Геоморфологічне районування, морфоструктура і морфоскульптура

 

У відповідності із орографічною і тектонічною будовою материка виділяють 8 геоморфологічних областей, кожна з яких має свій набір основних типів морфоструктури і морфоскульптури.

 

1. Рівнини Канадського Арктичного архіпелагу. Основні типи морфоструктури: акумулятивні і акумулятивно-денудаційні пластові рівнини і плато. Основні типи морфоскульптури: льодовиково-акумулятивний; кріогенний.

2. Гори Канадського Арктичного архіпелагу. Основний тип морфоструктури: омолоджені, середньовисокі, брилові і складчасто-брилові гори. Основні типи морфоскульптури: льодовиково-ніваційний; вулканогенний.

3. Лаврентійська височина. До складу області входять Лаврентійська височина, низовина Маккензі і Пригудзонова низовина. Основні типи морфоструктури: денудаційні цокольні рівнини, плато і плоскогір’я; акумулятивно-денудаційні пластові рівнини. Основні типи морфоскульптури: льодовиково-екзараційний; льодовиково-акумулятивний.

4. Центральні рівнини. Основні типи морфоструктури: акумулятивні та акумулятивно-денудаційні пластові рівнини; денудаційні пластові рівнини. Основні типи морфоскульптури: льодовиково-акумулятивний; ерозійний; карстовий.

 

 

5. Великі рівнини. Основний тип морфоструктури: денудаційні пластові рівнини. Основні типи морфоскульптури: льодовиково-акумулятивний; ерозійний; карстовий.

6. Берегові низовини. Основний тип морфоструктури: акумулятивні та акумулятивно-денудаційні пластові рівнини. Основні типи морфоскульптури: лагунний; ерозійний; карстовий.

7. Аппалачі. Основні типи морфоструктури: омолоджені, середньовисокі, брилові і складчасто-брилові гори; денудаційні рівнини і плоскогір’я на складчастому фундаменті. Основні типи морфоскульптури: гірсько-льодовиковий; ерозійний; карстовий.

8. Кордильєри. Основні типи морфоструктури: брилово-складчасті і складчасті гори; вулканічні гори, нагір’я і плато; високогірні плато на складчастому фундаменті. Основні типи морфоскульптури: гірсько-льодовиковий; вулканогенний; ерозійний.

 

Корисні копалини

 

Північна Америка дуже багата кам’яним і бурим вугіллям, цинком і молібденом. Вельми значні також запаси міді, кобальту, титана, ванадію. Достатньо великі і запаси нафти, заліза, нікелю, хоча за цими видами копалин Північна Америка помітно уступає іншим материкам. Порівняно бідний материк марганцем, хромом, алюмінієм та оловом.

Одною із основних металогенічних провінцій Північної Америки є Канадський щит. Великі родовища залізних руд зосереджені в районі озера Верхнє і на півострові Лабрадор. Нікель звичайно зустрічається в асоціації з міддю. Світову відомість має родовище в районі міста Садбері на північ від озера Гурон, яке крім нікелю містять мідь, кобальт, платину, золото, срібло. Близьке за типом родовище експлуатується в районі озера Гренвілл, на півночі канадської провінції Манітоба. Канадський щит відомий також родовищами уранових руд, найбільш значні з яких знаходяться біля озер Велике Ведмеже і Гурон.

Родовища вугілля відомі у двох головних провінціях на Центральних і Великих рівнинах. Окремі значні поля вугілля витягнуті також вузькими смугами вздовж підніжжя Скелястих гір. У південно-східної частині Великих рівнин, між річками Пекос і Арканзас, розташоване одне із найвідоміших світових родовищ нафти і природного газу. Нафта і вугілля знайдені на островах Канадського Арктичного архіпелагу. Дуже багате нафтою узбережжя Мексиканської затоки.

В каледонських складчастих структурах гір Нотр-Дам найдене одне із найбільших у світі родовищ азбесту. У каледонідах Аппалачів на острові Ньюфаундленд і східної Гренландії відкриті родовища поліметалів. Проте найцінніше, що залягає в осадових породах із природних багатств Аппалачів – кам’яне вугілля. Дуже значні родовища кам’яного вугілля приурочені до північної частини Аппалачського плато. Місцями вони виходять на земну поверхню.

Дуже різноманітні копалини приурочені до складчастих структур Кордильєр. Особливо значні родовища благородних, кольорових і рідких металів. Світову відомість мають родовища золота на півострові Сьюард, у басейні річки Юкон і в Каліфорнії, поліметалічні родовища у Канаді і в США (штатах Невада і Арізона), вольфрамові родовища у Канаді.

 

Завдання для модульного контролю навчальних досягнень.

1. Охарактеризуйте основні етапи геологічного розвитку Північної Америки. 2. Назвіть і покажіть на карті основні тектонічні структури Північної Америки. 3. Назвіть і покажіть на карті основні орографічні одиниці Північної Америки. Поясніть їх зв'язок із тектонічною структурою материка. 4. Охарактеризуйте геоморфологічне районування, морфоструктуру і морфоскульптуру Північної Америки. 5. Опішить і покажіть на карті корисні копалини Північної Америки, поясніть закономірності їх поширення.

 

 








Дата добавления: 2016-11-28; просмотров: 2212;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.