Історія відкриття, дослідження та освоєння

 

В історії географічних відкриттів вийшло так, що Північну Америку європейці відкривали для себе кілька разів. У 1492 р. Америку, як частину світу, відкрив Христофор Колумб. Проте є відомості, що задовго до його знаменитого плавання до Північної Америки діставалися вікінги – мешканці Північної Європи, що брали участь у морських походах (на Русі їх називали варяги, а у Західній Європі – нормани). Так, у Х ст. Ерік Рудий відкрив острів Гренландія та заснував там поселення. Через кілька років його син Лейв Еріксон на невеликому судні досягнув північно-східного узбережжя Північної Америки. Вікінги, як і Колумб, не здогадувалися, що відкрили новий материк. Проте про їхні відкриття ніхто не знав, крім деяких північних народів, тому вони і не залишили помітного сліду в історії.

Плавання Х. Колумба поклали початок завойовницьким походам. Європейські країни прагнули урвати собі чим більший шмат від Нового Світу: Іспанія – на півдні материка, Англія і Франція боролися за північ континенту. Проте такі походи супроводжувалися і географічними відкриттями. Велика заслуга у дослідженні узбережжя і внутрішніх районів материка належить англійським мореплавцям. У ХV ст. англійська експедиція Джона Кабота відкрила для європейців острів Ньюфаундленд і Ньюфаундлендську банку (обмілину біля острова), півострів Лабрадор і Лабрадорську течію. У ХVІІ ст. англійська експедиція Генрі Гудзона відкрила гирло річки Гудзон і Гудзонову протоку. Наприкінці ХVІІІ ст. шотландський мандрівник Александр Маккензі першим із європейців проплив річкою Невільничою до Великого Невільничого озера, відкрив річку, що бере з цього озера початок і нині називається його їм ям, і доплив по ній до її впадіння у Північний Льодовитий океан.

У ХVІІІ ст. до північно-західних берегів Північної Америки дісталися росіяни. Експедиція Вітуса Беринга і Олексія Чирикова відкрила Берингову протоку, Алеутські острови і Аляску. Там були засновані російські поселення, жителі яких займалися морським промислом, полюванням, вели торгівлю з індіанцями. У 1867 р. царський уряд Росії продав російські володіння в Північній Америці Сполученим Штатам Америки.

 

Завдання для модульного контролю навчальних досягнень.

1. Охарактеризуйте фізико-географічне положення Північної Америки. 2. Назвіть розміри і крайні точки Північної Америки. 3. Опішить характер берегової лінії Північної Америки. 4. Назвіть і покажіть на карті океани і моря у берегів Північної Америки. 5. Розкажіть про історію відкриття, дослідження та освоєння Північної Америки.








Дата добавления: 2016-11-28; просмотров: 810;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.