфів. Скіфи були першим народом, що навчився стріляти на скаку з лука і мідянам, що передали кінну тактику, і персам. Поява кавалерії була новим фундаментальним відкриттям, що викликало хвилю завоювань, результатом якої було народження Світової Персидської держави. Персів змінили македоняне, що створили македонську фалангу - нову зброю, проти якої виявилася безсила кіннота персів. Фаланга своїми очима продемонструвала, що таке фундаментальне відкриття - доти мало кому відомий нечисленний народ несподівано вирвався на арену історії, підкоривши половину Азії. Завоювання Олександра Македонського породили культурний круг, який називають елліністичною цивілізацією, - на вістрях своїх сарисс македоняне рознесли грецьку культуру по усьому Близькому Сходу. На початку П століття до н.е. македонська фаланга була розгромлена римськими легіонами - римляни створили маневрену тактику польових битв; це було нове фундаментальне відкриття, яке зробило Рим паном Середземномор'я. Перемоги легіонів, кінець кінцем, породили новий культурний круг - той світ, який називали рах Pomana.

Таким чином, культурно-історична школа представляє історію як динамічну картину поширення культурних кругів, що породжуються фундаментальними відкриттями, що відбуваються в різних країнах. По суті йдеться про технологічну інтерпретацію історичного процесу, про те, що історичні події визначаються ні чим іншим, як розвитком техніки і технології - і особливо військової техніки.

• Війна - ця велика справа для держави, - писав великий китайський філософ і полководець Сунь-цзы. - Війна - це корінь життя і смерті, це шлях існування і загибелі. Це треба зрозуміти.

 








Дата добавления: 2017-01-13; просмотров: 744;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.